funekp Opublikowano 21 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2011 witam już zakupiłem surowce i termometrm pojemnik fermentacyjny też mam kapslownice też aby wężyk do rozlewu kupie mam pytanie jak filtrujecie zacier?? nie mam kranika w oplocie ani weża w oplocie natomiast na stronie centrum piwowarstwa widziałemworek do filtacji słodu podobny co chmielu ale zdecydowanie większy czy to ma sens?? co doradzacie?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tadzik Opublikowano 21 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2011 Najprościej będzie jak kupisz w markecie budowlanym wężyk w oplocie za 8zł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 21 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2011 Technika ta zwana BIB (Beer in a Bag) jest powszechnie stosowana w kilku krajach. W życiu tak nie filtrowałem, ale na 100% z tego piwo wyjdzie. Trochę ułatwia proces, ale wydajność może być niższa niż filtracja klasyczna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Porter Opublikowano 21 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2011 Ja jestem polonista, niby chłop zaprawiony w bojach, ale czytam i czytam i utwierdzam się w przekonaniu, że musisz pracować w CIA Weź, Panie funekp, przeredaguj swój post, powstawiaj przecinki gdzie trzeba, uściślij, o co chcesz zapytać, bo za chwilę zlecą się tu kruki i wrony i Cię rozdziobią totalnie Już słyszę szelest ich czarnych skrzydeł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
funekp Opublikowano 21 Lipca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2011 (edytowane) Nie moge w garnku wywiercieć dziury żeby zamontować wąż w oplocie bo mnie zatłucze... wiadomo kto chce dać4 kg pilznenskiego i 1kg wiedeńskiego, 20g marynki i 30g lebelskiego. Chce żeby było piwko wyczuwalnie aromatyczne ale nie za mocno i do tego s 33 i myśle że jakieś 22l powinło my wyjść czy sie myle?? Chcę sam zrobić taki worek do filtracji z płutna ma to sens?? Edytowane 21 Lipca 2011 przez funekp Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Porter Opublikowano 21 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2011 Zainwestuj w fermentator z kranikiem (kupisz w większości sklepów piwowarskich), koszt w okolicach 30zł. Bardzo łatwo zamontujesz tam oplot. Naprawdę, znacznie ułatwi Ci filtrację i na przyszłość będzie jak znalazł. Pewnie na jednej warce nie skończysz. A w garnku, broń Boże nie wierć żadnej dziury Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 21 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2011 Znam pewne tajemne źródło które to opisuje, mało popularne ale podam http://www.wiki.piwo.org/index.php/Filtracja_i_wys%C5%82adzanie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
funekp Opublikowano 21 Lipca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2011 hmm wolałbym zrobić z czegoś metalowego żeby można położyć na gazówke, żeby podgrzać. Jakoś nie podchodzi mi dolewanie wrzątku by podnieść temperature hmm przemyśle to Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Porter Opublikowano 21 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2011 Zacierasz i gotujesz/chmielisz w garnku na gazie/kuchence/taborecie etc. Filtrujesz najczęściej w wiaderku plastikowym z wkręconym oplotem (zdecydowanie wart polecenia) lub podwójnym dnem. Poczytaj - link, który Ci podał Admiro wyjaśnia w zasadzie wszystkie wątpliwości. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
funekp Opublikowano 21 Lipca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2011 Aha rozumiem już zacieram w garnku a potem przelewam do tego plastikowego pojemnika, czekam aż wszystko ładnie opadnie i filtruje ok dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 21 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2011 W morde ! funekp ! Przeczytałem wszystkie posty i nic oprócz miliona błędów nie mam w pamięci.Co za koszmar Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzechu_k Opublikowano 21 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2011 Niedawno był festiwal w Jarocinie, ma prawo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się