mateos Posted July 26, 2011 Share Posted July 26, 2011 Wyczytałem na jednym forum bimbrowniczym o przechowywaniu drożdży gorzelniczych w r-r kwasu siarkowego cyt. "Natomiast stężenie kwasu siarkowego wynoszące 4 g/l nie szkodzi zupełnie drożdżom, a hamuje rozwój innych drobnoustrojów i dlatego stosuje się ten kwas jako środek bakteriostatyczny." Jak to stwierdzenie odnosi się do drożdży piwnych, czy temat jest wart głębszego wdrożenia?. Link to comment Share on other sites More sharing options...
JacekKocurek Posted July 26, 2011 Share Posted July 26, 2011 Jest coś takiego co nazywa się kwaśne mycie drożdży. Używa się do tego raczej kwasu fosforowego ale siarkowy chyba też może być. Nie jest jednak prawdą jakoby nie szkodziło ono drożdżom. Kwaśne mycie zabija wiele patogenów ale drożdże także wychodzą z niego osłabione. Link to comment Share on other sites More sharing options...
mimazy Posted July 26, 2011 Share Posted July 26, 2011 A jak ma się do tego kwas siarkawy powstający w wyniku użycia pirosiarczynu sodu lub potasu ?? Link to comment Share on other sites More sharing options...
mateos Posted July 26, 2011 Author Share Posted July 26, 2011 (edited) z tego samego forum "Z kwasów nieorganicznych wybitnie toksyczny jest kwas siarkawy, który przy stężeniu 0,1 g/l hamuje fermentację." edit kwaśne mycie drożdży stosuję , bardziej zaciekawiło mnie właśnie to przechowywanie. Edited July 26, 2011 by mateos Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now