Jump to content

nowy piwowar domowy


Recommended Posts

Witam,

zachęcony przez znajomego, warzącego własne piwo, do tego mocno zniechęcony jakością dostępnych masowych wyrobów piwnych, postanowiłem spróbować sam.

Moja pierwsza warka powstanie z wykorzystaniem zestawu startowego (dwa fermentory) i zestawu surowców - zacznę od Pszenicznego (Hefe-Weizen). Czy to nie za trudne jak na początek?

Warzyć będę podczas weekendowych i wakacyjnych wypadów do wsi Skrzeszew za Sokołowem Podlaskim.

Mam tam dość dobre zaplecze lokalowo-magazynowe.

A zamieszkuję w stolicy, gdzie poczyniam wszystkie niezbędne zakupy.

O postępach i skutkach postaram się niezwłocznie informować.

Pozdrawiam, wszystkich, którzy zaczynają lub już wsiąkli...

Tomek

Link to comment
Share on other sites

Witam

 

Moja pierwsza warka powstanie z wykorzystaniem zestawu startowego (dwa fermentory) i zestawu surowców - zacznę od Pszenicznego (Hefe-Weizen). Czy to nie za trudne jak na początek?

W jaki sposób przeprowadzisz filtrację? Polecam wężyk z oplotu.

 

Pozdrawiam i życzę powodzenia !

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...
Witam

 

W jaki sposób przeprowadzisz filtrację? Polecam wężyk z oplotu.

 

Pozdrawiam i życzę powodzenia !

Tak jest, mój wybór padł na oplot. Pierwsze warzenie odbędzie się w ten weekend.

Zakupiłem 2 fermentory BA, jednak posłużą mi tylko do procesu warzenia (jeden do filtracji, drugi awaryjny).

Mój pomysł na fermentator to beczka 20l do kiszenia kapusty (niebieska) - na razie zakupiona jedna, jeśli się sprawdzi, będą kolejne.

 

Wciąż czytam, zbieram informacje i rozważam.

 

Trzymajcie kciuki :-)

TW

Link to comment
Share on other sites

Fermentator 20l to trochę mało, ale od czegoś trzeba zacząć. Powodzenia :beer:

hmmm... rozmawiałem ze sprzedawcą, mogę wymienić na 30l, będzie bezpieczniej?

Link to comment
Share on other sites

Szkoda czasu na 13-litrowe warki :beer:

Wymień zdecydowanie na 30l :)

Pozdrawiam życząc powodzenia!!!

Link to comment
Share on other sites

Witam po weekendzie, niestety jeszcze "bezwarkowym".

Nie udało mi się zmontować na czas żadnego patentu na chłodzenie brzeczki,

W tygodniu zmontuję miedzianą chłodnice zanurzeniową i w sobotę pierwsze warzenie.

A... Planuję pierwsze warki ok 20l, więc beczka wymieniona na 30l.

Myślę, że kolejna wiadomość będzie w wątku "Zapiski piwowarów domowych"

Pozdrawiam,

Tomek

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.