e-prezes Opublikowano 4 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2015 Ok, dzięki, receptura opracowana, składniki nabyte . I jak? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 5 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2015 (edytowane) No niestety nijak, bo to jedyna warka, którą udało mi się skiepścić w tym sezonie. Tzn. da się wypić, żadnych kwasów, natomiast recepturę muszę dopracować . Robiłem warkę 11L. Przede wszystkim jest zbyt słodka. Dałem 100 gr. Karmelowego 150 i 50 gr. Karmelowego 600, czyli bez ekstremów. Być może uciekła mi gdzieś temperatura podczas zacierania (67 °C). Drożdże akurat miałem Gozdawa PAY7, które podobnież słabo odfermentowują. Do tego zaskoczyła mnie wydajność, w BS planowałem 13 BLG (czyli i tak więcej niż oryginał), a wyszło 14 BLG. Jakby problemów było mało, to piwo jest mocno przegazowane, co odbiera przyjemność spożywania. Wolę raczej niskie wysycenia (2.1) w większości piw. Także sam widzisz, lameriada straszna wyszła, trzeba to powtórzyć. W kolejnym podejściu na pewno zmniejszę BLG i użyję innych drożdży. 2,000 kg Pale Ale (5,5 EBC) Grain 2 74,1 % 0,400 kg Monachijski typ I (12,0 EBC) Grain 3 14,8 % 0,100 kg Karmelowy 150 (100,0 EBC) Grain 4 3,7 % 0,100 kg Wheat (BestMälz) (4,5 EBC) Grain 5 3,7 % 0,050 kg Karmelowy 600 (400,0 EBC) Grain 6 1,9 % 5,00 g Marynka [10,00 %] - First Wort 90,0 min Hop 8 13,2 IBUs 10,00 g Marynka [10,00 %] - Boil 15,0 min Hop 9 11,1 IBUs 10,00 g Sybilla [6,20 %] - Boil 10,0 min Hop 11 5,0 IBUs 10,00 g Sybilla [6,20 %] - Boil 5,0 min Hop 12 2,8 IBUs 15,00 g Lublin (Lubelski) [3,80 %] - Steep/Whirl Hop 13 2,3 IBUs Edytowane 5 Stycznia 2015 przez santa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
e-prezes Opublikowano 14 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2016 Zbij monachijski poniżej 10 % a barwę koryguj karmelowymi. Zacieraj w ciut wyższej temp. by było pełniejsze. Pamiętaj, że SG miała 4.8% alko. No i przesuń chmielenie w na ostatnie dawki tak by 1/3 dawki była dodana w whirlpoolu. To przy świeżych chmielach da niezłego kopa aromatycznego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się