Afro Opublikowano 11 Lipca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2011 I pamiętaj, żeby syrop nie był zbyt gęsty bo inaczej Ci sie źle rozmiesza i możesz miec jedną lub dwie butelki ostro przegazowane. Mi się tak zdarzyło. Wprawdzie granatu nie było, ale nie piło się smacznie takiego szampana - szczególnie, że to było ciemne piwo Do refermentacji dodam cukru zamiast syropu Czyli można już butelkować? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ukko Opublikowano 11 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2011 (edytowane) Ja miałem takiego intruza niedawno w fermentorze i nic się nie stało. Otwarłem butelkę (Pale Ale) po 2 tygodniach i zero kwasu, smak przyjemny. Jedyne co mnie martwi to zmętnienie. Piwo nie wyklarowało się zbytnio na cichej a i w butelkach nie ma zbyt dużej poprawy. Czy to może być jednak skutek tej niespodziewanej "wizyty".A może błąd miał miejsce wcześniej?Zacierałem jednotemperaturowo w 67°C, nie robiłem przerwy białkowej, próba jodowa wyszla negatywna. Wysladzałem wodą o temp 76°C Edytowane 11 Lipca 2011 przez ukko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxhot Opublikowano 11 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2011 Żeby ci nic więcej nie wpadło stosuj takie rurki fermentacyjne z kapturkiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się