Porter Opublikowano 21 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2011 W kilku interesujących mnie recepturach pojawia się taki oto składnik. Niektórzy zamiast niego stosują zwykły słód pszeniczny. Czy ktoś posiada jakieś inne informacje na ten temat? Pozdrawiam. Wheat, Torrified Origin: US Color: 2 SRM Must Mash: Yes Type: Grain Add After Boil: No Potential: 1.036 SG Diastatic Power: 0.0 Lin Dry Yield: 79.0 % Max in Batch: 40.0 % Coarse/Fine Diff: 1.5 % Protein: 16.0 % Moisture: 9.0 % Notes Unmodified wheat that has been "popped" to open the kernels Used primarily in place of raw wheat when making Belgian White and Wit Faster conversion and higher yield than raw wheat Protein rest recommended when mashing Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slotish Opublikowano 21 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2011 (edytowane) Hej To jest prażona pszenica. Jest w TB. http://twojbrowar.pl/prestashop/373-torrefied-wheat-1kg.html na zdjęciu produktu nie do końca widać ale rzeczywiście jest taka "popękana" jak pop corn. Edytowane 21 Lipca 2011 przez slotish Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 21 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2011 Z tego co ja rozumiem to jest pszenica "prażona", tzn. bliższa płatków pszenicznych niż słodu pszenicznego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Porter Opublikowano 21 Lipca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2011 Dzięki, Panowie! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 21 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2011 Znalazłem takie wideo na youtube, facet robi własny torrified wheat w prażalniku na popcorn. To znaczy, że można by to też samemu zrobić na patelni albo w piekarniku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 21 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2011 W kilku interesujących mnie recepturach pojawia się taki oto składnik. Niektórzy zamiast niego stosują zwykły słód pszeniczny. Czy ktoś posiada jakieś inne informacje na ten temat? Pozdrawiam. Wheat, Torrified W nawiązaniu do popcornu można by powiedzieć poppszenica Można zastąpić skleikowaną zwykłą (niesłodowaną) pszenicą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kasanga Opublikowano 23 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2012 Odświeżę troszkę temat , ktoś zrobił samodzielnie prażoną pszenicę. Posiadam maszynkę do popcornu tylko jak długo tam ziarno prażyć lub jak ono ma wyglądać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marbelka Opublikowano 25 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2012 jak działa ta maszynka? dodajesz tam oleju?To źle wpłynie na pianę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kasanga Opublikowano 25 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2012 jak działa ta maszynka? dodajesz tam oleju?To źle wpłynie na pianę Nadmuch gorącego powietrza ziarna wirują w powietrzu , w instrukcji pisze by nie dodawać oleju raz dodałem i lipa była a nie popcorn posklejało się wszystko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marbelka Opublikowano 25 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2012 jak działa ta maszynka? dodajesz tam oleju?To źle wpłynie na pianę Nadmuch gorącego powietrza ziarna wirują w powietrzu , w instrukcji pisze by nie dodawać oleju raz dodałem i lipa była a nie popcorn posklejało się wszystko. w takim razie ,spoko,możesz spróbować Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemski Opublikowano 12 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2012 a myślicie że to może być?: http://destylacja.com/pl/p/PSZENICA-PRAZONA-1393-EBC-1-KG/1351 ta pszenica ma aż 1400EBC a z tego co pamiętam w Portera przepisie na Bishop's Finger użyto aż 0,5 kg na warkę więc mam pewne wątpliwości co do tej akurat konkretnie prażonej pszenicy ze starowaru jednym słowem czy pszenica prażona 1400EBC ze Starowaru to owa Wheat Torriefied??? przem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slotish Opublikowano 12 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2012 (edytowane) Tutaj słowo prażona zostało użyte jako palona. Tak jak bodajże w Strzegomiu. To napewno nie to samo co pszenica prazona ( wheat torrified ), która jest jasna i lekko popękana jak pocorn Edytowane 12 Listopada 2012 przez slotish r2less 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 12 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2012 Możesz dać słód pszeniczny zamiast prażonej pszenicy. Nawet będzie lepsze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yapko Opublikowano 13 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2012 Dzisiaj na półce ze zdrową żywnością widziałem kilka rodzajow "pszenicy chrupiącej". Nie była popękana ale wyglądała właśnie jak "dmuchany ryż" w wersji z pszenicy. Może ta nazwa pomoże znaleźć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Seven Opublikowano 20 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2013 (edytowane) Zobaczcie jak wyglądają płatki śniadaniowe z prażonej pszenicy np. kangus. Inaczej pszenica preparowana. Edytowane 20 Listopada 2013 przez Seven Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 20 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2013 Skoro się upierasz... Ale słód pszenny lepszy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się