alien71 Opublikowano 30 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Października 2011 No i kiszka, drożdże w moim IPA nie wystartowały. Osiem godzin od zadania drożdży powierzchnia czysta jak lustro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacki Opublikowano 30 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2011 8 godzin to jeszcze nie tragedia. Saszetka napęczniała? Dobrze napowietrzyłeś brzeczkę? Jeśli tak i tak to spokojnie. Obejrzyj sobie F1, zjedz obiadek i wtedy zobacz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alien71 Opublikowano 30 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Października 2011 (edytowane) Saszetka ładnie napęczniała (trzy godziny), brzeczka dobrze napowietrzona, nie robiłem startera ponieważ to Actiwator i pisze że nie trzeba go robić jak z Propagatorem (może dlatego). Ale jak mówisz żeby zaczekać to zaczekam i zobaczymy. Edytowane 30 Października 2011 przez alien71 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19Mateusz87 Opublikowano 30 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2011 Poczekaj do jutra ze startem drożdży. Kilka godzin to trochę mało. Pamiętam, że kiedyś suche drożdże zaczeły mi szaleć po 6 godz. Ale się wtedy zdziwiłem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alien71 Opublikowano 30 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Października 2011 No w końcu ruszyły, a już się bałem że nic z nich nie będzie, będę musiał sobie zrobić jakiś zapasik z suchych drożdży na wszelki wypadek i dla świętego spokoju bo nerwa od rana miałem na te drożdże Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacki Opublikowano 30 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2011 No przecież pisałem, żebyś zjadł obiad Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alien71 Opublikowano 4 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2011 Warka #6 - Belgijski Tripel 19 °Blg od dwóch tygodni na burzliwej. Blg zeszło z 19 do 5 i jutro idzie na cichą. Nasuwa się pytanie czy na cichej zejdzie do 3°Blg przez dwa tygodnie i czy ewentualnie jakoś temu młodemu piwku pomóc - może przy przelewaniu jeszcze napowietrzyć? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alien71 Opublikowano 6 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2011 Warka #6 Belgijski Tripel przelana na cichą - 5°Blg, warka #7 IPA przelana na cichą - 4°Blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alien71 Opublikowano 6 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2011 (edytowane) Trylogia: Belgijski Tripel, IPA i Saison Edytowane 6 Listopada 2011 przez alien71 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alien71 Opublikowano 10 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2011 Warka #5 Saison przelana do butelek z dodatkiem 160g glukozy. Blg zeszło do 1,5(?), bardzo ładnie wyklarowane (według BeerSmitha kolor 23,9 EBC, goryczka 28,1 IBU, 6,3% Alc), smak wytrawny, lekko wyczuwalna goryczka z curacao. Czuję, że jak się ładnie nagazuje będzie mi bardzo smakowało Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alien71 Opublikowano 12 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2011 (edytowane) A oto mój projekt na etykietę do Saisona: Kapsle są koloru czerwonego wiec etykieta też w tej tonacji Edytowane 28 Kwietnia 2012 przez alien71 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alien71 Opublikowano 17 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2011 Belgijski Tripel od dwóch tygodni na cichej w temp 20°C, °Blg zeszło z 19 do 4 i pięknie się wyklarowało. Nie wiem czy już butelkować, czy jeszcze tydzień przetrzymać, byłbym wdzięczny za małą podpowiedz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebpa Opublikowano 17 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2011 ja bym jeszcze poczekal kilka dni i ponownie zmierzyl Blg. Chyba Ci sie nigdzie nie spieszy, tripel to i tak pewnie bedzie musial z pol roku lezakowac. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alien71 Opublikowano 6 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2011 Warka #6 Belkijski Tripel po miesiącu na cichej zabutelkowany z dodatkiem 150g glukozy. Blg spadło do 3,5. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alien71 Opublikowano 28 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2012 Warka #8 - Pszeniczne Ciemne (07.01.2012) Składniki: Monachijski jasny - 2kg Pszeniczny jasny - 1kg Pszeniczny ciemny - 1kg Pszeniczny karmelowy - 0,35kg Karmelowy ciemny - 0,15kg Zacieranie: 42ºC - 45' 52ºC - 10' 62ºC - 15' 72ºC - 55' 76ºC - 5' Wysładzanie: 3 x 5L - 76ºC Chmielenie: Cascade - 60min Wyszło 17L o gęstości 13Blg. Zadane drożdżami WY3068 Weihenstephan Weizen Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alien71 Opublikowano 28 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2012 Warka #9 - Belgijski Urodzinowy Maliniak (04.02.2012) Składniki: Pilzneński - 6,2kg Monachijski - 0,9kg Carahell - 0,25kg Caramel - 0,16kg Zacieranie: 62ºC - 45min 72ºC - 20min 76ºC - 10min Wysładzanie: 3 x 4L - 76ºC Chmielenie: Marynka: 25g - 60min Marynka: 15g - 15min Irish Moss - 15min Sok Malinowy Paola: 0,43L - 15min Wyszło 22L o gęstości 18Blg zadane drożdżami Belgian Abbey II Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alien71 Opublikowano 28 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2012 Warka # 10 - Dry Stout Składniki: Pale Ale - 4kg Jęczmień prażony - 0,4kg Płatki jęczmienne - 0,3kg Słód zakwaszający - 0,2kg Carapils - 0,2kg Carafa Special III - 0,2kg Czekoladowy pszeniczny - 0,2kg Zacieranie: 66ºC - 75min 76ºC - 10min Wysładzanie: 3 x 4L Chmielenie: Brewer's Gold: 25g - 60min Citra: 20g - 30min Wyszło 22L o gęstości 13Blg zadane drożdżami Wyeast 1028 London Ale Yeast. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alien71 Opublikowano 7 Maja 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2012 Warka #10 Dry Stout przelana na cichą 06.05.2012. Blg zeszło do 4,5. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alien71 Opublikowano 7 Maja 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2012 Warka #11 - IPA 2 Składniki: Pale Malt - 4kg Carared - 0,5kg Crystal Malt - 0,2kg Caramunich - 0,2kg Cukier - 0,2kg Zacieranie: 66ºC - 75min 76ºC - 10min Wysładzanie: 3 x 4L Chmielenie: Goldings, East Kent: 35g - 60min Fuggles: 25g - 30min Goldings, East Kent: 25g - 30min Citra: 25g - 15min Cukier: 15min Wyszło 21L o gęstości 14Blg zadane drożdżami Wyeast 1098 British Ale Program BeerSmith 2 pokazał mi wydajność na poziomie 89%. Wysładzanie trwało 1:15 z tym że było ono zamierzone i wydajność się poprawiła. Pod spodem wrzucę zrzut ekranu z programu i powiedzcie proszę czy nic z tą wydajnością nie pokręciłem: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alien71 Opublikowano 11 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2012 Warka #12 - Czerwone Ale Składniki: Pale Malt - 6kg Carapils - 0,13 Caramunich - 0,15kg Zacieranie: 64ºC - 50min 72ºC - 30min 76ºC i wysładzanie Wysładzanie: 3 x 4L - 76ºC Chmielenie: Goldings, East Kent: 45g - 60min Cascade: 20g - 30min Citra: 30g - 15min Mech: 5g - 15min Wyszło 23L o gęstości 13Blg zadane drożdżami London Ale Yeast (drugie pokolenie). Starter zrobiony z drożdży które leżały w lodówce od 06.05.2012 trzy dni przed warzeniem. W starterze wystartowały po kilku godzinach, a po dodaniu do brzeczki wystartowały po trzech godzinach i ładnie pracują - pewnie były głodne po tak długim leżeniu w lodówce . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się