Skocz do zawartości

Porównanie drożdży US-05 i Nottingham


scooby_brew

Rekomendowane odpowiedzi

2011-05-18_11-22-24_564.jpg

Jest to 40L piwa Willamette Amber podzielone na dwa fermentory, jeden z drożdżami US-05 drugi z Nottingham. Receptura na Willamette Amber: http://www.piwo.org/forum/viewtopic.php?pid=65883#p65883

 

Aromat:

Nottingham: esterowy, słodowy

US-05: owocowy, słodowy, lekko miodowy

 

Wygląd:

Notty: bardziej mętny, mniej piany i mniej "lacing" czyli śladów piwa na ściance po wypiciu

US-05: bardziej przeźroczysty niż Nottingham, więcej piany i lacing

 

Mouthfeel i smak:

Notty: esterowy, pełny

US-05: rześki, słodki chleb, chmielowy

 

Posmak:

Notty: słodki

US-05: owocowy, miodowy

 

Ogólnie:

Nottingham: bardziej esterowy i słodowy.

US-05: rześki, owocowy, podkreślający chmiele w piwie.

 

Podsumowanie: Różnice między US-05 i Nottingham są wyraźne, ale nie aż takie duże. Nottingham ma zdecydowanie bardziej "angielski" charakter. Obydwa drożdże produkują świetne, czyste w smaku piwo.

Edytowane przez scooby_brew
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.