Sojer Opublikowano 24 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2011 Skoro Wiktor się chwali to i ja również. Będę warzył pokazowo na III Jarmarku św. Wawrzyńca w Nakle nad Notecią. Impreza odbywać się będzie przy ul. Powstańców Wielkopolskich (przez autochtonów zwanej Lipową, którą nie jest od dobrych 50 lat). Zacznę pewnie w okolicach godz. 10. Na warsztat pójdzie pszenica, tym razem bez chmielenia (to zarezerwuję sobie na wieczór w domu), by nie powtórzyła się sytuacja z ubiegłorocznym kwasem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sojer Opublikowano 30 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2011 To dokonałem barbarzyństwa. Nauczony ubiegłorocznym kwasem stwierdziłem, że szkoda surowców na ewentualną porażkę. Skończyło się na wsypaniu niespełna kilograma słodu do 4 litrów wody i przetrzymania zacieru przez 5 godzin. Po imprezie wszystko poszło do ścieku. Pokaz był przy okazji konkursu dziedzictwa kulinarnego (zakończonego dla mnie wyróżnieniem za grodzisza). Za karę rozsypał mi się śrutownik. Klejone epoksydem żarno znów pękło... Pytanie czy nie jest to konsekwencją trzymania śrutownika w garażu i mrozów, które panowały tej zimy. Trzeba pomyśleć co dalej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacki Opublikowano 30 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2011 No to żeś pojechał :-) Temperaturę chociaż utrzymywałeś, czy nie? Tak czy inaczej pokaz bajeczny! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sojer Opublikowano 30 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2011 No to żeś pojechał :-)Temperaturę chociaż utrzymywałeś, czy nie? Tak czy inaczej pokaz bajeczny! A przygrzewałem palnikiem Trochę. Pisałem u Wiktora o komplikacjach przy plenerowych pokazach, zwłaszcza, gdy chciałoby się, by było to atrakcyjne. Pieron pisał w innym wątku o bezsensowności przewodu brzeczki. Też odniosłem podobne wrażenia. Pierwsze piwo pokazowe, które warzyłem było kosmicznym kwasem, drugie dla odmiany szału nie zrobiło, mało tego powodowało zgagę (nie wiem czy z powodu klarowania żelatyną, czy innych, transportowych wynalazków). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 31 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2011 bo na pokazach nie robi się brzeczki tylko zacier Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sojer Opublikowano 31 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2011 bo na pokazach nie robi się brzeczki tylko zacier I był chętny, który chciał ode mnie kupić zacier Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sojer Opublikowano 1 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2011 Mała migawka z konkursu dziedzictwa kulinarnego. Grodzisz został wyróżniony. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 1 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2011 To już "etatowo" ta nagrodę dostajesz, tak? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sojer Opublikowano 1 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2011 To już "etatowo" ta nagrodę dostajesz, tak? No nie... Z roku na rok coraz gorzej. Zaczynałem od 1. miejsca, później trzecie, teraz wyróżnienie. A swoją drogą coraz bardziej kusi mnie napisanie kilku przemyśleń o konkursie, w którym brak jest dziedzictwa. Przykład kategorii ciast, w którym wygrał tort karmelowy z bezami, którego na terenie Krajny (i Wielkopolski raczej też) nie wytwarzano. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rubezahl Opublikowano 1 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2011 ... Zaczynałem od 1. miejsca, później trzecie, teraz wyróżnienie. Forma spada? Czy co roku ilość wystawiających się zwiększa: 1, 3, >3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sojer Opublikowano 2 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2011 Prawdę mówiąc kategoria napoje, nalewki, alkohole zawsze była najbardziej obłożona. W ub. roku liczba zgłoszonych trunków przekroczyła 20. Nie wiem ile było w tym roku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się