fant0mas Opublikowano 14 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2011 Witam, zachęcony przez znajomego, warzącego własne piwo, do tego mocno zniechęcony jakością dostępnych masowych wyrobów piwnych, postanowiłem spróbować sam. Moja pierwsza warka powstanie z wykorzystaniem zestawu startowego (dwa fermentory) i zestawu surowców - zacznę od Pszenicznego (Hefe-Weizen). Czy to nie za trudne jak na początek? Warzyć będę podczas weekendowych i wakacyjnych wypadów do wsi Skrzeszew za Sokołowem Podlaskim. Mam tam dość dobre zaplecze lokalowo-magazynowe. A zamieszkuję w stolicy, gdzie poczyniam wszystkie niezbędne zakupy. O postępach i skutkach postaram się niezwłocznie informować. Pozdrawiam, wszystkich, którzy zaczynają lub już wsiąkli... Tomek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skybert Opublikowano 14 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2011 Witamy nowego piwowara! Powodzenia w warzeniu! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tieroo Opublikowano 14 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2011 Pozdrawiam, wszystkich, którzy zaczynają lub już wsiąkli...Tomek Wita Tomasz Tomasza, powodzenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zstars Opublikowano 14 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2011 Witam i pozdrawiam, samych udanych piwek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubuś Opublikowano 14 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2011 Witam serdecznie! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vincent1978 Opublikowano 15 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2011 Witaj i powodzenia:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 15 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2011 Witam Moja pierwsza warka powstanie z wykorzystaniem zestawu startowego (dwa fermentory) i zestawu surowców - zacznę od Pszenicznego (Hefe-Weizen). Czy to nie za trudne jak na początek? W jaki sposób przeprowadzisz filtrację? Polecam wężyk z oplotu. Pozdrawiam i życzę powodzenia ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fant0mas Opublikowano 6 Lipca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2011 Witam W jaki sposób przeprowadzisz filtrację? Polecam wężyk z oplotu. Pozdrawiam i życzę powodzenia ! Tak jest, mój wybór padł na oplot. Pierwsze warzenie odbędzie się w ten weekend. Zakupiłem 2 fermentory BA, jednak posłużą mi tylko do procesu warzenia (jeden do filtracji, drugi awaryjny). Mój pomysł na fermentator to beczka 20l do kiszenia kapusty (niebieska) - na razie zakupiona jedna, jeśli się sprawdzi, będą kolejne. Wciąż czytam, zbieram informacje i rozważam. Trzymajcie kciuki :-) TW Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemyss Opublikowano 6 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2011 Fermentator 20l to trochę mało, ale od czegoś trzeba zacząć. Powodzenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fant0mas Opublikowano 6 Lipca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2011 Fermentator 20l to trochę mało, ale od czegoś trzeba zacząć. Powodzenia hmmm... rozmawiałem ze sprzedawcą, mogę wymienić na 30l, będzie bezpieczniej? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 7 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2011 Witam i ja oraz pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy Opublikowano 7 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2011 Moim zdaniem 30l to minimum, zdecydowanie wymień Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 7 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2011 Jeszcze zależy jakiej wielkości warki planujesz. Na 13-14l nie potrzeba większego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mimazy Opublikowano 7 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2011 Szkoda czasu na 13-litrowe warki Wymień zdecydowanie na 30l Pozdrawiam życząc powodzenia!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fant0mas Opublikowano 11 Lipca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2011 Witam po weekendzie, niestety jeszcze "bezwarkowym". Nie udało mi się zmontować na czas żadnego patentu na chłodzenie brzeczki, W tygodniu zmontuję miedzianą chłodnice zanurzeniową i w sobotę pierwsze warzenie. A... Planuję pierwsze warki ok 20l, więc beczka wymieniona na 30l. Myślę, że kolejna wiadomość będzie w wątku "Zapiski piwowarów domowych" Pozdrawiam, Tomek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ART200 Opublikowano 12 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2011 Witamy nowego piwowara. Życzę powodzenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się