AndrzejKu Opublikowano 19 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2011 Witam. Własnie otrzymałem 100g chmielu Pacific Gem 16,9% Zamówiłem go zainteresował mnie kraj pochodzenia, ilość alfa kwasów i nuty jagodowe które ma dawać. Poszukuje przepisu który najlepiej uwydatni jego cechy. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 19 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2011 AIPA na tym ładnie wychodzi, dodawałem też z powodzeniem do belgijskiego dubbla. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndrzejKu Opublikowano 23 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2011 (edytowane) Myślę że zrobię piwo bezstylowe. Na samym pilzneńskim 13blg, dolna fermentacja, mocno wytrawne z dużą goryczką Zacieranie 5 kg pilzneńskiego 46* wsypanie słodu 62* 40' 72* 30' 77* 3' Chmielenie 60' 15g 30' 15g 10' 15g 20g na 7 dni cichej wychodzi ok 62 IBU Edytowane 23 Maja 2011 przez AndrzejKu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
somek Opublikowano 23 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2011 O kurde! Będzie to wypijalne? Ja ostatnio chmieliłem dość dużą ilością Liberty i przyznaje, że wyszła mi niezła goryczka! Wydaje mi się, że większa niż mi program podpowiedział (26 IBU). Piwo nieco słabsze, ale i Liberty nie miał tyle a-k. W sumie po eksperymentach z dużą ilością chmielu stwierdzam, że nie będę przekraczał 30-40 IBU, bo kto to wypije? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BrowarmistrzNY Opublikowano 23 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2011 O kurde! Będzie to wypijalne? Ja ostatnio chmieliłem dość dużą ilością Liberty i przyznaje, że wyszła mi niezła goryczka! Wydaje mi się, że większa niż mi program podpowiedział (26 IBU). Piwo nieco słabsze, ale i Liberty nie miał tyle a-k. W sumie po eksperymentach z dużą ilością chmielu stwierdzam, że nie będę przekraczał 30-40 IBU, bo kto to wypije? zycie sie zaczyna po 60-ce...... IBU Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndrzejKu Opublikowano 23 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2011 O kurde! Będzie to wypijalne? Ja ostatnio chmieliłem dość dużą ilością Liberty i przyznaje' date=' że wyszła mi niezła goryczka! Wydaje mi się, że większa niż mi program podpowiedział (26 IBU). Piwo nieco słabsze, ale i Liberty nie miał tyle a-k. W sumie po eksperymentach z dużą ilością chmielu stwierdzam, że nie będę przekraczał 30-40 IBU, bo kto to wypije? [/quote'] zycie sie zaczyna po 60-ce...... IBU i oto chodzi, i o to chodzi AIPE już robiłem. Może jakiś pomysł? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 23 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2011 zycie sie zaczyna po 60-ce...... IBU i oto chodzi' date=' i o to chodzi AIPE już robiłem. Może jakiś pomysł?[/quote'] No, po AIPA, to już chyba tylko IIPA. I tak ze 120IBU. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Merv Opublikowano 23 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2011 Może się czepiam, ale czy nie za długo w 62°C jak na taką gorycz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndrzejKu Opublikowano 23 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2011 Ma być wytrawne i gorzkie, ale jestem otwarty i będę wdzięczny za podpowiedzi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndrzejKu Opublikowano 23 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2011 A może American Barleywine? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Merv Opublikowano 23 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2011 hmm... brewtarget taką recepturę policzył na 63.2 IBU przy 23L. Tak długa przerwa w 62 stopniach nie zostawi (prawie) nic na dekstryny, więc nie będzie słodyczy ani słodowości. Po prostu obawiam się, że może to wyjść niepijalnie gorzkie, bez żadnego złamania smaku. Może lepiej niech mądrzejsi ode mnie się wypowiedzą w tej kwestii. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 16 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2013 Andrzejku i jak Ci wyszło to piwo? Mam plan zrobić na podobnym zasypie, może troszkę mniejszym chmieleniu (około 40 IBU) i zacieraniu bardziej na słodko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się