Wiktor Opublikowano 19 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2011 otóż po ostatnich laborkach (badanie zdolności drożdży do przeprowadzania procesu fermentacji alkoholowej) stwierdziłem że podzielę się jak ocenić żywotność i stan odżywienia drożdży. Badanie żywotności: Kroplę zawiesiny drożdży umieścić na szkiełku przedmiotowym, dodać kroplę roztworu błękitu metylenowego (1 g błękitu w 10 cm^3 etanolu i uzupełnić do 100 cm^3) i obserwować komórki drożdży w mikroskopie. Drożdże żywe są bezbarwne, martwe barwią się na niebiesko. Ocena stanu odżywienia drożdży: Polega ona na określeniu zawartości glikogenu w komórkach drożdży. W tym celu na kroplę zawiesiny drożdży na szkiełku przedmiotowym dodajemy kroplę płynu Lugola. Drożdże zawierające glikogen będą barwiły się na ciemnobrunatny, a nieposiadające glikogenu na jasnożółto. Obecność glikogenu świadczy o dobrym odżywieniu drożdży. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drożdżomaniak Opublikowano 18 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2023 Dzień dobry, Poszukuje od dawna dokumentu, który mówiłby o tym w jaki sposób oznaczać witalność i żywotność. Oba te sposoby znam i wykonuje lecz jednynie przekaz ustny. Norm na to również żadnych nie znalazłam. Czy osoba która opisała sposób oznaczenia mogłaby podpowiedzieć gdzie szukać takich dokumnetów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się