amap Opublikowano 26 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2011 (edytowane) Przegladając forum w wielu wątkach dostrzegłem informację, iż należy areometr skalibrować w 20°C. Tymczasem wyczytałem, że oryginalnie K. Balling kalibrował w 17,5°C. Wiem, że "browar to nie apteka" i różnica nie będzie znaczna dla domowych piwowarów, ale zastanawia mnie skąd ten pogląd - łatwieszy odczyt z termometra analogowego?:rolleyes: Edytowane 26 Czerwca 2011 przez amap Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacki Opublikowano 26 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2011 W czystej wodzie w 20°C powinieneś mieć wskazane 0. Przy pomiarze możesz brzeczki możesz się tak bardzo nie sugerować 20°C i wykorzystać: http://www.piwo.org/forum/postgallery.php?pid=10349&filename=tabela+copy.jpg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 26 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2011 jacki, moje pytanie było inne - dlaczego 20°C a nie 17,5°C? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 26 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2011 jacki, moje pytanie było inne - dlaczego 20°C a nie 17,5°C? Bo tak najczęściej podaje producent. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacki Opublikowano 26 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2011 A gdzie to wyczytałeś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 26 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2011 A gdzie to wyczytałeś? Na instrukcji obsługi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 26 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2011 a tu http://books.google.pl/books?id=gG1bsuUKlv4C&printsec=frontcover&dq=Principles+and+practices+of+winemaking&hl=pl&ei=-QYHTuvFINC08QPnotnNDQ&sa=X&oi=book_result&ct=result&resnum=1&ved=0CCkQ6AEwAA#v=onepage&q=the%20balling%20scale&f=false str.194 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndrzejKu Opublikowano 26 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2011 a jak biedzę wyglądała korekta jak mam wyskalowany na 16°C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 26 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2011 a jak biedzę wyglądała korekta jak mam wyskalowany na 16°C patrz post jackiego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waroms Opublikowano 26 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2011 a jak biedzę wyglądała korekta jak mam wyskalowany na 16°C Analogicznie jak przy wyskalowanym w 20°C Jeśli masz aerometr wyskalowany w 20°C a mierzysz gęstość piwa/ brzeczki w temp. np. 25°C to musisz dodać 0,4°Blg. Jeśli masz aerometr wyskalowany w 16°C a mierzysz gęstość piwa/ brzeczki w temp. 21°C to też dodajesz 0,4°Blg. Ja mam wyskalowany w 16°C i tak właśnie robię. Z obrazka wrzucenego przez Jackiego tak jakby przesywam sobie skalę i biorę za punkt wyjściowy temp. 16 a nie 20°C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Scovron Opublikowano 27 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2011 http://www.piwo.org/forum/postgallery.php?pid=10349&filename=tabela+copy.jpg Dzięki za ten link. Właśnie miałem na Piaskownicy zadać pytanie o poprawkę na temperaturę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marmur Opublikowano 27 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2011 (edytowane) Zazwyczaj spotyka się wyskalowane do 20°C , ale np. ten z BA jest wyskalowany do 60 °F czyli ok. 15,55 °C jak masz inną temperaturę to tabela z korektami i jazda Edytowane 27 Czerwca 2011 przez Marmur Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi