amap Opublikowano 26 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2011 (edytowane) Przegladając forum w wielu wątkach dostrzegłem informację, iż należy areometr skalibrować w 20°C. Tymczasem wyczytałem, że oryginalnie K. Balling kalibrował w 17,5°C. Wiem, że "browar to nie apteka" i różnica nie będzie znaczna dla domowych piwowarów, ale zastanawia mnie skąd ten pogląd - łatwieszy odczyt z termometra analogowego?:rolleyes: Edytowane 26 Czerwca 2011 przez amap Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacki Opublikowano 26 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2011 W czystej wodzie w 20°C powinieneś mieć wskazane 0. Przy pomiarze możesz brzeczki możesz się tak bardzo nie sugerować 20°C i wykorzystać: http://www.piwo.org/forum/postgallery.php?pid=10349&filename=tabela+copy.jpg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 26 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2011 jacki, moje pytanie było inne - dlaczego 20°C a nie 17,5°C? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 26 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2011 jacki, moje pytanie było inne - dlaczego 20°C a nie 17,5°C? Bo tak najczęściej podaje producent. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacki Opublikowano 26 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2011 A gdzie to wyczytałeś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 26 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2011 A gdzie to wyczytałeś? Na instrukcji obsługi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 26 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2011 a tu http://books.google.pl/books?id=gG1bsuUKlv4C&printsec=frontcover&dq=Principles+and+practices+of+winemaking&hl=pl&ei=-QYHTuvFINC08QPnotnNDQ&sa=X&oi=book_result&ct=result&resnum=1&ved=0CCkQ6AEwAA#v=onepage&q=the%20balling%20scale&f=false str.194 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndrzejKu Opublikowano 26 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2011 a jak biedzę wyglądała korekta jak mam wyskalowany na 16°C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 26 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2011 a jak biedzę wyglądała korekta jak mam wyskalowany na 16°C patrz post jackiego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waroms Opublikowano 26 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2011 a jak biedzę wyglądała korekta jak mam wyskalowany na 16°C Analogicznie jak przy wyskalowanym w 20°C Jeśli masz aerometr wyskalowany w 20°C a mierzysz gęstość piwa/ brzeczki w temp. np. 25°C to musisz dodać 0,4°Blg. Jeśli masz aerometr wyskalowany w 16°C a mierzysz gęstość piwa/ brzeczki w temp. 21°C to też dodajesz 0,4°Blg. Ja mam wyskalowany w 16°C i tak właśnie robię. Z obrazka wrzucenego przez Jackiego tak jakby przesywam sobie skalę i biorę za punkt wyjściowy temp. 16 a nie 20°C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Scovron Opublikowano 27 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2011 http://www.piwo.org/forum/postgallery.php?pid=10349&filename=tabela+copy.jpg Dzięki za ten link. Właśnie miałem na Piaskownicy zadać pytanie o poprawkę na temperaturę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marmur Opublikowano 27 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2011 (edytowane) Zazwyczaj spotyka się wyskalowane do 20°C , ale np. ten z BA jest wyskalowany do 60 °F czyli ok. 15,55 °C jak masz inną temperaturę to tabela z korektami i jazda Edytowane 27 Czerwca 2011 przez Marmur Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się