nudd Opublikowano 13 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2011 Witam serdecznie, jako że jestem kompletnym lajkiem w kwestii hydrostatyki itp. liczę na Waszą wyrozumiałość (w tym brak komentarzy obfitujących w cyniczne docinki:D ) . Otóż jestem w trakcie budowy urządzenia, które można nazwać nalewakiem, posiadającego kilka kranów do nalewania trunku. Mam problem, narazie natury teoretycznej - jeżeli zastosuję standardowe przewody do transportu piwa z KEG'a do poszczególnych kraników (szt. 4) o przekroju ~8mm^2, to czy przy otwarciu wszystkich czterech kraników w jednym czasie nie okaże się, że np. z ostatniego 'nie ma siły' lecieć piwo ? (zachowajmy standardowe założenia dotyczące butli Co2 i poszczególnych akcesoriów pomocniczych w postaci złączek, budowy kranika itp). Chodzi mi o to jakie proporce powinienem zachować w doborze przewodów ? Poglądowo wyglądać będzie to tak, że od kega idzie główny przewód 'piwny' dalej zakaldamy trójnik z odejściem na kranik i przewód łączący z kolejnym trójnikiem (aż do 4 kranika, za którym obwód zostanie zamknięty) Na chłopski rozum wypadałoby aby główny przewód piwny (Keg-trójnik-trójnik-trójnik-trójnik.) miał 4x większe światło niż przewody od trójnika do kranika (bo tu zakladam przejście na przewody o mniejszym świetle). Z góry dziękuję za wszelką pomoc. P.S Wiem, że pewnie temat śmieszny, ale ciężko jest samemu zbudować takie urządzenie, nie dysponując przy tym żadnymi schematami poglądowymi, a jedynie ogólną wizją jego działania . No ale podobno do ambitnych świat należy ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 13 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2011 Z jednej beczki/schładzarki będziesz lał ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 13 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2011 Z tego co piszesz to rozumiem, że podłączasz 4 kraniki do jednej beczki. Więc pytanie po co? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skybert Opublikowano 14 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2011 Duży problem jaki od razu widzę to ciśnienie w kegu. Aby zasilić 4 krany z wieloma trójnikami i zwężkami (straty) będziesz potrzebował dużo większego ciśnienia w kegu niż zwyczajowo przy jednym kranie. Aby rozlewać jednocześnie z 4 kranów ciśnienie musi być dużo większe niż standardowe 1,2-1,4 bara. Strzelam że musi być to być powyżej 3 barów. To pociąga za sobą następny problem ? co gdy będziemy chcieli rozlewać tylko z jednego kranu? Przecież nie wszystkie krany będą używane jednocześnie. O ile woda w wodociągach nie jest gazowana i tam to nie jest problem bo możemy zdławić przepływ o tyle wyszynk piwa przy tak wysokim ciśnieniu będzie zapewne problematyczny. Co prawda na końcu np. 4 kranu ciśnienie trochę spadnie ale to i tak będzie za dużo. Co do średnic. Aby utrzymać ten sam czas nalewania dla wszystkich 4 kranów, przy odpowiednie dobranym ciśnieniu, możesz założyć prostą zasadę że główny wąż powinien mieć 4 razy większy przekrój niż ?odnoga? do pojedynczego kranu, po pierwszym trójniku 3 krotny, po drugim dwu krotny itg. Na piechotę można by to jakoś policzyć, ale lepiej ułatwić sobie życie i skorzystać z gotowego programu zwłaszcza do takiego celu . Polecam skorzystanie z programu WODA - Słowa kluczowe przy szukaniu w Internecie: Dobór średnic, obliczenia hydrauliczne, program do obliczeń wodociągów, straty ciśnienia, rurociągi, oprogramowanie, hydraulika. Jednak pamiętajmy że program liczy średnice, ciśnienia itg. dla niegazowanej wody ale jakieś przybliżenie możemy zrobić. P.S. Generalnie nie jest to chyba dobry pomysł, w pubach z dużą ilością kranów, kegi podłączane są do oddzielnych kranów, przynajmniej ja tak widziałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrblaha Opublikowano 14 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2011 Uwaga- głupia teoria: może istnieje coś takiego, jak reduktor ciśnienia piwa, taki jak do wody? Wtedy beczkę puścić pod np. 4,5-5bar i nie przejmować się laniem z pojedynczego kranu... Jeżeli krany byłyby używane non-stop, to beczkę opróżni się tak szybko, że piwo nie zdąży się przegazować... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się