vincent1978 Opublikowano 8 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2011 Witam Warzyłem lagera, zestaw BA. Z początkowych 10blg spadło na 2,5blg wiec nastepnego dnia butelkuje,dodałem 200 g ekstraktu na 20 litrów i postanowiłem zmierzyć blg........wyszło 5. Wiec tak się zastanawiam czy 200g ekstraktu słodowego podniosło blg na 5 ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 8 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2011 Wiec tak się zastanawiam czy 200g ekstraktu słodowego podniosło blg na 5 ?? Niemożliwe. 200g ekstraktu dodane do 20l piwa podniesie blg o ok 0,8. Musi być gdzieś błąd pomiaru, albo przed dodaniem, albo po. Albo może niezbyt dobrze rozmieszałeś po dodaniu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vincent1978 Opublikowano 8 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2011 Stasiek bełatałem raczej porządnie.Ale coż zobaczymy co będzie dalej,oby butelki wytrzymały. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomX Opublikowano 8 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2011 Odgazowałeś próbkę? Może pęcherzyki CO2 osadzały się na pływaku areometru wypychając go do góry, co pozornie zawyżyło odczyt? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vincent1978 Opublikowano 8 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2011 Tomex poczekałem 15-20 min ,wystarczy ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomX Opublikowano 8 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2011 Tomex to taki osiedlowy sklep u mnie w Siemianowicach, swoją drogą już w trakcie likwidacji, mój nick to TomX Zapytam, tak: Czy piwo po 15 minutach w szklance jest totalnie odgazowane? Zwykle nie. Ja przed pomiarem przelewam próbkę 4 - 5 razy pomiędzy dwoma szklankami, czekam aż opadnie piana i dopiero pomiar. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vincent1978 Opublikowano 8 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2011 Wybacz:) Raczej pomyliłem Cię z firmą produkującą klocki hamulcowe Teraz już nie dojde co ijak wiec zozbaczymy przyt otwarciu albo popekaniu butelek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogdan62 Opublikowano 8 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2011 WitamWarzyłem lagera, zestaw BA. Z początkowych 10blg spadło na 2,5blg wiec nastepnego dnia butelkuje,dodałem 200 g ekstraktu na 20 litrów i postanowiłem zmierzyć blg........wyszło 5. Wiec tak się zastanawiam czy 200g ekstraktu słodowego podniosło blg na 5 ?? Ewidentny błąd w pomiarach, sam musisz ustalić, gdzie ten błąd popełniłeś. Nie wiem czy dobrze zrozumiałem, dodałeś do piwa 200g ekstraktu, a jutro zamierzasz butelkować - jeżeli tak, to piwo jest do uratowania, należy jeszcze odczekać ok. 1 tygodnia aby drożdże odfermentowały ekstrakt, a piwo trochę wyklarowało się. Jeżeli źle zrozumiałem i po dodaniu 200g ekstraku zabutelkowałeś, to "klops", jest to dobra ilość cukrów do refermentacji dla piw górnej fermentacji, ale zbyt duża dla dolniaków - granatów raczej nie będzie, ale przegazowanie na 100%, takie piwo należy szybko spożyć, a przed otwieraniem butelek dobrze schłodzić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vincent1978 Opublikowano 8 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2011 Bogdan dodałem 200g i zabutelkowałem. Mam nauczke na przyszłość. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się