borys_wrocek Opublikowano 24 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2011 (edytowane) Witam dzisiaj przygotowuje się do zrobienia pierwszego piwa z puszki, Przygotowany mam już cały podstawowy sprzęt, zakupione dwa zestawy nachmielonego extraktu z wes'a , jeden to Pszeniczne , drugi to Jasne. na pierwszy rzut pójdzie pszeniczne i teraz pojawiają się problemy, Jak rozumiem extrakt wes'a jest nachmielony na 10-12 litrów. Zamierzam podgrzać ostrożnie puszkę, przelać do fermentatora, i zalać 5 litrami wody wrzącej co powinno starczyć do zdezynfekowania, resztę do 10 litrów uzupełnić wodą. Czy do pszenicznego użyć przegotowanej wody, czy raczej butelkowanej, czy ktoś ma jakiś gatunek do polecenia ?? Po obniżeniu temperatury zamierzam dodać drożdze i mam tutaj problem, jedne drożdze to safbrew WB-06 jak rozumiem rozsypuje to po powierzchni, natomiast posiadam od znajomego jeszcze drugie drożdze płynne natomiast nie do końca jasny jest sposób aplikacji ze względu na barierę językową. podam dane z opakowania: Stamm: ZO44 Edytowane 24 Maja 2011 przez borys_wrocek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 24 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2011 (edytowane) PSZENICZNE !!!!!! Drożdże to te http://www.centrumpiwowarstwa.pl/sklep/produkty/974 przeczytaj to http://browar.biz/forum/showthread.php?t=91917 Kolega dostał zapewne na WWP , moje są z datą 06.06.11 więc podobno ruszą bez startera Edytowane 24 Maja 2011 przez anteks Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
borys_wrocek Opublikowano 24 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2011 Dzięki skorzystam, Nie wiem czemu powieliło mi posty, coś z moim połaczeniem internetowym, można to jakoś usunąc czy tylko moderator ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 24 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2011 Dzięki skorzystam, Nie wiem czemu powieliło mi posty, coś z moim połaczeniem internetowym, można to jakoś usunąc czy tylko moderator ?? Tomek już zadziałał Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ronin Opublikowano 24 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2011 Witam, podłączę się pod temat. Także przymierzam sie do mojej pierwszej warki, będzie to najprawdopodobniej http://www.homebrewing.pl/piwo-ciemne-ale-11st-blg-zestaw-surowcow-p-309.html. Dołączone do zestawu są drożdże Fermentis S-33. Zalecana temperatura fermentacji 15°C - 24°C. W kuchni mam 23,8°C, w piwnicy - 15,9°C przy temperaturze zewnętrznej 25°C -26°C. I teraz moje pytanie do fachowców gdzie lepiej postawić fermentator? Chłodniejsza piwnica czy cieplejsza kuchnia? I jaki będzie to miało wpływ na końcowy efekt? Czy robił ktoś już piwo z tego zestawu? pozdrawiam Grzegorz;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 24 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2011 zaszczep w kuchni, jak ruszy fermentacja (pojawi się piania) przenieś do piwnicy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomX Opublikowano 24 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2011 Zgadzam się z przedmówca, fermentuj w piwnicy, robiłem Koelscha na tych drożdżach w temperaturze pokojowej - w smaku miał niezbyt miłą nutę estrową, tym drożdżom temperatura nie służy. Pamiętaj też, że temperatura fermentującej brzeczki ustali się na poziomie o ok. 2°C wyższym niż temp. otoczenia - drożdże się pocą, jak pracują Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 24 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2011 możesz potem na koniec fermentacji przenieść do kuchni żeby na pewno do końca dofermentowało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się