Raczek Opublikowano 16 Lipca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2011 Wizualnie OK. pomiar blg jest tu najbardziej istotny. Pomiar to dopiero po tygodniu gdzieś na razie nie będę już otwierać żeby nie zakazić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 16 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2011 Kiedy nastawiłeś to piwo? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raczek Opublikowano 16 Lipca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2011 Kiedy nastawiłeś to piwo? Piwo nastawiłem w środę ale był to brewkit a czytałem że one dość szybko odfermentowują. pepek84: Temperaturę jaką mam w pomieszczeniu to 21-23st. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 17 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2011 Przy takiej temp bardzo możliwe że fermentacja dobiega końca. I w takim wypadku wygląda to w porządku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raczek Opublikowano 20 Lipca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2011 Dzisiaj sprawdziłem BLG i z początkowego 7 spadło tylko do 3 wystarczy do przelania na cichą czy jeszcze poczekać ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 20 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2011 Zmierz przez następne dwa , trzy dni i jeśli Blg nie spadnie , przelewaj. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raczek Opublikowano 25 Lipca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2011 Zamierzam pod koniec tygodnia zabutelkować mojego pierwszego brew kita ale nie chcąc zrobić granatów chciałbym dowiedzieć się w jaki sposób najlepiej dodać glukozę do refermentacji.... Czy rozrobić ją z wodą w oddzielnym fermentorze (do cichej jak i do burzliwej używam fermentorów bez kranika dlatego że po przelaniu na cichą w fermentorze z kranikiem ciekło uszczelką nie dużo ale ciekło dlatego postanowiłem że fermentor z kranikiem pozostanie tylko do rozlewu w butelki) A więc wracając do tematu czy wsypywać w każdą butelkę łyżeczkę glukozy ?? czy lepiej zrobić roztwór i przelać piwko z cichej właśnie do fermentora z kranikiem w której będzie roztwór wody z glukozą ?? jeśli tak jaka ilość glukozy i w ilu litrach wody to zrobić ?? aby nie mieć granatów a żeby piwo było odpowiednio nagazowane.... Początkowo było 23 litry, po zlaniu na cichą było trochę osadu na dnie którego nie wykorzystałem później troszkę wyleciało z fermentora z kranikiem (znowu musiałem zlewać do fermentora bez kranika) więc jest około 22.5litra Pomóżcie koledzy określić odpowiednią ilość glukozy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
danol148 Opublikowano 25 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2011 (edytowane) Ja daję na 20l brzeczki ok 160-170g glukozy z fermentatora odlewam jakiś litr półtora i doprowadzam do wrzenia na gazie z glukozą jak się rozpuści wlewam do fermentatora i delikatnie mieszam potem już tylko w butelki na 40 warek jakoś granat mi się nie trafił ale chyba tylko dla tego że max stoją po jakieś 2-3 miesiące i są wypite Edytowane 25 Lipca 2011 przez danol148 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 25 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2011 czy lepiej zrobić roztwór i przelać piwko z cichej właśnie do fermentora z kranikiem w której będzie roztwór wody z glukozą ?? jeśli tak jaka ilość glukozy i w ilu litrach wody to zrobić ?? aby nie mieć granatów a żeby piwo było odpowiednio nagazowane....Pomóżcie koledzy określić odpowiednią ilość glukozy Nic nie będę pomagać tylko podam link do Kalkulatora rezerwy brzeczki do refermentacji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raczek Opublikowano 25 Lipca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2011 Ja daję na 20l brzeczki ok 160-170g glukozy z fermentatora odlewam jakiś litr półtora i doprowadzam do wrzenia na gazie z glukozą jak się rozpuści wlewam do fermentatora i delikatnie mieszam potem już tylko w butelki na 40 warek jakoś granat mi się nie trafił ale chyba tylko dla tego że max stoją po jakieś 2-3 miesiące i są wypite Nie czaję za bardzo tego kalkulatora.... jeśli dodam 170gram glukozy odleję litr i zagotuję żeby się glukoza rozpuściła a później wleje to do reszty mieszając będzie ok ?? mam niecałe 23 litry wartość początkowa BLG była tylko niecałe 8 a po odfermentowaniu 3. Zje...em trochę na początku dając za dużo wody stąd taka niska wartość brzeczki początkowej ale przy następnym piwku już będę mądrzejszy... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 26 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2011 A czego nie rozumiesz w tym kalkulatorze? Gęstość brzeczki (na górze) wpisujesz odpowiednio 8 i 3, Pożądany poziom nasycenia - powiedzmy 2,3, objętość 23, temperatura przy rozlewie - sam musisz to wiedzieć. I ile otrzymujesz? Rozpuszczasz to w 0,5 l wody, albo jak Ci się chce to tak jak napisał danol148. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raczek Opublikowano 13 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2011 Nie wytrzymałem i otworzyłem po 2 tygodniach od zabutelkowania moją pierwszą brewkitową warkę Irish stouta od Muntons'a i smak nie był najgorszy chociaż dość spora gorycz i posmak drożdży który można było wyczuć zniechęciło mnie do otwarcia drugiej butelki. Dzisiaj kupiłem sobie dla porównania Belfast-a i stwierdzam że to zupełnie nie ten sam smak Belfast jest lekko słodkawy taki posmak karmelowy i w ogóle prawie nie czuć w nim goryczy.... mam nadzieje że moja warka się jeszcze ułoży w końcu to dopiero 2 tygodnie jak leżakuje, a w poniedziałek na zabutelkowanie pójdzie drugi brewkit Real Ale od Coopers-a a później to już chyba zacieranie od września Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się