mimazy Opublikowano 18 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2011 (edytowane) Ktoś kiedyś na forum (wiem, to żadna informacja) wklejał swoje zdjęcia browaru z Sudanu albo Etiopii, współczesnego chronologią, acz starożytnego technologią- słód w formie placków, gliniane kadzie fermentacyjne... PS Jak bardzo trzeba uważać na mądrości popularnonaukowe, bez aparatu naukowego (przypisy, odnośniki i cokolwiek pozwalające na weryfikację źródeł) niech świadczy fragment tekstu który wkleiłem na linkowanym wcześniej wątku http://www.piwo.org/forum/t2951-Na-slepo-i-z-zamknietymi-oczami-po-torze-przeszkod.html Piwo dzieliło się na męskie, z dużą zawartością ekstraktu i alkoholu oraz żeńskie, łagodne z dodatkiem wanilii, korzeni lub soku daktylowego. No i pytanie za 10 punków czy sprowadzano ją pocztą lotniczą, czy może pływano po nią trzcinowymi łódeczkami?? Edytowane 18 Czerwca 2011 przez Mimazy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
e-prezes Opublikowano 16 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2013 Teraz kiedy mamy na rynku słód orkiszowy oraz dużo droższy płaskurkowy i z samopszy oraz ziarna tych zbóż można się pokusić i uwarzyć coś na kształt starożytnego piwa. Tanie nie wyjdzie, ale będzie ciekawie. Smaku takiego piwa szukałbym w czymś pomiędzy Lichtenhainerem i Grodziszem a Sahti. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się