Jacenty Opublikowano 16 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2011 Jestem w trakcie warzenia pszenicznego.Robiłem je już nie raz i nie bardzo przejmowałem się próbą jodową.Piwko było pyszne .Dzisiaj postanowiłem robić wszystko według zaleceń.A ten wstrętny roztwór jodu po 45min w temp.72 wciąż się zabarwia.Fakt ,że do próby używam niezbyt czystej brzeczki,nie filtruję jej,więc trochę ziarna w niej jest.Czy to aż tak może zafałszować wynik ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 16 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2011 Opisz dokładnie jak zacierałeś. Mam nadzieję, że nie zacząłeś od przerwy w 72°C, bo na scukrzenie będziesz jeszcze musiał trochę poczekać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 16 Lipca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2011 (edytowane) 46-52 st 14min - trochę skopałem temp 63 st 30 min 72 st 42 min -przynajmniej taki był plan,w sumie przez tą próbę to chyba z godzinę mi wyszło. Zacząłem od 15 l wody,za dużo chyba,poprzednio wlewałem 12 Edytowane 23 Lipca 2011 przez jacekan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 16 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2011 A możesz zamieścić zdjęcie tej próby ? Bo nie wiem jak to możliwe przy takim zacieraniu żeby próba była dalej negatywna. Chyba że termometr masz skichany. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 16 Lipca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2011 Zapomnialem napisać ,że pod koniec dekstrynującej dodałem słodu czekoladowego,ale tylko 13 g tak dla kolorku To chyba nie mogło wpłynąć na pomiar ? Zdjęcia nie mam niestety. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 16 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2011 Tak NIE powinno wyglądaćhttp://www.piwo.org/forum/postgallery.php?pid=6459&filename=4.JPG A tak jest OK http://www.piwo.org/forum/postgallery.php?pid=6459&filename=5.JPG Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 16 Lipca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2011 Hm.. to chyba niepotrzebnie sie przejmuję Spodziewałem się zupełnego braku koloru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi