Pabllo_Lodz Opublikowano 25 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2011 (edytowane) Witam, mam już za sobą jedną warkę było to pszeniczne z zestawu HB. 1. Zacierane standardowo, wyjątek jeden miałem problem z utrzymaniem temp. 72 stopni i wydłużyła się przerwa w 68 - 72 do 60 minut. 2. Wysładzanie filtrator z oplotu i tu drugi błąd za szybkie tempo i za mało wody.. Otrzymałem ok. 20 - 21 litrów 13,5 Blg 3. Chmielenie 60 minut 15g lubelski. 4. Po gotowaniu otrzymałem 18 litrów piwa, i tu kolejny błąd nie zmierzyłem BLG i nie dodałem przegotowanej wody do objętosci 20 l. 5. Studzenie w wannie i zadanie drożdży w temp. 23 stopni o 2ej w nocy. Do fermentatora poszło 17 litrów brzeczki, o 9ej rano ładny widok i piękna piana, fermentator(balon) przeniesiony do pomieszczenia o temp. 16 stopni. 6. Fermentacja burzliwa 9 dni zeszło do 2,5 BLG 7. Zlanie na cichą i zostawienie na 3 dni. Temp. nadal 16 stopni. 8. Zabutelkowane z dodaniem glukozy na około 2,4 volt według BeerShmit Na dzień dzisiejszy została jedna butelka a piwo bardzo smakowało, w smaku bardzo mało bananów i wyczuwalne goździki, lekko wytrawne pewnie dzięki długiej przerwie w 68-72. Z butelek nie wychodzi ale nalewać trzeba ostrożnie bo piana bardzo mocna i długo się trzyma. Ogólnie wyszło mi gotowego piwa 17 litrów, po gotowaniu było 18 może i więcej ale już nie miałem siły przelewać chmielin i wylałem je.. Kolejna warka w sobotę znów pszenica tym razem w stylu amerykańskim postaram się zrobić zdjęcia.. Edytowane 31 Marca 2018 przez Pabllo_Lodz zmiana nazwy browaru Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Porter Opublikowano 25 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2011 Wielbiciele pszenic powinni nagrać kower piosenki Bajmu. Po głowie chodzi mi taki tekst: Pojawia się i znika - pszenica, pszenica, Mam na jej punkcie bzika - mam bzika, mam bzika, Pszenicznych sukcesów Ci życzę! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pabllo_Lodz Opublikowano 27 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2011 (edytowane) Raczej jutro nie będę warzył gdyż nie dotarł do mnie zamówiony i zapłacony w poniedziałek mech irlandzki.. Sklep nie wyrobił się z pakowaniem i wysyłką i czekał do ostatniego dnia wpisanego w regulamin sklepu(do dziś).. Cóż 40 g tak ciężko jest zapakować i wysłać.. Tak że to był moje pierwsze i ostatnie zakupy w sklepie www.Piwodziej.pl P.S A co do pszenicy to Porter ma całkowita rację ;d haha Edytowane 27 Maja 2011 przez Pabllo_Lodz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 27 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2011 warz bez mchu, w pszenicy to nie ma takiego znaczenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pabllo_Lodz Opublikowano 27 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2011 Tylko to będzie pszenica w stylu amerykańskim na us-05 ;d Ale masz rację pierwszą jasną zrobie bez mchu a za tydzień ciemna na gęstawie z jasnej z mchem i porównam różnice.. Mam pytanie co do Ciemnej czy 150 - 200 G czekoladowego słodu pszenicznego na warkę 23-24 litry to nie będzie za dużo? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 27 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2011 Tylko to będzie pszenica w stylu amerykańskim na us-05 ;d Ale masz rację pierwszą jasną zrobie bez mchu a za tydzień ciemna na gęstawie z jasnej z mchem i porównam różnice.. Mam pytanie co do Ciemnej czy 150 - 200 G czekoladowego słodu pszenicznego na warkę 23-24 litry to nie będzie za dużo? przy ciemnej też nie będzie za bardzo tego efektu widać. Ja bym dał 80 - 100 inaczej nie poczujesz ze to pszenica. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pabllo_Lodz Opublikowano 27 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2011 (edytowane) Zamieszczam moje dwie przyszłe warki: Jutro pszenica jasna na sposób amerykański, przepis poniżej. Pszenica Ameryka?ska American Wheat or Rye Beer Type: Partial Mash Date: 2011-04-21 Batch Size: 23,00 L Brewer: Browar Domowy Boil Size: 26,33 L Asst Brewer: Boil Time: 60 min Equipment: My Equipment Taste Rating(out of 50): 35,0 Brewhouse Efficiency: 80,0 Taste Notes: Ingredients Amount Item Type % or IBU 2,50 kg Pilsner (Weyermann) (3,3 EBC) Grain 55,3 % 2,00 kg Wheat Malt, Ger (3,9 EBC) Grain 44,2 % 0,02 kg Chocolate Wheat Malt (788,0 EBC) Grain 0,4 % 25,00 gm Lublin [3,90%] (60 min) Hops 12,7 IBU 10,00 gm Pearle [6,90%] (10 min) Hops 1,8 IBU 25,00 L Poland Spring ® Water Beer Profile Est Original Gravity: 12,350 Plato Measured Original Gravity: 2,560 Plato Est Final Gravity: 3,335 Plato Measured Final Gravity: 1,290 Plato Estimated Alcohol by Vol: 4,8 % Actual Alcohol by Vol: 0,6 % Bitterness: 14,5 IBU Calories: 90 cal/l Est Color: 9,9 EBC Color: Color Mash Profile Mash Name: Single Infusion, Medium Body Total Grain Weight: 4,52 kg Sparge Water: 10,69 L Grain Temperature: 22,2 C Sparge Temperature: 75,6 C TunTemperature: 22,2 C Adjust Temp for Equipment: FALSE Mash PH: 5,4 PH Name Description Step Temp Step Time Mash In Add 13,56 L of water at 73,6 C 67,8 C 60 min Mash Out Add 6,61 L of water at 93,6 C 75,6 C 10 min Mash Notes: Simple single infusion mash for use with most modern well modified grains (about 95% of the time). Carbonation and Storage Carbonation Type: Corn Sugar Volumes of CO2: 2,4 Pressure/Weight: 131,5 gm Carbonation Used: - Keg/Bottling Temperature: 16,0 C Age for: 14,0 days Storage Temperature: 16,1 C Notes Dro?dze u?yte to US-05. Za tydzień na gęstawie zebranej z poprzedniej warki ciemna pszenica przepis poniżej.. Dodatkowa zmiana dodam mchu irlandzkiego i porównam z jasną czy coś pomógł.. Amerikan Dark-Weizen Dunkelweizen Type: All Grain Date: 2011-04-21 Batch Size: 22,00 L Brewer: Browar Domowy Boil Size: 25,18 L Asst Brewer: Boil Time: 60 min Equipment: My Equipment Taste Rating(out of 50): 35,0 Brewhouse Efficiency: 80,0 Taste Notes: Ingredients Amount Item Type % or IBU 2,50 kg Pilsner (Weyermann) (3,3 EBC) Grain 54,1 % 2,00 kg Wheat Malt, Dark (Weyermann) (13,8 EBC) Grain 43,3 % 0,12 kg Chocolate Wheat (Weyermann) (817,6 EBC) Grain 2,6 % 15,00 gm Lublin [3,90%] (5 min) Hops 1,3 IBU 5,00 gm Irish Moss (Boil 10,0 min) Misc 25,00 L Poland Spring ® Water Beer Profile Est Original Gravity: 13,018 Plato Measured Original Gravity: 2,560 Plato Est Final Gravity: 3,515 Plato Measured Final Gravity: 1,290 Plato Estimated Alcohol by Vol: 5,1 % Actual Alcohol by Vol: 0,6 % Bitterness: 1,3 IBU Calories: 90 cal/l Est Color: 27,3 EBC Color: Color Mash Profile Mash Name: Single Infusion, Medium Body Total Grain Weight: 4,62 kg Sparge Water: 9,19 L Grain Temperature: 22,2 C Sparge Temperature: 75,6 C TunTemperature: 22,2 C Adjust Temp for Equipment: FALSE Mash PH: 5,4 PH Name Description Step Temp Step Time Mash In Add 13,86 L of water at 73,6 C 67,8 C 60 min Mash Out Add 6,75 L of water at 93,6 C 75,6 C 10 min Mash Notes: Simple single infusion mash for use with most modern well modified grains (about 95% of the time). Carbonation and Storage Carbonation Type: Corn Sugar Volumes of CO2: 2,4 Pressure/Weight: 125,8 gm Carbonation Used: - Keg/Bottling Temperature: 16,0 C Age for: 28,0 days Storage Temperature: 11,1 C Wszelkie uwagi i wskazówki mile widziane.. Pozdrawiam brać piwowarską ;d Edytowane 27 Maja 2011 przez Pabllo_Lodz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pabllo_Lodz Opublikowano 28 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2011 (edytowane) Jestem już po warzeniu, warka schłodzona zadane drożdże na razie balon stoi w wannie ale jutro rano jak ruszą drożdże to przenoszę do temp. 16 stopni.. Troszkę mała wydajność mi wyszła i zastanawiam się czemu? Wyszło mi 21 litrów w balonie o blg 11,5 a zasyp 4,5 kg wysładzanie na raty z odczekaniem na ułożenie młóta i dość wolna filtracja około litr na 1 minutę.. Edit: Program Beer-Smith pokazuje wydajność 68% Cóż przy następnej warce muszę spróbować dekotu może to podniesie wydajność. Edytowane 28 Maja 2011 przez Pabllo_Lodz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 28 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2011 Cóż przy następnej warce muszę spróbować dekotu może to podniesie wydajność. Nie idź tą drogą, problem leży gdzie indziej. Może za grubo ześrutowany słód? Ile miałeś wybicia (czyli to co w wiadrze + osady)? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pabllo_Lodz Opublikowano 28 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2011 (edytowane) z osadami 22 litry z czego 0,5 litra z osadów odzyskałem i dodałem czyli wyszło 21,5 litra 11,5 BLG. Wysładzanie zakończyłem przy 6 blg i otrzymałem razem 25,5 litra około 10 blg.. Edit: śrut śrutowany przez HB.. Edytowane 28 Maja 2011 przez Pabllo_Lodz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 28 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2011 Za wcześnie skończyłeś wysładzać. Było zebrać jeszcze ze 3-4 litry i najwyżej pogotować ciut dłużej. Do 2.5-3°Blg spokojnie można zbierać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pabllo_Lodz Opublikowano 28 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2011 Ale to jeszcze bym miał mniejsze BLG, bo początkowe było by mniejsze.. Ilościowo jest ok, tylko trochę niskie blg otrzymałem i to raczej błąd podczas wysładzania. Wysładzałem tak że spuszczałem do końca brzeczkę dodawałem porcję wody, mieszałem i czekałem na ułożenie młóta 15 minut, następnie filtracja i zwrot pierwszych 3-4 litrów do filtracji w sumie użyłem 15 - 16 litrów wody.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 28 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2011 Jak w sumie wody było ze 30-31 litrów (zacieranie + wysładzanie), to bez patrzenia na gęstość wody wysłodkowej powinno być dobrze. Ale w razie czego można zebrać więcej i najwyżej pogotować dłużej, np. 90 minut zamiast godziny. Niską wydajnością nie ma się co przejmować. Przejmować się trzeba niestabilną wydajnością. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pabllo_Lodz Opublikowano 28 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2011 Zacierałem w 15 lirach wody czyli razem z wysładzaniem było 31 litrów wody.. Cóż jak na początki nie jest najgorzej, a z czasem może uda się poprawić wydajność.. Dzięki za podpowiedzi.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pabllo_Lodz Opublikowano 29 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2011 Dziś rano zobaczyłem piękną pianę na 3 centymetry i wyniosłem piwo do pomieszczenia 16-17 stopni na 7 dni fermentacji.. Za tydzień w piątek zlewam na cichą i zostawiam tydzień.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pabllo_Lodz Opublikowano 1 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2011 (edytowane) Witam, Po przerwie mój browar wzbogacił się o nowy sprzęt do warzenia, po niżej zamieszczam link do galerii. Kociołek do warzenia 35l z ko, filtrator z miedzi i chłodnica z 10 M rurki 8 mm a także uruchomiony śrutownik. Co do śrutownika to ześrutowanie 200g słodu na próbę poszło bardzo szybko i sprawnie. Proszę też o opinie co do grubości ześrutowania słodu (ostatnie dwa zdjęcia), na ten weekend planuje warzenie pszenicy i wolał bym mieć pewność co do śrutowania ;d http://imageshack.us/g/407/pb010550.jpg/ Edytowane 1 Listopada 2011 przez Pabllo_Lodz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy Opublikowano 1 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2011 Ja chyba śrutuję drobniej, przynajmniej tak wnioskuję oglądając zdjęcia.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pabllo_Lodz Opublikowano 6 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2011 (edytowane) Warka #3 BeerSmith 2 Recipe Printout - http://www.beersmith.com Recipe: Dunkel - Weizen Brewer: Pabllo Asst Brewer: Style: Dunkelweizen TYPE: All Grain Taste: (30,0) Recipe Specifications -------------------------- Boil Size: 27,15 l Post Boil Volume: 24,96 l Batch Size (fermenter): 24,00 l Bottling Volume: 24,00 l Estimated OG: 11,500 Plato Estimated Color: 38,8 EBC Estimated IBU: 13,4 IBUs Brewhouse Efficiency: 72,00 % Est Mash Efficiency: 72,0 % Boil Time: 60 Minutes Ingredients: ------------ Amt Name Type # %/IBU 0,20 kg Carawheat (Weyermann) (98,5 EBC) Grain 5 4,1 % 2,50 kg Pilsner (Weyermann) (3,3 EBC) Grain 2 50,7 % 0,23 kg Chocolate Wheat (Weyermann) (817,5 EBC) Grain 4 4,7 % 30,00 g Hallertauer Hersbrucker [4,00 %] - Boil Hop 6 13,4 IBUs 5,00 g Irish Moss (Boil 10,0 mins) Fining 7 - 24,00 l Poland Spring ® Water 1 - 2,00 kg Wheat Malt, Dark (Weyermann) (13,8 EBC) Grain 3 40,6 % Mash Schedule: Weizen Total Grain Weight: 4,93 kg ---------------------------- Name Description Step Temperat Step Time Mash In Add 19,72 l of water and heat to 42,0 C 42,0 C 40 min Saccharification Heat to 62,9 C over 5 min 62,9 C 20 min Mash Step Add 0,00 l of water at 72,8 C 72,8 C 35 min Mash Out Heat to 75,6 C over 10 min 75,6 C 10 min Sparge: Fly sparge with 12,37 l water at 75,6 C Proszę o opinie czy nie za dużo czekoladowego pszenicznego.. Jestem w trakcie warzenia i jak na razie przerwa 42-44 stopnie 40 minut - bez problemowo na kociołku z podwójnym dnem trzyma stabilnie temp. Edit: 15 min podgrzewanie do osiągnięcia 61 stopni przerwa 25 minut.. Edit: w 5 minucie przerwy 72 stopni próba jodowa negatywna i dodanie 100 g czekoladowego pszenicznego.. Jak do tej pory kociołek spisuje się super utrzymanie temp. bez żadnego problemu bez podgrzewania.. Edit: W tej chwili wysładzam do ilości brzeczki 28 litrów - nadal bez problemów filtrator (choć się martwiłem czy nie za mały) spisuje się idealnie.. Edit : 20.29 Brzeczka zagotowana dodany chmiel.. Po wysładzaniu otrzymałem 30 l brzeczki 9 blg i w osobne naczynie 3l 5,5 blg. Ponieważ chciałem otrzymać 24 l brzeczki 11,5 blg do fermentacji to jestem zmuszony mocniej grzać co by brzeczka odparowała mocniej, zmierzę blg po 60 minutach i podejmę decyzje czy grzać dalej czy studzić.. Edit 22.12 Gotowałem 85 minut, teraz chłodzę temp. na poziomie 39 stopni gęstość 9,5 dodając korektę 1,44 wyszło około 11 blg tylko jeszcze ilości nie znam.. Biorąc pod uwagę że słody leżały ześrutowane ok. 6 miesięcy to i tak niezły wynik.. Edytowane 6 Listopada 2011 przez Pabllo_Lodz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pabllo_Lodz Opublikowano 7 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2011 Dziś mogę napisać iż otrzymałem 25 litrów o gęstości 10,5 blg. Wniosek taki że mogłem dłużej jeszcze pogotować ale nic najwyżej będzie słabsze Piwo ma piękny kolor i zapach Drożdże WB - 06 ładnie podjęły pracę i piwo dziś wieczorem przenoszę do pomieszczenia 16 stopni.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 7 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2011 (edytowane) Raczej się to stosuje w drugą stronę ,start fermentacji w niższej , końcówka w wyżej. Ale w zasadzie skoro dopiero ruszyło. A 16 stopni to nie będzie za mało ? 18 to jest chyba w miarę optymalna. Pszenicy troszkę wyższa temperatura fermentacji raczej nie zaszkodzi , a w tej temperaturze może ona całkowicie ustać. A że pszenice sie raczej mocno nagazowywuje ... Edytowane 7 Listopada 2011 przez pepek84 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pabllo_Lodz Opublikowano 7 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2011 robiłem już pszenice na tych drożdżach w 16 stopniach i wyszła super.. Delikatne posmaki banana z goździkami, brak dominującego banan to dała fermentacja w 16 stopniach.. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 7 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2011 (edytowane) Muszę przetestować w takim razie , bo przy dwóch pszenicach które zrobiłem stawiałem na wyższą temepraturę ze względu na bananki w piwie. Pszeniczne i tak mam w najbliższych planach. Edytowane 7 Listopada 2011 przez pepek84 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pabllo_Lodz Opublikowano 20 Grudnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2017 (edytowane) Po dość długiej przerwie wróciłem do warzenia Piwa. Na forum nabyłem uszkodzony GF i zastosowałem sterownik Craftbeerpi. Muszę przyznać iż jest to przesiadka z malucha na mercedesa, warzy się szybko i sprawnie. W dniu 18.12.2017 za butelkowałem pierwszą warkę na nowym sprzęcie Dry Stout. Piwo fermentowało 3 tygodnie w 15 - 16 stopniach w dzień w nocy pewnie z stopień niżej. Dwa dni trzymałem w 19 stopniach ale po 3 tygodniach to już nie było potrzebne. Piwo zabutelkowane z dodatkiem rezerwy plus woda z cukrem, gdyż miałem za mało rezerwy. Zeszło z 10.5 do 2.5 blg a wyszło 50 butelek 0,5 lanych do krawędzi szyjki. Jutro powędrują do 15 stopni do leżakowania. W między czasie, tydzień później uwarzyłem Ala Grodziskie z dodatkiem słodu wędzonego i jest sukces czuć delikatna wędzonkę. Jutro powędruje do butelek. stout.bsmx Pawła Stout Dry Stout Parametry: Początkowe blg: 15.1* (OG 1.06) Końcowe blg: 7.2* (FG 1.028) Alkohol objętościowo: 4.2% Objętość: 21l Czas gotowania: 60min Składniki / schemat chmielenia: 3.5kg Viking Pale Ale Malt - Viking Malt (6 EBC, 76.1%) 0.5kg Barley, Flaked - (3.3 EBC, 10.9%) 0.35kg Viking Roasted Barley - Viking Malt (1100 EBC, 7.6%) 0.25kg Viking Chocolate Dark Malt - Viking Malt (900 EBC, 5.4%) 50g Goldings, East Kent 5AA (25.3IBU) granulat - Gotowanie 60min 50g Goldings, East Kent 5AA (12.5IBU) granulat - Gotowanie 15min DCL/Fermentis Safale American US-05 2017-11-22 Zacieranie: Protein Rest (Podgrzewanie 2min) 50°C 5min Saccharification (Podgrzewanie 15min) 65°C 35min Nazwa kroku Zacierania (Podgrzewanie 4min) 74°C 25min Mash Out (Podgrzewanie 10min) 79°C 15min Notatki: Brew #9 45 gal YTD. First running 1.092 Edytowane 20 Grudnia 2017 przez Pabllo_Lodz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pabllo_Lodz Opublikowano 10 Marca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2018 (edytowane) W dniu 09.03.18 Stout #2 powędrował w butelki, poniżej dane. Piwo zapowiada się ciekawie, delikatna goryczka ale dobrze wyczuwalna. Testowałem również nowy śrutownik od Patryka i jestem pozytywnie zaskoczony wydajnością i bez problemowym zacieraniem. Dodam że śrutowałem na najmniejszej przerwie. Wydajność zacierania według BS2 to 97% Fermentowałem na us-05, całość fermentowania to 3 tygodnie w temp. ok. 18 stopni, w czwartym tyg. zbiłem temp. do 12 stopni w celu wyklarowania. Piwo od-fermentowało z 1.048 do 1.008 SG, zabutelkowałem z rezerwą plus cukier wyliczone na 2.5Vol. Otrzymałem 50 butelek 0.5l, jedną 0.66l i jedną plastikową po wodzie mineralnej 0.5l w celu kontroli nagazowania. Plus trochę co wypiłem Edytowane 10 Marca 2018 przez Pabllo_Lodz Poprawiona grafika Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pabllo_Lodz Opublikowano 10 Marca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2018 Warka nr 1 na GF, Dry Stout #1 - praktycznie wypity zostało 5 butelek, które schowałem do porównania z Stout #2 Grodziskie albo Mi nie pasuje, albo złapało infekcje. Może kiedyś powtórzę grodziskie, ale bardziej przyłożę się do tego żeby otrzymać planowana ilość. Następna warka nr 4 na GF to Belgian Coffee Dark Ale 16°BLG z Twój Browar, będzie już fermentowana w lodówce. Ponieważ nie mam mieszadła w trakcie budowy , to Belgian będzie na drożdżach Fermentis BE-256. Jakieś rady co do zakresu temp. fermentacji Belga? Sterownik stc 1000 w drodze, a stara lodówka czeka w garażu. Tylko będę musiał latać do garażu. W między czasie rozpocząłem budowę malej kolumienki do GF, w celu uzyskania destylatów z owoców, kukurydzy ( soki itp ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się