dennis Opublikowano 6 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2011 Czy ktoś próbował zostawiać w fermentorze areometr na całą fermentację burzliwą? Teoretycznie szklany, czysty, zdezynfekowany areometr nie powinien być źródłem infekcji :rolleyes: Tylko jak później będą wyglądały pomiary/odczyt kiedy sprzęt oblepi się pianą po fermentacji? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrblaha Opublikowano 6 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2011 Mój pływa przez cały czas- uważam, że tak jest zdecydowanie bardziej higienicznie. Jak się oblepi pianą, to wystarczy "pacnąć" go od góry łychą albo paluchem, wpadnie w ciecz, umyje się w brzeczce i znowu jest czytelny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belzebub Opublikowano 6 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2011 pewnie kiepsko. A z drugiej strony po co na burzliwej od początku mierzyć gęstość ? Są typowe oznaki zakończenia fermentacji i wtedy chyba korzystnie jest zacząć intersować się pomiarem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomX Opublikowano 6 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2011 Drożdże osiadając na pływaku obciążą go, co fałszywie zaniży odczyt. Z drugiej strony CO2 osadzając się na pływaku zadziała w 2 stronę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Franekkkk Opublikowano 6 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2011 Wg mnie to zły pomysł, nie będzie prawidłowego odczytu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dennis Opublikowano 6 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2011 pewnie kiepsko. A z drugiej strony po co na burzliwej od początku mierzyć gęstość ? Są typowe oznaki zakończenia fermentacji i wtedy chyba korzystnie jest zacząć intersować się pomiarem. Kombinuje w ten sposób, przed zadaniem drożdży i tak muszę/powinienem zrobić pomiar - mogę albo pobrać próbkę do menzurki albo wrzucić areometr do wiadra. Jeżeli wrzuce go do wiadra to nie muszę wyjmować bo przyda mi się pod koniec fermentacji burzliwej żeby sprawdzić postępy. W pierwszych dniach faktycznie nie muszę niczego mierzyć ale skoro spławik już pływa to można rzucić okiem - a wtedy nie muszę otwierać całej pokrywki i babrać się nad otwartym wiadrem tylko uchylę pokrywkę i rzucę okiem na wskaźnik Wg mnie to zły pomysł, nie będzie prawidłowego odczytu. Bo? nie wiem więc pytam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Franekkkk Opublikowano 6 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2011 Bo tak jak TomX wspomniał pomiar będzie zafałszowany przez komórki drożdży a przede wszystkim do CO2 który przylgnie do areometru. Wrzuć areometr do wody gazowanej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dennis Opublikowano 6 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2011 Bo tak jak TomX wspomniał pomiar będzie zafałszowany przez komórki drożdży a przede wszystkim do CO2 który przylgnie do areometru. Wrzuć areometr do wody gazowanej No ale to będzie analogiczna sytuacja jakbym po fermentacji burzliwej wrzucił areometr do wiadra (czy też menzurki) - też będzie CO2 wypychało spławik do góry :rolleyes: Jak bardzo taki pomiar może być zafałszowany? nie chodzi mi o wróżenie tylko może ktoś dokonywał już podobnych pomiarów i może powiedzieć jaka jest różnica Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomX Opublikowano 6 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2011 Kiedyś się przeraziłem, że po dwóch tygodniach prawidłowej fermentacji piwo zeszło mi z 12 do ledwie 7 °Blg. Po odgazowaniu próbki wynik był 3°Blg. Różnica jest znacząca... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się