coder Opublikowano 24 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2011 Aromat 8/12 Czysty, chmielowy Barwa 2/3 Bardzo jasny, opalizujący Piana 6/6 Wysoka, trwała, gęsta Smak 11/17 Mocno chmielowy, dość gorzki. Wytrawny, wodnisty. Goryczka 4/6 Lekko pozostająca Odczucie w ustach 5/6 Przyjemne mimo dużego nachmielenia, nagazowanie duże, niezbyt pełne w smaku. Razem 36/50 Piwo degustowaliśmy w trójkę. Dwóch sędziów uznało je za potężnie przechmielone, jeden był zdania, że jeszcze mieści się w stylu. Niemniej jednak chmiel zdecydowanie gra pierwsze skrzypce w tym piwie, i w aromacie i w smaku, pod chmielem w zasadzie trudno cokolwiek wyczuć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Brunnenbraeu Opublikowano 29 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2011 (edytowane) potężnie przechmielone Ach, ja, dokładnie, jak oczekiwałem... Dziękuję za bardzo dokładną ocenę! Z tym chmielem - chyba nie mogę inaczej! Volker Edytowane 29 Czerwca 2011 przez Brunnenbraeu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy Opublikowano 29 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2011 Czy to było piwo którym częstowałeś u Maćka na panelu degustacyjnym? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Brunnenbraeu Opublikowano 29 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2011 Czy to było piwo którym częstowałeś u Maćka na panelu degustacyjnym? Tak. To samo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skitof Opublikowano 29 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2011 Piwa Volkera nie piłem, ale wydaje mi się, że północnoniemieckie pilznery są dużo bardziej chmielone i goryczkowe niż południowoniemieckie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy Opublikowano 30 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2011 W moim odczuciu to piwo nie było jakoś strasznie przechmielone, było smaczne, na pewno nie gorzkie. Co do koloru (bo to mnie zaskoczyło bardzo) był jasny ... bardzo jasny i "przeraźliwie" klarowne. Ogólne odczucia to lekko wodniste wytrawne trochę szorstkie w ustach bardzo orzeźwiające. Jedno z lepszych piw jakie piłem tego wieczora. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bimbelt Opublikowano 30 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2011 W moim odczuciu to piwo nie było jakoś strasznie przechmielone, było smaczne, na pewno nie gorzkie. Co do koloru (bo to mnie zaskoczyło bardzo) był jasny ... bardzo jasny i "przeraźliwie" klarowne. Ogólne odczucia to lekko wodniste wytrawne trochę szorstkie w ustach bardzo orzeźwiające. Jedno z lepszych piw jakie piłem tego wieczora.Pozdrawiam Wydaje mi się, że ty jednak piszesz o piwie ryżowym Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy Opublikowano 30 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2011 No tak... to chyba było to piwo które Volkert przyniósł do degustacji. Coś właśnie wspominał o stylu północno niemieckiego Pilsa. Ale, degustowaliśmy wtedy naprawdę dużo .... więc mogło mi się coś pomylić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 30 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2011 Piwa Volkera nie piłem, ale wydaje mi się, że północnoniemieckie pilznery są dużo bardziej chmielone i goryczkowe niż południowoniemieckie. Tak, biorę na to poprawkę, tym bardziej że piwo nie było jakoś masywnie gorzkie, i całkiem pijalne. Tak na poziomie AIPA. Z tym, że nie trafiłem jescze nigdy na komercyjny przykład tak mocno chmielony, ale też moje doświadczenie jest jeszcze dość ograniczone. Sam natomiast zrobiłem kiedyś tak nachmielonego pilsa, i w konkursie przepadł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 30 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2011 (edytowane) Branie przykładu z komercyjnych to tak trochę nie na miejscu. No hops, no Glory! Może doczekamy tego w PL. Edytowane 30 Czerwca 2011 przez jacer Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darko Opublikowano 30 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2011 Jacer, nie piłeś to nie krytykuj oceny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 30 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2011 A gdzie ja ocenę krytykuję? Pokaż palcem. Mówię, że piwo X z browaru Y może być całkowicie inne niż piwo X z browaru Z, a oba jeszcze w ogóle niezgodne z BJCP. I tak już się zaczyna dziać na świecie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi