gigo Opublikowano 16 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2011 witam Mam pytanie czy taka piana jak na zdjęci przy rozlewaniu świeżego piwa nie oznacza że mogą to być granaty. Na tym zdjęci już troszkę opadła ale była znacznie większa , jest to piwo pszeniczne dodałem 5 g cukru na 0,5l piwa , piwo miało 3°Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 16 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2011 Nie oznacza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubuś Opublikowano 16 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2011 witam Mam pytanie czy taka piana jak na zdjęci przy rozlewaniu świeżego piwa nie oznacza że mogą to być granaty. Na tym zdjęci już troszkę opadła ale była znacznie większa , jest to piwo pszeniczne dodałem 5 g cukru na 0,5l piwa , piwo miało 3°Blg Ta piana to nic groźnego. Jeśli użyłeś drożdży suchych , to 5gr cukru/0,5l , może być troszkę za dużo. Po 2-3 dniach otwórz butelkę i sprawa będzie jasna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sztyft Opublikowano 16 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2011 Moim zdaniem za dużo cukru Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korko_czong Opublikowano 16 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2011 (edytowane) http://www.piwo.org/forum/t4996-Pienienie-piwa-podczas-rozlewu.html W moim przypadku zakończyło się to potem gejzerem piany z butelki przy otwieraniu. Żadnego granatu nie było. Edytowane 16 Lipca 2011 przez korko_czong Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 16 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2011 Kup sobie rurkę do rozlewu z zaworkiem grawitacyjnym.Tania sprawa a bardzo przydatna i piany takiej mieć nie będziesz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gigo Opublikowano 16 Lipca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2011 (edytowane) Rurkę do rozlewania ma , tylko zaniepokoiła mnie ta piana bo tak obfitej jeszcze nie miałem. Po nalaniu przykryłem kapslami i poczekałem pół godziny zanim zakapslowałem , piana znacznie się zmniejszyła. Będzie chyba mocno nagazowane Edytowane 16 Lipca 2011 przez gigo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubuś Opublikowano 16 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2011 Po nalaniu przykryłem kapslami i poczekałem pół godziny zanim zakapslowałem , piana znacznie się zmniejszyła.Będzie chyba mocno nagazowane Drożdże dostały świeże pożywienie , to wzięły się do roboty:) Ps. Po co czekałeś 30 minut? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sojer Opublikowano 16 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2011 (edytowane) A mi się coś kojarzy, że niektórzy leją z pianą, by w szyjce było jak najmniej tlenu. 5 gram to diabelnie dużo. Ostatnio dałem 180 g na 25 litrów pszenicy. Efekt po miesiącu był taki, że po otwarciu wyleciały 3/4 piwa. Edytowane 16 Lipca 2011 przez Tomek-Pasieka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysztof1970 Opublikowano 16 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2011 ...Ostatnio dałem 180 g na 25 litrów pszenicy. Efekt po miesiącu był taki, że po otwarciu wyleciały 3/4 piwa. Coś mi się wydaje, że zabutelkowałeś piwo nie do końca odfermentowane. Ja daję tyle samo i tego nie mam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sojer Opublikowano 16 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2011 A to też jest bardzo prawdopodobne, po wczorajszych eksperymentach nawet pewne. Przy otwieraniu fiolki z gęstwą cała mi wylazła Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 17 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2011 Jak WB-06, to 4g/1l max 6g/1l lepiej pij szybko i nie zostawiaj na 2-3 miesiące. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 18 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2011 Jak WB-06, to 4g/1l max 6g/1l lepiej pij szybko i nie zostawiaj na 2-3 miesiące. Dlaczego? 4 g/litr to będzie na warkę 20-litrową 80 gram. Ja dałem na warkę 21-litrową 180 g glukozy, butelkowałem 27 maja i jest tak samo nagazowane jak w tydzień po butelkowaniu. Wydaje mi się, że te drożdże tak głęboko odfermentowały piwo na burzliwej, że chyba w butelkach nie ma już co ruszyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się