scooby_brew Opublikowano 18 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 18 Września 2008 (edytowane) Oto moj Kolsch, warze go dzisiaj: Warka: 19 l. 4.1 kg Pilsner 0.45 kg pszenne 0.23 kg Cara-Pils Dextrine Malt 28 gr. Hallertau Hersbrucker 60 min 14 gr. Czech Saaz 15 min . 14 oz. Czech Saaz 5 min WYeast 2565 Kolsch Najwazniejsza czescia tej receptury sa drozdze. Drozdze Kolsch znane sa z tego, ze daja smaki zblizone do lagera, chociaz sa drozdzami gornej fermentacji. Probowalem 2 rodzaje drozdy Kolsch: Wyeast 2565 daje lagodne piwo o maslowym posmaku, a White Labs Kolsch WLP029 daje smak bardziej lekki, podkreslajacy smak slodu pilsenskiego. Ja osobiscie wole Wyeast, chociasz moze White Labs bardziej pasuje jako piwo letnie na ciepla pogode. Scooby's Kolsch A ProMash Recipe Report BJCP Style and Style Guidelines ------------------------------- 06-C Light Hybrid Beer, Koelsch Min OG: 1.044 Max OG: 1.050 Min IBU: 20 Max IBU: 30 Min Clr: 2 Max Clr: 5 Color in SRM, Lovibond Recipe Specifics ---------------- Batch Size (Gal): 5.00 Wort Size (Gal): 5.00 Total Grain (Lbs): 10.50 Anticipated OG: 1.052 Plato: 12.78 Anticipated SRM: 3.5 Anticipated IBU: 24.5 Brewhouse Efficiency: 65 % Wort Boil Time: 60 Minutes Pre-Boil Amounts ---------------- Evaporation Rate: 15.00 Percent Per Hour Pre-Boil Wort Size: 5.88 Gal Pre-Boil Gravity: 1.044 SG 10.94 Plato Formulas Used ------------- Brewhouse Efficiency and Predicted Gravity based on Method #1, Potential Used. Final Gravity Calculation Based on Points. Hard Value of Sucrose applied. Value for recipe: 46.2100 ppppg % Yield Type used in Gravity Prediction: Fine Grind Dry Basis. Color Formula Used: Morey Hop IBU Formula Used: Rager Grain/Extract/Sugar % Amount Name Origin Potential SRM ----------------------------------------------------------------------------- 85.7 9.00 lbs. Pilsener Germany 1.038 2 9.5 1.00 lbs. Wheat Malt Germany 1.039 2 4.8 0.50 lbs. Cara-Pils Dextrine Malt 1.033 2 Potential represented as SG per pound per gallon. Hops Amount Name Form Alpha IBU Boil Time ----------------------------------------------------------------------------- 1.00 oz. Hallertau Hersbrucker Whole 4.75 21.1 60 min. 0.50 oz. Czech Saaz Whole 3.50 2.1 15 min. 0.50 oz. Czech Saaz Whole 3.50 1.3 5 min. Extras Amount Name Type Time -------------------------------------------------------------------------- 0.50 Oz Irish Moss Fining 15 Min.(boil) Yeast ----- WYeast 2565 Kolsch Water Profile ------------- Profile: Profile known for: Calcium(Ca): 0.0 ppm Magnesium(Mg): 0.0 ppm Sodium(Na): 0.0 ppm Sulfate(SO4): 0.0 ppm Chloride(Cl): 0.0 ppm biCarbonate(HCO3): 0.0 ppm pH: 0.00 Mash Schedule ------------- Mash Type: Multi Step Grain Lbs: 10.50 Water Qts: 10.50 - Before Additional Infusions Water Gal: 2.63 - Before Additional Infusions Qts Water Per Lbs Grain: 1.00 - Before Additional Infusions Acid Rest Temp : 0 Time: 0 Protein Rest Temp : 130 Time: 20 Intermediate Rest Temp : 0 Time: 0 Saccharification Rest Temp : 150 Time: 40 Mash-out Rest Temp : 165 Time: 10 Sparge Temp : 175 Time: 0 Total Mash Volume Gal: 3.47 - Dough-In Infusion Only All temperature measurements are degrees Fahrenheit. Edytowane 18 Września 2008 przez scooby_brew Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 18 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 18 Września 2008 A w jakiej temperaturze go fermentujesz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 18 Września 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Września 2008 Drozdze Kolsch mozesz fermentowac do 70'F ~ 21' C. Ja mam w piwnicy teraz ok ~ 16-21'C, czyli w sam raz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hasintus Opublikowano 18 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 18 Września 2008 Ten masłowy posmak to nie od drożdży ale czasami można go spotkać w młodych, niedojrzałych piwach. Natomiast Wyeast 2565 w wyższych temperaturach (20-21 st. C) daje posmaki winno-jabłkowe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wesoly Opublikowano 19 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2008 Wyeast 2565 najlepiej fermentuje w okolicach 15-16°C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Browman Opublikowano 12 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2010 Mój kolega,którego namówiłem do piwowarstwa domowego najbardziej lubi coś w stylu Heinekena. Zaproponowałem mu Koelscha. Ja też mam go w najbliższych planach,myślę o drożdżach Wyast 2656 Koelsch gdyż mam zamiar uwarzyć kilka warek tego samego piwa. Czy może wiecie w jakim celu jest słód pszeniczny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 12 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2010 Mój kolega,którego namówiłem do piwowarstwa domowego najbardziej lubi coś w stylu Heinekena. Heinekenowi najbliżej chyba do Premium American Lager - taki słabo chmielony pils z dodatkiem kukurydzy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 12 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2010 Współczujemy koledze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darko Opublikowano 12 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2010 Heineken jest piwem "all malt". Podobnie jak Carlsberg i Pilsner Urquell. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dagome Opublikowano 12 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2010 Mój kolega,którego namówiłem do piwowarstwa domowego najbardziej lubi coś w stylu Heinekena.Zaproponowałem mu Koelscha. Ja też mam go w najbliższych planach,myślę o drożdżach Wyast 2656 Koelsch gdyż mam zamiar uwarzyć kilka warek tego samego piwa. Czy może wiecie w jakim celu jest słód pszeniczny. Koelsch jako styl niewiele ma z Heinekenem wspólnego. Natomiast nawet w BJCP napisane jest, że niedoświadczony piwosz łatwo może go pomylić z lekkim lagerem. Słód pszeniczny do Koelscha dodaje się po to, żeby poprawić pełność, krągłość, gładkość smaku i trwałość piany. Ale są też przykłady bez słodu pszenicznego. Poeksperymentuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 13 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Października 2010 W tym wypadku 10% słodu pszenicznego daje efekt zmniejszenia smaków słodowych. Otrzymujesz piwo bardzo lekkie w smakach słodowych i chmielnych, z niskim poziomem goryczki, takie lekkie piwko na ciepłe dni. Tą samą recepturę warzę też czasami jako Cream Ale, tyle że z drożdżami US-05 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Browman Opublikowano 6 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2010 10 dni temu nastawiłem Koelsch'a na drożdżach Wyeast 2656 Koelsch. Pierwszy raz robiłem na płynnych.W fermentorze 33L miałem 25L brzeczki -drożdże ruszyły po 8 godzinach(robiłem starter na ekstrakcie w proszku) Temperatura około 18-19 °C inaczej nie mogłem. Po trzech dniach zaczęły mi trochę wyłazić przez rurkę więc otworzyłem,umyłem i odkaziłem pokrywkę i rurkę.Po dwóch dniach powtórka ale słabiej umyłem tylko rurkę i odkaziłem. Do wczoraj cały czas było słychać co jakiś czas bulgotanie około jedno na jakieś 5-10 minut. Dzisiaj cisza i piana na wierzchu opadła mniej więcej o połowe. Nie za bardzo wiem co dalej.Chcę zebrać gęstwę,czy zbierać tą pianę z wierzchu i przelewać na cichą(lagerowanie w piwnicy mam sporo poniżej 10°C ) czy czekać aż wszystko opadnie.Dzięki za pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Z_bychu Opublikowano 6 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2010 10 dni temu nastawiłem Koelsch'a na drożdżach Wyeast 2656 Koelsch.Pierwszy raz robiłem na płynnych.W fermentorze 33L miałem 25L brzeczki -drożdże ruszyły po 8 godzinach(robiłem starter na ekstrakcie w proszku) Temperatura około 18-19 °C inaczej nie mogłem. Po trzech dniach zaczęły mi trochę wyłazić przez rurkę więc otworzyłem,umyłem i odkaziłem pokrywkę i rurkę.Po dwóch dniach powtórka ale słabiej umyłem tylko rurkę i odkaziłem. Do wczoraj cały czas było słychać co jakiś czas bulgotanie około jedno na jakieś 5-10 minut. Dzisiaj cisza i piana na wierzchu opadła mniej więcej o połowe. Nie za bardzo wiem co dalej.Chcę zebrać gęstwę,czy zbierać tą pianę z wierzchu i przelewać na cichą(lagerowanie w piwnicy mam sporo poniżej 10°C ) czy czekać aż wszystko opadnie.Dzięki za pomoc. Dokładnie identyczna sytuacja tylko że już 2 tygodnie na burzliwej. Tez nie wiem co robić. Nadal jest piana. pod piana chyba gęstwa taka maź. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 6 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2010 Ja bym im dał jeszcze z tydzień, aż przestanie bulkać zupełnie, piana powinna opaść do tego czasu i można będzie zlać na lagerowanie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubuś Opublikowano 6 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2010 Ja też mam go w najbliższych planach,myślę o drożdżach Wyast 2656 Koelsch gdyż mam zamiar uwarzyć kilka warek tego samego piwa.Czy może wiecie w jakim celu jest słód pszeniczny. Jeśli masz zamiar uwarzyć kilka , to 1 z wiedeńskim , 1 z monachjskim , 1 z pszenicznym. Robiłem z wiedeńskim i pszenicznym i oba były dobre. W tym roku też chcę zrobić serię paru kolońskich , tylko muszę poczekać na dostępność drożdży Wyast 2656 Koelsch , Tam gdzie szukałem były już wykupione. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Z_bychu Opublikowano 6 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2010 Ja bym im dał jeszcze z tydzień, aż przestanie bulkać zupełnie, piana powinna opaść do tego czasu i można będzie zlać na lagerowanie Tylko że już nie bulka. ...Chyba że nie jest za szczelnie zamknięte. Musze sprawdzić. Wymienię pokrywę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Browman Opublikowano 6 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2010 Pierwszego zrobiłem tak: 4 kg pilzneński 0,5 pszeniczny jasny 0,25 monachijski typ I zacieranie 40 minut 63°C 20 minut 72 °C chmielenie: Lubelski chyba 50 g Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Browman Opublikowano 6 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2010 Ja bym im dał jeszcze z tydzień' date=' aż przestanie bulkać zupełnie, piana powinna opaść do tego czasu i można będzie zlać na lagerowanie[/quote']Tylko że już nie bulka. ...Chyba że nie jest za szczelnie zamknięte. Musze sprawdzić. Wymienię pokrywę. To było chyba do mnie u mnie jest dziesięć dni u ciebie dwa tygodnie czyli potrzymaj jeszcze trzy dni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 6 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2010 Ogólna zasada jest taka: nalezy założyć, ze przylagerowaniu w niskich temperaturach drożdże już nie będa przerabiać cukrów, więc przez zlaniem fermentacja musi być całkowicie zakończona, zero aktywności w rurce, piwo z grubsza sklarowane. Na pianę w zasadzie można nie zwracać uwagi; tyle, że zwykle piana oznacza, że jest jakaś aktywność w piwie, wytwarza się CO2 który podtrzymuje pianę. Nie spotkałem się jeszcze z pianą, która by wytrzymała 3 tygodnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Z_bychu Opublikowano 6 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2010 Teraz zmierzyłem poziom blg. Jest 7 brix co po przeliczeniu daje 2,47 blg (poczatkowe 14 blg). Tak faktycznie to pływają po wierzchu chyba drożdże gdzieś 2-3 mm warstwa. Piana znika. Poczekam jeszcze 2-3 dni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 6 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2010 Czasem drożdże ostają u góry (kożuch) , gdy już przestały pracować. Zlewaj na cichą, lecz sprawdź na ile zeszło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogdan62 Opublikowano 6 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2010 (edytowane) Teraz zmierzyłem poziom blg. Jest 7 brix co po przeliczeniu daje 2,47 blg (poczatkowe 14 blg). Tak faktycznie to pływają po wierzchu chyba drożdże gdzieś 2-3 mm warstwa. Piana znika. Poczekam jeszcze 2-3 dni. Czy aby 7 Brix da 2,47 Blg. Ja używam do przeliczeń n/w tabeli : Mam problem z wysłaniem tabeli z uwagi na format, ale 7Brix daje ok. 7,9 Blg. Edytowane 6 Listopada 2010 przez bogdan62 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Z_bychu Opublikowano 6 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2010 Teraz zmierzyłem poziom blg. Jest 7 brix co po przeliczeniu daje 2' date='47 blg (poczatkowe 14 blg). Tak faktycznie to pływają po wierzchu chyba drożdże gdzieś 2-3 mm warstwa. Piana znika. Poczekam jeszcze 2-3 dni.[/quote'] Czy aby 7 Brix da 2,47 Blg. Ja używam do przeliczeń n/w tabeli : Mam problem z wysłaniem tabeli z uwagi na format, ale 7Brix daje ok. 7,9 Blg. Odczyt reflektometrem. Odfermentowane piwo liczy się inaczej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogdan62 Opublikowano 6 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2010 Odczyt reflektometrem. Odfermentowane piwo liczy się inaczej. Chyba że tak, nie prześledziłem dokładnie wątku. Ja po pomyłkach w obliczeniach, używam refraktometru tylko przed fermentacją. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 6 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2010 Jeśli używasz reflektometru to użyj programu Codera-polecam. Program wyliczy CI co i jak ( trzeci od dołu). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się