Skocz do zawartości

Meszka w rurce fermentacyjnej


Afro

Rekomendowane odpowiedzi

I pamiętaj, żeby syrop nie był zbyt gęsty bo inaczej Ci sie źle rozmiesza i możesz miec jedną lub dwie butelki ostro przegazowane. Mi się tak zdarzyło. Wprawdzie granatu nie było, ale nie piło się smacznie takiego szampana - szczególnie, że to było ciemne piwo :/

Do refermentacji dodam cukru zamiast syropu :) Czyli można już butelkować?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja miałem takiego intruza niedawno w fermentorze i nic się nie stało. Otwarłem butelkę (Pale Ale) po 2 tygodniach i zero kwasu, smak przyjemny. Jedyne co mnie martwi to zmętnienie. Piwo nie wyklarowało się zbytnio na cichej a i w butelkach nie ma zbyt dużej poprawy. Czy to może być jednak skutek tej niespodziewanej "wizyty".A może błąd miał miejsce wcześniej?Zacierałem jednotemperaturowo w 67°C, nie robiłem przerwy białkowej, próba jodowa wyszla negatywna. Wysladzałem wodą o temp 76°C

Edytowane przez ukko
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.