Porter Opublikowano 1 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2011 W związku z nadejściem nowego sezonu, przymierzam się do quadrupela. O samej recepturze później. Tu chciałbym zapytać o dwa słody wchodzące w skład oryginalnej receptury: - belgian aromatic 0,9kg (wydajność 73%, EBC 38) - na zagranicznych forach wyczytałem, że da się go z powodzeniem zastąpić słodem melanoidynowym. - honey malt 0,7kg (wydajność 80%, EBC 41) - tu również sugerują słód melanoidynowy jako forma substytutu. Pytanie: czy zsumować ilości tych dwu różnych słodów na rzecz 1,6kg melanoidynowego, czy też da się je jakoś zróżnicować dostępnymi u nas słodami? Jeśli ma ktoś jakąś koncepcję - chętnie wysłucham. Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 1 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2011 W związku z nadejściem nowego sezonu, przymierzam się do quadrupela. O samej recepturze później. Tu chciałbym zapytać o dwa słody wchodzące w skład oryginalnej receptury: - belgian aromatic 0,9kg (wydajność 73%, EBC 38) - na zagranicznych forach wyczytałem, że da się go z powodzeniem zastąpić słodem melanoidynowym. - honey malt 0,7kg (wydajność 80%, EBC 41) - tu również sugerują słód melanoidynowy jako forma substytutu. Pytanie: czy zsumować ilości tych dwu różnych słodów na rzecz 1,6kg melanoidynowego, czy też da się je jakoś zróżnicować dostępnymi u nas słodami? Jeśli ma ktoś jakąś koncepcję - chętnie wysłucham. Pozdrawiam! Tu masz ciekawą dyskusję o słodach: http://www.piwo.org/forum/p26719-01-10-2009-10-29-50.html#p26719 Ja te słody oba zastępuję melanoidynowym 40 EBC Castle Malting (bo jest też 80 EBC Weyermanna!) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Porter Opublikowano 1 Lipca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2011 aż tam nie dotarłem - jak zwykle: DZIĘKI! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się