Jacenty Opublikowano 8 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2011 Wszystko gotowe do warzenia a w zestawie z HB zabrakło instrukcji ! Ma ktoś pod ręką taką instrukcję ? Pilnie potrzebuję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 8 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2011 40°c - 60' 52°c - 10' 62°c - 20' 72°c - 60' 76°c - 10' Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 8 Lipca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2011 (edytowane) Dzieki Edytowane 9 Lipca 2011 przez jacekan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 8 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2011 Od razu w wersji na bogato. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo70 Opublikowano 8 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2011 40°c - 60'52°c - 10' 62°c - 20' 72°c - 60' 76°c - 10' ;) chcesz chłopa zajechać ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacki Opublikowano 8 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2011 Dobrze jest. Plan zacierania popieram! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 8 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2011 Przecież by sobie znalazł na forum, jakby mu nie pasowało, nie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo70 Opublikowano 8 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2011 Niby tak, ale po co jak może napiszą ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Z_bychu Opublikowano 9 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2011 Tutaj masz odpowiedź: http://www.piwo.org/forum/t2765-Dunkel-Weizen--receptura.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pavulonek Opublikowano 9 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2011 Jako mało doświadczony wypowiem się w temacie zacierania pszenic... Ponoć poleca się dekokcję (która był dla mnie czarną magią dopóki nie spróbowałem). Tydzień temu oraz wczoraj zacierałem 2 (różne, z zestawów) weizeny z dekokcją i zaobserwowałem, że dekokcja (jednowarowa) ułatwia pracę oraz skraca czas zacierania - infuzyjne trwało u mnie do 7,5h, dekokt przedostanio 6,5h, ostatnio się uwinąłem w 5,5h. Wydaje mi się, że to zasługa pieca z płytą ceramiczną, który szybciej podgrzeje garnek 4l dekoktu, niż gar a'la Lidl 1,8kW 14l gęstego płynu z 63°C do 72°C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Merv Opublikowano 10 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2011 (edytowane) Różnica godziny wyniknie raczej z tego, że umiesz już - ogólnie- lepiej operować swoim browarem, nie tylko z różnicy czasu grzania. Jacekan - Na pierwszy raz z pszenicą nie baw się dekokcją - rób normalnie. Ciężej o wpadkę, np przypalenie części zacieru. Edytowane 10 Lipca 2011 przez Merv Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 10 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2011 Jako mało doświadczony wypowiem się w temacie zacierania pszenic... Ponoć poleca się dekokcję (która był dla mnie czarną magią dopóki nie spróbowałem). Tydzień temu oraz wczoraj zacierałem 2 (różne, z zestawów) weizeny z dekokcją i zaobserwowałem, że dekokcja (jednowarowa) ułatwia pracę oraz skraca czas zacierania - infuzyjne trwało u mnie do 7,5h, dekokt przedostanio 6,5h, ostatnio się uwinąłem w 5,5h. Wydaje mi się, że to zasługa pieca z płytą ceramiczną, który szybciej podgrzeje garnek 4l dekoktu, niż gar a'la Lidl 1,8kW 14l gęstego płynu z 63°C do 72°C. Dekokcja skraca czas zacierania ? Cały czas się człowiek uczy czegoś nowego . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pavulonek Opublikowano 10 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2011 Zależy od sprzętu, ale faktycznie może już mi lepiej idzie :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korek Opublikowano 15 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2012 Dzisiaj mam zamiar zacierać dunkelweizen'a. Będzie to pierwsza warka z procesem zacierania w ogóle. Trochę się obawiam dekokcji, a jak już tutaj piszecie, zeby sobie odpuścić bez doświadczenia to w ogóle mam wątpliwości. Co radzicie w zamian? I czy rzeczywiście łatwo jest przypalić cześć zacieru?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 15 Lipca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2012 Dzisiaj mam zamiar zacierać dunkelweizen'a. Będzie to pierwsza warka z procesem zacierania w ogóle. Trochę się obawiam dekokcji, a jak już tutaj piszecie, zeby sobie odpuścić bez doświadczenia to w ogóle mam wątpliwości. Co radzicie w zamian? I czy rzeczywiście łatwo jest przypalić cześć zacieru?? Spokojnie, straszenie młodych piwowarów jest fajną zabawą, ale prawdy w tym wiele nie ma. Przypalić można wszystko, ale to nie jest tak, że mieszasz, pilnujesz a i tak się przypala. Jak trzymasz rękę na pulsie to będzie sukces. W zamian? Step mash, prosta i skuteczna metoda. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ronin Opublikowano 15 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2012 Jeżeli jest to Twoja pierwsza zacierana warka to dekokcje bym sobie odpuścił. Ale zacierał jak w poście #2. I tak będziesz miał trochę zabawy z podgrzewaniem i utrzymaniem temperatury. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirogster Opublikowano 15 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2012 Tutaj w jez. Shakespeare'a z fajnymi infografikami: http://braukaiser.com/lifetype2/index.php?op=ViewArticle&articleId=11&blogId=1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korek Opublikowano 15 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2012 A spróbuję tej dekokcji.. Jak się bawić to się bawić ;-) ,tym bardziej, ze nie brzmi to jakoś megatrudnie.. Zastanawia mnie tylko, co robic z brzeczka właściwa w czasie gotowania dekoktu i czy mierzyć czas zacierania od momentu wlania dekoktu? No i w sumie jak go wleje do brzeczki to mi skoczy temperatura znacznie, więc trzeba będzie zbijać /zimną wodą?/. Mam pytanie jeszcze odnośnie chmielenia: chmiel w zestawie mam zdaje się granulowany. Gotować go w woreczku, czy wsypać bezpośrednio do gara?. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Afghan Opublikowano 15 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2012 (edytowane) Nie robiłem dekoktu jeszcze, ale tylko ze względów logistycznych, ale z tego co wiem to w czasie gotowanie dekoktu, resztę brzeczki utrzymujesz w przerwie którą sobie tam ustalisz. Temperatura Ci skoczy ale to właśnie o to chodzi, żeby dekoktem tak podgrzać brzeczkę żeby znalazła się w kolejnej zaplanowanej przerwie. Dodajesz dekokt stopniowo, żeby właśnie nie wlać za dużo, żeby nie przeskoczyć zaplanowanej przerwy. Edytowane 15 Lipca 2012 przez Afghan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się