Skocz do zawartości

nowy piwowar domowy


fant0mas

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

zachęcony przez znajomego, warzącego własne piwo, do tego mocno zniechęcony jakością dostępnych masowych wyrobów piwnych, postanowiłem spróbować sam.

Moja pierwsza warka powstanie z wykorzystaniem zestawu startowego (dwa fermentory) i zestawu surowców - zacznę od Pszenicznego (Hefe-Weizen). Czy to nie za trudne jak na początek?

Warzyć będę podczas weekendowych i wakacyjnych wypadów do wsi Skrzeszew za Sokołowem Podlaskim.

Mam tam dość dobre zaplecze lokalowo-magazynowe.

A zamieszkuję w stolicy, gdzie poczyniam wszystkie niezbędne zakupy.

O postępach i skutkach postaram się niezwłocznie informować.

Pozdrawiam, wszystkich, którzy zaczynają lub już wsiąkli...

Tomek

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam

 

Moja pierwsza warka powstanie z wykorzystaniem zestawu startowego (dwa fermentory) i zestawu surowców - zacznę od Pszenicznego (Hefe-Weizen). Czy to nie za trudne jak na początek?

W jaki sposób przeprowadzisz filtrację? Polecam wężyk z oplotu.

 

Pozdrawiam i życzę powodzenia !

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...
Witam

 

W jaki sposób przeprowadzisz filtrację? Polecam wężyk z oplotu.

 

Pozdrawiam i życzę powodzenia !

Tak jest, mój wybór padł na oplot. Pierwsze warzenie odbędzie się w ten weekend.

Zakupiłem 2 fermentory BA, jednak posłużą mi tylko do procesu warzenia (jeden do filtracji, drugi awaryjny).

Mój pomysł na fermentator to beczka 20l do kiszenia kapusty (niebieska) - na razie zakupiona jedna, jeśli się sprawdzi, będą kolejne.

 

Wciąż czytam, zbieram informacje i rozważam.

 

Trzymajcie kciuki :-)

TW

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam po weekendzie, niestety jeszcze "bezwarkowym".

Nie udało mi się zmontować na czas żadnego patentu na chłodzenie brzeczki,

W tygodniu zmontuję miedzianą chłodnice zanurzeniową i w sobotę pierwsze warzenie.

A... Planuję pierwsze warki ok 20l, więc beczka wymieniona na 30l.

Myślę, że kolejna wiadomość będzie w wątku "Zapiski piwowarów domowych"

Pozdrawiam,

Tomek

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.