Tanksztela Opublikowano 20 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2011 po jakim czasie powinna zacząć się fermentacja? 12 h temu wlałem drożdzę do fermentatora i na tę chwile kompletnie nic się nie dzieje - zero oznak fermentacji. Jest to moje drugie warzenie. Jak wlałem poprzednio drożdzę to po 12h już miałem gruby kożuch, teraz kompletnie nic. Dać drugi drożdże czy jeszcze troche poczekać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belzebub Opublikowano 20 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2011 a jakie drożdże ? dolnej czy górnej ? jak zadane ? jeśli nie ruszy, korzystnie jest dodać inne drożdże, żeby nie narażać brzeczki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 20 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2011 (edytowane) na tę chwile kompletnie nic się nie dzieje - zero oznak fermentacji W sensie nie ma piany czy nie "bulka" ? Podaj więcej szczegółów, nawet nie napisałeś jakie drożdże. Edytowane 20 Czerwca 2011 przez olo333 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tanksztela Opublikowano 20 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2011 piwo robię z tego zestawu: http://piwowar.com.pl/sklep/index.php?main_page=product_info&cPath=17_1_44&products_id=322 oznaczenia drożdzy nie było ani na opakowaniu drożdży, ani na "instrujcji" obsługi. Nie mam rurki fementacyjnej, wić nie mogę stwierdzić czy bulka. Nie ma w ogóle piany. nie wiem czy powodem będzie temp. Przy wlewaniu drożdzy miałem temp. 27 stopni. Stwiedziłem, że to za wysoko i zaczełem chłodzić (miska w wodą i butelką z lodem). Niestety lub stety temp. w pomieszczeniu tez spadła. Przed pracą nie miałem czasu zmierzyć temp. więc nie wiem jak jest teraz. Mam jeszcze wolne drożdze tego typu: http://piwowar.com.pl/sklep/index.php?main_page=product_info&cPath=17_5&products_id=74 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 20 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2011 Patrzyłeś na datę produkcji tych drożdży? Z tego co kojarzę to te brewkity już od dawna nie są produkowane. Jak nie ruszą to poratują się tą drugą saszetką. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tanksztela Opublikowano 20 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2011 kurczę na to nie zwróciłem uwagi. Przez myśl mi to nie przeszło, ale fakt, że one jakieś dziwnie wyglądały jak je potrzymałem w szklance przed wlaniem... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 20 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2011 Może masz jeszcze puszkę? Tam też powinna być data produkcji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tanksztela Opublikowano 20 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2011 puszkę mam. Jak wrócę z pracy a żona się jej nie pozbędzie to zerknę. Ile mogę mniej więcej czekać na początek fermentacji? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Scovron Opublikowano 20 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2011 Z tego co kojarzę to te brewkity już od dawna nie są produkowane. Nie wiem, jak Irish Stout, ale parę miesięcy temu kupiłem Lagera Johna Bulla (z resztą też w Piwowarze) i miał datę ważności do marca 2012. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomX Opublikowano 20 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2011 24 godziny to według mnie rozsądna granica oczekiwania na start drożdży. Szczególnie suchych. Jak przez tyle czasu nie ruszą, to lepiej wg mnie zadać kolejne. Mam złe doświadczenia z długim oczekiwaniem na start fermentacji (2 razy ponad 36h, 2 razy kwas...) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tanksztela Opublikowano 20 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2011 ok. Dzięki za informację. Poczekam jeszcze do wieczora w takim wypadku. Może ruszą... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belzebub Opublikowano 20 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2011 kurcze, te puszki mają świetny smak, piłem kilka tych piw i są rewelacyjne. Chyba od 2009 r. BA nie miał ich już w sprzedaży. W szoku jestem, że można je jeszcze kupić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się