pawcio416 Opublikowano 1 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2011 (edytowane) Jestem po swojej pierwszej warce i doczytując forum mam wątpliwości. Po pierwsze stopień nagazowania, według kalkulatora "http://hbd.org/cgi-bin/recipator/recipator/carbonation.html?13839365#tag" wyszło mi na 20l brzeczki 140g glukozy przy nasyceniu 2.6 A na forum zalecają 8g na litr czyli 160g. Czyli dałem trochę za mało (tak mi się wydaje). Po drugie w butelkach na powierzchni piwa zrobiła się cieniutka warstwa "czegoś" dziwny nalot taki jak się robi na ostygniętej herbacie (dziwne skojarzenie ale to pierwsze co przyszło mi do głowy). Czy taki nalot to nic strasznego? Edytowane 1 Sierpnia 2011 przez pawcio416 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LJajecznica Opublikowano 1 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2011 Piwo będzie nagazowane tak czy inaczej. Nalotem się nie przejmuj, jeżeli nie będzie się piwo pogarszało. Na wszelki wypadek wypij jak najszybciej. :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Merv Opublikowano 1 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2011 Witam 140 g też nagazuje piwo, po prostu będzie troszkę mniej wysycone. Nic się nie bój, w tym wypadku 20 g cukru mniej lub więcej to nie problem. Napisz coś więcej o tym osadzie. Jest obecny tylko w butelce, czy w szkle po nalaniu też się robi? Jak smak piwa - jest ok, czy czuć jakieś dziwne smaki/aromaty? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawcio416 Opublikowano 1 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2011 Delikatne aromaty owocowe były wyczuwalne przy rozlewie ale tłumaczyłem to sobie wysoką temp. fermentacji ok22C. Piwo stoi na razie tydzień w butelkach i jeszcze nie próbowałem. Piwo jest lekko mętne i widać już lekki osad z drożdży na dnie butelek. Na powierzchni jest przezroczysty cieniutki nalot jak opisałem wcześniej (jak by zostawić przegotowaną wodę na dłużej w szklance) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shooter Opublikowano 1 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2011 ...Po pierwsze stopień nagazowania, według kalkulatora "http://hbd.org/cgi-bin/recipator/recipator/carbonation.html?13839365#tag" wyszło mi na 20l brzeczki 140g glukozy przy nasyceniu 2.6 A na forum zalecają 8g na litr czyli 160g. Czyli dałem trochę za mało (tak mi się wydaje). ... Jeśli z kalkulatora wyszło 140g to znaczy, że tyle masz dać. Różne typy piw mają różne nagazowanie. Standardowo, bez kalkulatora przyjmuje się 8g/1l. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coelian Opublikowano 2 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2011 Zdaje się, że to to samo co TO. Ale niech wypowiedzą się inni. Taki stan pojawił (przynajmniej ja to zaobserwowałem) i utrzymywał się u mnie dopiero jakiś czas po rozlewie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawcio416 Opublikowano 2 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2011 Zdaje się, że to to samo co TO.Ale niech wypowiedzą się inni. Taki stan pojawił (przynajmniej ja to zaobserwowałem) i utrzymywał się u mnie dopiero jakiś czas po rozlewie. Dokładnie opis się zgadza. Jeżeli chodzi o rozlew to wkładałem całą rurkę do butelki i lałem przy samym dnie, jednak od razu po napełnieniu butelki kapslowałem, powinienem poczekać aż CO2 wypcha trochę powietrza i może dlatego ten nalot z powodu sporej ilości tlenu. Miejmy nadzieje że to nie popsuje piwa i nie zrazi mnie po pierwszej próbie do dalszych bojów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się