mcpol1 Opublikowano 17 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2011 Witam serdecznie i sle prosbe do wszystkich ktorzy znaja przepis na to pyszne piwko. Pilem je dzisiaj w wiedniu na praterze. Fajniutkie ciemne piwko o slodkawym smaku, delikatna goryczka, przy upale schlodzone do 4 st smakowalo wysmienicie.... z gory dziekuje za przepis. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mcpol1 Opublikowano 18 Lipca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2011 To moze cosik podobnego??? Podobne jakie pilem w Polsce to gniewosz ciemny z browaru gontyniec. Wracam z urlopu chcialbym cos uszykowac. Mam w planie 3 warki. Cos w smaku paulanera, franciszkanera. Cos ciemnego w stylu jak pisalem wyzej... i 3 jakis pils. Z wyrazami wdziecznosci za wszelkie przepisiki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Z_bychu Opublikowano 18 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2011 Wpisz sobie w google np: paulaner clone recipe I masz receptury. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 18 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2011 http://www.wiki.piwo.org/index.php/Kategoria:Receptury_ze_słodów -> Munich Dunkel Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mcpol1 Opublikowano 18 Lipca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2011 Ok paulanera znalazlem na forum... http://www.piwo.org/forum/t409-Paulaner-Hefe-Weizen.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 18 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2011 Gdzie Rzym, gdzie Krym... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mcpol1 Opublikowano 18 Lipca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2011 Gdzie Rzym, gdzie Krym... A moze sprecyzuj? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korko_czong Opublikowano 18 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2011 Paulaner Hefe Weizen to jest piwo pszeniczne. Szukaj receptur na Munich Dunkel - monachijskie ciemne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubuś Opublikowano 18 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2011 Munich Dunkel to dolniak , jeżeli nie masz zimnej piwnicy , lub chłodziarki to przez lato będzie ciężko:( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 18 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2011 Dunkel albo tmave. Receptur od groma na forum. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mcpol1 Opublikowano 19 Lipca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2011 Czyli dunkel jak na razie odpada... raz brak odpowiedniej temperatury na fermentacje, dwa na takie zacieranie na pierwszy raz to ja sie nie odwaze... ale pszeniczniaka po powrocie do domu robie w pierwszej kolejnosci. pilem kilka rodzajow pszenicznego w polsce i jakos nie przypadly mi do gustu. Najlepiej podchodzi mi paulaner lub franciszkaner i na takich sie skupie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 19 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2011 Najlepiej podchodzi mi paulaner lub franciszkaner i na takich sie skupie Jak my wszyscy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slotish Opublikowano 19 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2011 Czyli dunkel jak na razie odpada... raz brak odpowiedniej temperatury na fermentacje, dwa na takie zacieranie na pierwszy raz to ja sie nie odwaze... ale pszeniczniaka po powrocie do domu robie w pierwszej kolejnosci.pilem kilka rodzajow pszenicznego w polsce i jakos nie przypadly mi do gustu. Najlepiej podchodzi mi paulaner lub franciszkaner i na takich sie skupie Hej Co masz na myśli, że dunkela trudno się zaciera? Pamiętaj, że możesz zawsze zastosować ten sam zasyp a dać drożdże górnej fermentacji - jakieś czyste w smaku i wyjdzie Ci a'la dunkel Wg mnie właśnie pszeniczniaka zaciera się trudno ( jak na pierwszą warkę ) bo trzeba uwzględnić przerwę ferulikową w 44C a jak używasz suchych drożdży to i pewnie dekokcja byłaby nie od parady. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mcpol1 Opublikowano 19 Lipca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2011 Czyli dunkel jak na razie odpada... raz brak odpowiedniej temperatury na fermentacje' date=' dwa na takie zacieranie na pierwszy raz to ja sie nie odwaze... ale pszeniczniaka po powrocie do domu robie w pierwszej kolejnosci.pilem kilka rodzajow pszenicznego w polsce i jakos nie przypadly mi do gustu. Najlepiej podchodzi mi paulaner lub franciszkaner i na takich sie skupie[/quote'] Hej Co masz na myśli, że dunkela trudno się zaciera? Pamiętaj, że możesz zawsze zastosować ten sam zasyp a dać drożdże górnej fermentacji - jakieś czyste w smaku i wyjdzie Ci a'la dunkel Wg mnie właśnie pszeniczniaka zaciera się trudno ( jak na pierwszą warkę ) bo trzeba uwzględnić przerwę ferulikową w 44C a jak używasz suchych drożdży to i pewnie dekokcja byłaby nie od parady. Pozdrawiam Slotish ja i tak trzymam Cie za slowo i zglosze sie jak juz bede sie szykowal do zacierania... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slotish Opublikowano 19 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2011 Nie ma problemu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mimazy Opublikowano 19 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2011 podpisuję się pod tym co napisał przedmówca- zacieranie piwa weizen heffe jest bardziej skomplikowane niż munich dunkel, używając w miarę neutralnych drożdży górnej fermentacji typu US-5 czy Danstar Nottingham we w miarę niskiej temperaturze uzyskasz nienajgorszy efekt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mcpol1 Opublikowano 19 Lipca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2011 A wszyscy polecali pszeniczniaka na poczatek... hmmmm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubuś Opublikowano 19 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2011 A wszyscy polecali pszeniczniaka na poczatek... hmmmm Zacznij od pszeniczki , szybko fermentuje , szybko można pić ( 2 dni po rozlewie ) , a zacieranie nie jest takie trudne. Do munich dunkel zalecany jest dekot , a to na 1 raz może być trudne. Moja rada , znajdź jakiegoś piwowara ze swojej okolicy i poproś o wspólne warzenie , unikniesz w ten sposób wielu błędów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mcpol1 Opublikowano 19 Lipca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2011 A wszyscy polecali pszeniczniaka na poczatek... hmmmm Zacznij od pszeniczki ' date=' szybko fermentuje , szybko można pić ( 2 dni po rozlewie ) , a zacieranie nie jest takie trudne. Do munich dunkel zalecany jest dekot , a to na 1 raz może być trudne. Moja rada , znajdź jakiegoś piwowara ze swojej okolicy i poproś o wspólne warzenie , unikniesz w ten sposób wielu błędów.[/quote'] Dzieki bubus... juz znalazlem i juz wstepnie jestem umowiony... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubuś Opublikowano 19 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2011 Dzieki bubus... juz znalazlem i juz wstepnie jestem umowiony... No to powodzenia:okey: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się