c-not Opublikowano 2 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2011 Witam, Po wielokrotnej degustacji przeróżnych piw chcę sam zabrać się za warzenie. Problem w tym, że w większości zestawów startowych oferują lagera, a z tego co wyczytałem na forum, potrzebuje on obniżonej temepratury, której nie byłbym mu w stanie zapewnić o tej porze roku. Stąd moja prośba o polecenie jakiegoś ekstraktu, który nie wymaga temperatury leżakowania niższej niż te 20-22 st. C i w ogóle niezbyt wymagającego na początek;] Mam jeszcze pytanko odnośnie butelek - nie chcę z każdym przelewaniem ich kapslować, toteż zastanawiałem się nad zakupem 'piw' w szklanych, półtoralitrowych butelkach z zamknięciem a'la Grolsch. Nie są nadzwyczajnie drogie, bo około 7zł/sztuka, a pić ich nie będę, potrzebowałbym tylko butelki. Korzysta ktoś z takiej opcji? Warto? Wytrzymałe są w ogóle? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcusfff Opublikowano 2 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2011 Witaj! Po pierwsze musisz zdecydować czy kupujesz ekstrakt nachmielony, czyli tzw. brewkit, czy ekstrakty słodowe niechmielone. Ogólną zasadą jest, że piwa jasne, raczej nie wychodzą dobrze z ekstraktów, więc np. pszenica odpada. Na pierwszy ogień spróbuj może jakiegoś ale'a. Wyjdzie dobre, szybkie piwo =]. Zamknięcie a'la Grolsch to tzw. zamknięcie patentowe lub popularna krachla. Zabutelkowałem parę sztuk na próbę, ale nie widzę sensu takiego rozwiązania, poza "bajernością" =]. Gumki ponoć trzeba co kilka razy wymieniać, ale pytaj bardziej doświadczonych. Poza tym kapslowanie to przyjemność =] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coelian Opublikowano 2 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2011 (edytowane) Kapslowane piwo to szok dla częstowanych tym piwem znajomych "jak ty je kapslujesz ??" :rolleyes: A zamknięcie patentowe to bajer, jest fajne ale: więcej zabawy z dezynfekcją zamknięcia i gumki - gumkę trzeba co jakiś czas wymieniać. Mam 20 takich butelek i wolę kapslować. Jasne piwo z brew kita ?? Mogę coś polecić wg własnych smaków i preferencji lub wg rankingu z internetu - http://www.hbkitreviews.com/ (klikasz w CATEGORIES a potem w producenta - w Polsce masz dostępne Coopers, Muntons, Geordie/brak w rankingu, EDME/brak w rankingu, Brewferm, Brewmaker, Woodfordes i polski WES. Czasem na allegro pojawiają się bodajże dwie inne marki (Finlandia i coś jeszcze). Z pewnością piwa wyjdą inne niż popularne marki ze sklepu. Ale każdy ma inny smak i preferencje i piwo skrytykowane przez wytrawnych piwoszy i piwowarów zostało docenione przez "statystycznego konsumenta" Polecam zestawy Coopersa. Może Coopers Draught lub Australian Pale Ale. Podobno bardzo dobre są produkty Woodforders (sam jestem ciekaw ich Bittera) - z jasnych mają Great Eastern Ale. Te zestawy dostępne są na sklepach internetowych (BA, HB lub w innych bądź na allegro). Oczywiście nikt nie zagwarantuje Tobie, że ten czy tamten zestaw Tobie na pewno zasmakuje.... Ja zrobiłem 10 piw z brew kitów i tylko z jednego nie jestem zadowolony (i to nie był Coopers ). Polecam ten wątek o smakach piw z brew kitów (jak będę mieć więcej czasu to tamten wątek uzupełnię o inne piwa). Jak co to pytaj na PW. EDIT: tu zestawy do samodzielnego chmielenia - troszke bardziej skomplikowane ale "efekt smakowy" lepszy. Edytowane 2 Lipca 2011 przez coelian Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
c-not Opublikowano 6 Lipca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2011 Smak piwa w pierwszym podejściu nie jest dla mnie tak ważny, jak samo zapoznanie się z procedurą na eksperymenty przyjdzie czas. Na początek wybrałem Australian Bittera od Coopersa - piszą, że koneserskie, więc na dwoje babka wróżyła jeśli chodzi o przypadnięcie do gustu, ale tak jak pisałem - teraz liczy się samo zrobienie. Zdecydowałem się też na kapslowanie - chyba lepiej kapslować niż bawić się z wymianą uszczelek. I teraz tak: jest jakiś słód/drożdże, które możecie polecić specjalnie do tego piwa, czy nie zepsuję go jeśli wybiorę coś sam? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coelian Opublikowano 6 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2011 (edytowane) I teraz tak: jest jakiś słód/drożdże, które możecie polecić specjalnie do tego piwa, czy nie zepsuję go jeśli wybiorę coś sam? Drożdże Coopersa są w komplecie ... A nie słód tylko ekstrakt słodowy... może być Coopersa jasny w syropie (albo WES też jasny, 1,5 lub 1,7 kg) lub suchy ekstrakt (proszek) kilogram lub jak można kupić po 500g to tyle + 300 do 500g glukozy (do dostania w każdym sklepie). Edytowane 6 Lipca 2011 przez coelian Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 6 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2011 Mam 50 butelek po Grolschu . 5 raz piwko w nich siedzi . Nie traktuje iż w żaden specjalny sposób odmienny niż zwykłe butelki . Do tej pory problemów brak. Uszczelek też nie wymieniałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się