Jump to content

Siekier's Brewery


Recommended Posts

Wraz z drugą uwarzoną warką zdecydowałem się założyć temat o moim warzeniu piwa.

 

#1 Piwo Ciemne z ekstraktów WES

 

Cóż, o tym warzeniu mogę powiedzieć tylko tyle, że człowiek uczy się na błędach i zasada ta również odnosi się do warzenia piwa. Jakoś się wypiło, błędów nie będę przytaczał, bo aż strach :D

 

#2 Piwo Jasne z ekstraktów WES

 

Tutaj już o wiele lepiej. Do większości butelek wrzuciłem goździki (bardzo lubię lemoniadę z goździkami) i to goździkowe piwo smakuje naprawdę dobrze. Niech jeszcze poleży, to zobaczymy za 2 tygodnie. Połowę wyniosę do piwnicy i sprawdzę czy będzie się różnić smakiem z tym trzymanym w domu.

=============================================================

Plan na kolejne warki - zaopatrzyć się w sprzęt: drugi fermentator z kranikiem, dekstroze (zamiast cukru), balingomierz, kapslownice itd :)

Link to comment
Share on other sites

Plan na kolejne warki - zaopatrzyć się w sprzęt: drugi fermentator z kranikiem, dekstroze (zamiast cukru), balingomierz, kapslownice itd :D

A nie pomyślałeś o zacieraniu?

Link to comment
Share on other sites

Myślę, myślę - prawdopodobnie pod koniec wakacji już spróbuję, ale muszę uzupełnić sprzęt. I wcześniej chciałbym też odwiedzić jakiegoś bardziej doświadczonego piwowara w celu podpatrzenia procesu zacierania.

Link to comment
Share on other sites

I wcześniej chciałbym też odwiedzić jakiegoś bardziej doświadczonego piwowara w celu podpatrzenia procesu zacierania.

To nie zły pomysł. W ten sposób można uniknąć wielu błędów.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.