crosis Opublikowano 31 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2011 Hej, mam delikatny problem - pewnie takie można powtarzać do znudzenia, ale cóż... 19stego maja nastawiłem sobie trzecią warkę - Coopersowy Draught. Wyszło 23l, ok 11°Blg Fermentacja tak naprawdę wystartowała ponad 24 godziny później, baniak poszedł do piwnicy, do temperatury 18°C W sumie byłem przygotowany na wolną fermentację, ale ta tutaj trochę przerosła moje oczekiwania 26 Maja (6sty dzień fermentacji) - 5°Blg 30 Maja - 3°Blg 31 Maja - 3°Blg Od wczoraj praktycznie nie drgnęło. Nawet mimo tego, że wody w rurce jest minimalna ilość, ciągle jest tylko delikatnie wypchnięta "do góry" Na powierzchni tylko kilka wysepek piany. Teraz proste pytanie - butelkować czy nie? Czy przy zabutelkowaniu przy 3°Blg i dodaniu 4g cukru nie będę miał granatów? Trochę więcej szczegółów w moich zapiskach: http://www.piwo.org/forum/viewtopic.php?id=5151&p=2 Z góry dzięki za odpowiedź, Crosis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzechu_k Opublikowano 31 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2011 Jeśli używałeś ekstraktu zamiast cukru raczej więcej nie odfermentuje. W zejście do 1°Blg raczej nie wierz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zstars Opublikowano 31 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2011 Jeśli zadowala cię klarowność piwka to butelkuj, 4g cukru będzie ok. nie powinno być granatów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 31 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2011 Żadne moje piwo nie odfermentowało poniżej 4°Blg . Jak do tej pory zero problemów z przegazowaniem , a co dopiero "granaty". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coelian Opublikowano 31 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2011 Mnie troszkę w tym kontekście martwi to: baniak poszedł do piwnicy, do temperatury 18°C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 31 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2011 Napisz czy dodałeś cukru czy ekstraktu słodowego (jeżeli tak to w jakiej ilości)? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 31 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2011 Hej, sorry, zapomniałem napisać o ekstrakcie: poszedł 1kg jasnego ekstraktu od mistrza Sladka. Mnie troszkę w tym kontekście martwi to: baniak poszedł do piwnicy, do temperatury 18°C Kwestia dość prosta: w kuchni mam temperaturę 23-24 stopnie. Niby ok do fermentacji górnej, ale na forum naczytałem się mnóstwo o tym, że im niższa temperatura fermentacji tym głębsze odfermentowanie. Zrobiłem tak z ostatnią warką - Cervezą Coopersa i dało to fajny efekt - piwo fermentowało spokojnie, może trochę dłużej, ale zeszło w ciągu 6 dni do 2°Blg W piwnicy brzeczka ma mniej więcej stałą temperaturę 18-19°C Crosis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukasz Wojciechowski Opublikowano 14 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2012 Ja fermentuje w 24st i z 11blg schodzi mi do 2 po 6 dniach. Piwo jest wtedy dość sporo nagazowane. Jak zszedłem do 1blg albo do zera to mi wyszły słabo nagazowane. Powiem tylko ze lubie mocniej nagazowane piwko. nie używam oryginalnych drożdży z brewkitów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukasz Wojciechowski Opublikowano 14 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2012 a no jeszcze nie fermentuje piwa w piwnicach tylko robie je w czyste kuchni i tam też fermentuje I jeszcze to że jestem w tym nowy więc jak się myle do Karać mnie postami praszę tylko 3 warki zrobiłem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pavulonek Opublikowano 14 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2012 Obniż temperaturę fermentacji do 18-20, uzyskasz lepszy efekt. Nagazowanie regulujemy ilością środka do refermentacji przy butelkowaniu, a nie końcowym odfermentowaniem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukasz Wojciechowski Opublikowano 15 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2012 no masz racje, ale jak zabutelkowałem to chyba pojawiła się druga fermentacja burzliwa w butelkach. dlatego jest tak nagazowane ale i tak pijalne jest a granatów nie ma. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 16 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2012 w sumie to trochę tak: jak poczytasz o skali ballinga to będziesz wiedział mniej więcej ile masz cukru w butelce przy butelkowaniu. Ja pierwszą warkę zabutelkowałem za szybko - granatów nie ma, ale otwieranie piwa i od razu utrata połowy butelki oraz zalanie wszystkiego dookoła - nie o to chodzi. Teraz sprawdzam 3 razy czy fermentacja się zakończyła... albo zostawiam po prostu dłużej, nie spieszę się. Jak nie dajesz dodatków do cichej to może tak stać i dwa tygodnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 16 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2012 Wygodniej zrobić Teraz sprawdzam 3 razy czy fermentacja się zakończyła... albo zostawiam po prostu dłużej, nie spieszę się. Wygodniej zrobić FFT i od razu wiadomo na czym się stoi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 16 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2012 FFT w moim języku to Fit&Function Test - czyli zamontowanie nowych komponentów do maszyny seryjnej dla weryfikacji routingów i BoMu produkcyjnego Nie widzę zastosowania do piwowarstwa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się