micruz Opublikowano 18 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2011 Cześć i czołgiem. Dzisiaj zaprawiłem warkę drożdżami S23. Mam jednak problem. Okazało się że moja lodóweczka "fermetnacyjna" zaliczyła zgon i aktualnie warka stoi w 20 stopniach. Moje pytanie: zacznie toto wogóle fermentować w tej temperaturze a jeżeli tak to jakie będą objawy. Niestety lodówę odzyskam pewnikiem dopiero we wtorek i nie bardzo wiem co mnie czeka. Pozdrowionka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 18 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2011 Będzie fermentować oczywiście, z tym że da różne posmaki, trudno mi powiedzieć dokładnie jakie, bo nie mam w tej materii doświadczenia. Do wtorku raczej będzie już po wszystkim. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biotit Opublikowano 1 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2013 Temat tych samych drożdży, czyli S 23. Dwa ostatnie Dolniaki o początkowym Blg 15-16, stanęły po kilku tygodniach na Blg 5. Jeden już przelany i leżakuje, drugi jest tydzień na cichej. Czy to normalna sytuacja, ze nie chcą zejść niżej? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cyneq Opublikowano 2 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2013 Szklana kula w naprawie: 1. Nie wiem co i jak zacierałeś. 2. Nie wiem w ilu stopniach fermentujesz. Zrób FFT (szybki test fermentacji), czyli weź próbkę, umieść w ciepłym na 2 dni, najlepiej z jakimiś sprawdzonymi mocnymi drożdżami, w najgorszym razie z piekarskimi. Po 2 dniach się dowiesz czy ma szansę jeszcze doferemntować czy nie. Jeśli zejdzie, to trzeba kombinować, do dodania nowej porcji drożdży włącznie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biotit Opublikowano 2 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2013 1.Pils i Lager, przepisy sprawdzone i robione zgodnie z wskazówkami. 2.Fermentacja w temp 10-12 C. 3.Blg początkowe 15, końcowe 5 FFT bym zrobił gdyby mi stanęły na Blg 10, a nie 5 Drożdże po rehydratacji i 24 h namnożeniu z dużą dawką powietrza. Więc wszystko powinno być ok. A może te drożdże tak mają? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się