Afro Opublikowano 28 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2011 Witam, dzisiaj planuję zrobić moją 2 warkę, tym razem zamiast cukru chcę dodać 1,7 kg ekstraktu jasnego WES (robię z brew kita Coopers Lager) w związku z tym mam pytanie ile do tego dodać wody żeby osiągnąć moc końcową piwa pow. 5%? 20 litrów będzie ok? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Spotter Opublikowano 28 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2011 (edytowane) Ilośc alkoholu uzależniona jest od odfermentowania cukrów. Jeżeli chcesz miec ok. 5% alk., to brzeczka nastawna powinna miec na początku 11-12°Blg przy założeniu, że odfermentuje przynajmniej do 2°Blg. Jako że robisz zestaw z puszki, gęstośc początkową możesz łatwo sterowac poprzez dolewanie wody do przygotowanego ekstraktu. Z tego co pamiętam, instrukcja mówi aby ekstrakty rozrobic w 2l wody i później dodac 20l w fermentorze. Radzę Ci, abyś na początku dodał 17l i zmierzył gęstośc. Jeżeli będzie za wysoka, dodawaj powoli wody, aż uzyskasz oczekiwaną gęstośc. Edytowane 28 Czerwca 2011 przez Spotter Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Scovron Opublikowano 28 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2011 (edytowane) Ja bym zrobił 23 litry - powinno wyjść trochę ponad 5%. Edit: 1. Spotter mnie ubiegł, 2. Oczywiście jak chcesz mocniejsze, to zrób mniejszą ilość, ale mniej niż 20 litrów bym nie robił - nie wiem, czy stężenie alkoholu nie będzie za duże dla coopersowych drożdży - może niech się bardziej doświadczeni koledzy wypowiedzą. Edytowane 28 Czerwca 2011 przez Scovron Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Spotter Opublikowano 28 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2011 Ja przy IPA miałem 22l z 12°Blg na początku. Same ekstrakty rozrobione w 2l wody miały ponad 3,5l. Dodałem tylko 18,5l zamiast tych 20 z instrukcji. Wtedy miałbym piwa więcej, ale słabsze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Scovron Opublikowano 28 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2011 Jedno wyjaśnienie: pisząc '23 litry' miałem na myśli całkowitą objętość warki. W sumie faktycznie trzeba będzie dolać coś ok 20 litrów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Spotter Opublikowano 28 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2011 Wiem, że to miałeś na myśli Może źle to ująłem w słowa. Nie mniej jednak radzę nowemu koledze najpierw dodac mniej, sprawdzic gęstośc i zobaczyc, czy go to satysfakcjonuje, czy nie. Drożdże niekoniecznie muszą odfermentowac do 2°Blg, tylko np. do 3°Blg - a wtej sytuacji zawartośc alk. będzie mniejsza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 28 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2011 Zawsze można spirytu chlupnąć i będzie nawet więcej. Albo w ogóle się nie rozdrabniać, tylko pędzić bimber zamiast piwo robić. Krócej trzeba czekać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się