kajtek99 Opublikowano 2 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2012 Qrcze W browarze mam już -8, końca mrozów nie widać a tu się szykuje 130 litrów piwka do zabutelkowania.........przyjemność smakowania domowego piwka zaczyna się robić coraz bardziej EXTREMALNA . Może dogrzeję trochę taboretem...ale gazu szkoda............... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Swiaderny Opublikowano 2 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2012 Qrcze W browarze mam już -8, końca mrozów nie widać a tu się szykuje 130 litrów piwka do zabutelkowania.........przyjemność smakowania domowego piwka zaczyna się robić coraz bardziej EXTREMALNA . Może dogrzeję trochę taboretem...ale gazu szkoda............... Piwo zabutelkowane będzie leżakować w tej temperaturze (-8°C i być może niższej)? Może warto poczekać na cieplejsze czasy, bo jak zamarznie w fermentorze to może smaczku nabierać , a popękane butelki narobią bałaganu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kajtek99 Opublikowano 2 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2012 Piwo zabutelkowane będzie leżakować w tej temperaturze (-8°C i być może niższej)? Może warto poczekać na cieplejsze czasy, bo jak zamarznie w fermentorze to może smaczku nabierać , a popękane butelki narobią bałaganu. Źle mnie zrozumiałeś, obecnie nie przechowuję tam żadnego piwa. Mam zamontowaną do stołu kapslownicę i przeraża mnie perspektywa spędzenia tam kilku godzinek na butelkowaniu..... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Swiaderny Opublikowano 2 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2012 Aaaaaaaaa! Tylko pamiętaj, że alkohol (no bo na sucho nie można kapslować przecież) daje złudne uczucie ciepła Co 20l zakapslowane -> 2 okrążenia w okół browaru Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kajtek99 Opublikowano 2 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2012 Aaaaaaaaa! Tylko pamiętaj, że alkohol (no bo na sucho nie można kapslować przecież) daje złudne uczucie ciepła Co 20l zakapslowane -> 2 okrążenia w okół browaru no akurat w tym temacie to mnie uświadamiać nie trzeba........ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kajtek99 Opublikowano 4 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2012 Wczoraj (3-02-2012) do butelek powędrował mój pierwszy PILS . Do refermentacji poszła glukoza 150g/25l . Wyszło wszystkiego 107 butelek 0,5l i 3*0,33. Już nie mogę się doczekać........ !!! A dzisiaj przelałem na cichą Malinowe- całe 13litrów - 1blg po tygodniu burzliwej. Żonka zadowolona bo dodatkowo zaoferowałem maseczkę z 'różowych' drożdży........dwa w jednym Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kajtek99 Opublikowano 6 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2012 (edytowane) Wczoraj tj 5 lutego wydarzyły się dwie rzeczy. Do kanału powędrowało 40 butelek Hafe-Weizen . Piwko od początku było totalnie nieudane smakowo . W dodatku bardzo je przegazowałem, a raczej za wcześnie zlałem z burzliwej. Co prawda granatów nie było ale z wszystkich 40 wylanych butelek buchały wulkany piany. No cóż, szkoda. Uczymy się na błędach. Mam nadzieję , że słuszne wnioski wyciągnę na przyszłość. Do butelek po 8 dniach na cichej w temp 5stopni powędrował mój drugi Pils. Do refermentacji poszła glukoza 130g/20l. Wyszło 92 butelki po 0,5l. Edytowane 6 Lutego 2012 przez kajtek99 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepo Opublikowano 6 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2012 Patrząc na to z drugiej strony, masz teraz 40 wolnych butelek.... wiem... wiem, łza się pewnie w oku kręciła jak wylewałeś A u mnie totalny brak szkła mus się wybrać do sklepu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kajtek99 Opublikowano 6 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2012 Patrząc na to z drugiej strony, masz teraz 40 wolnych butelek.... wiem... wiem, łza się pewnie w oku kręciła jak wylewałeś A u mnie totalny brak szkła mus się wybrać do sklepu A skąd? 40 wolnych butelek??? Wczoraj wylane i wczoraj zalane Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepo Opublikowano 6 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2012 i o to chodzi, ciągły obrót .... prawie jak w kantorze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kajtek99 Opublikowano 12 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2012 Hej. Dzisiaj do butelek powędrowało Malinowe 2. Do refermentacji użyłem soku z herbapolu w ilości 10ml / 1l piwa. Dla osłody poszedł słodzik z lidla 8 tabletek / 1l piwa. Wyszło 26 butelek....niby niewiele ale zanim LP to zmęczy przyjdą wakacje ....no chyba, że zaprosi koleżanki .......... Mam pytanko.......czy ktoś robił piwo z soku herbapolu o smaku imbiru i goździków???? W którymś z marketów widziałem taki sok i żałuję, że nie kupiłem. Jeżeli ktoś robił to poproszę o podzielenie się doświadczeniami smakowymi...... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kajtek99 Opublikowano 2 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2012 W końcu trochę wolnego czasu .......i pouzupełniałem fotki w temacie, które zniknęły po rewolucji na forum . Z nudów dorzucę jeszcze kilka Sojer 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kajtek99 Opublikowano 17 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2012 15-04-2012 Warka 13....."NIEMIECKIE JASNE" SŁODY: pilzneński 6kg pale ale 3kg carapils 1kg całość wsypana do 35l wody o temp 40C -61C - 12min -72C - 45min -77C - 5min Gotowanie 90 min - od początku gotowania 70g Magnum - 45min- 100g Lubelski - 10min- 35g Lubelski + 10g mech irlandzki Wyszło 55litrów- 12Blg. Drożdże S-04 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kajtek99 Opublikowano 17 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2012 16-04-2012 WARKA 14- ALT SŁODY: monachijski- 5kg pilzneński- 3kg carahell- 1kg carabelge- 0.5kg carafa II- 0.3kg zakwaszający- 0.3kg ZACIERANIE: 64C- 25min 72C- 50min 78C- 5min Gotowanie- 60min 70g Magnum - 60min 50g Perle - 20min 10g mech irl. - 10min Wyszło 54litry- 12Blg. Zadane drożdże to S-33 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kajtek99 Opublikowano 17 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2012 17-04-2012 WARKA 15- NIEMIECKIE JASNE II SŁODY: pilzneński- 6kg pale ale- 4kg zakwaszający- 0.13kg (resztka) całość do 35l wody o temp 40C 62C- 12min 72C- 45min 76C- 7min Gotowanie 90 minut - od początku gotowania 70g Magnum - 45min- 100g Lubelski - 10min- 35g Lubelski + 10g mech irlandzki Wyszło 54l- 12,5 Blg. Zadane drożdże S-33 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kajtek99 Opublikowano 23 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2012 (edytowane) Dzisiaj na cichą powedrowała warka 13- zeszło do 2blg. Warka nr 16- Lubelska"60" -pilzneński 8,7kg -carahell 1kg -melanoidymowy 0,3kg ZACIERANIE: -64C - 30min -72C - 50min -78C - 5min wysładzanie ciągłe 10+10+10+8 Gotowanie 60min -75g Marynki- od początku -40g EKG- 30min -30g EKG- 15min -20g Citra- 15min -10g mchu irl.- 10min Wyszło ok.53l - 12Blg. Drożdże S-04. Warka wlana bezpośrednio do fermenatorów po warce XIII. Po 2godz w temp 18C fermentacja na całego- piękna, obfita piana pod sam dekiel Przy warce 13 miałem "jaja" z filtracją - dwa razy wywalałem młóto, żeby dobrać się do filtra. Przed kolejnymi warkami przykręciłem trochę śrutownik, dołożyłem kilka nacięć na filtratorze i zmieniłem sposób wsypywania śruty do wody. Do tej pory wsypywałem bezpośrednio z pojemnika- wydawało mi się, że robię to na tyle wolno, że nic się nie poskleja i nie zamuli. Przy ostatnich trzech warkach wsypuję pomału ześrutowany słód półkilogramową łopatką. Schodzi co prawda ok 7-8min na 10kg ale TO DZIAŁA . Dodatkowo podczas sypania podkręcam trochę mieszadło. Nie wiem, któta z tych zmian spowodowała poprawę- może każda potrochu ale grunt, że teraz filtracja śmiga bez zakłuceń . Zakładałem na kwiecień uwarzyć 200l piwka- plan wykonany w 100% . Pojutrze mam mieć chłodziarkę- jak się uda to do końca kwietnia planuję jeszcze dwa dolniaczki Edytowane 23 Kwietnia 2012 przez kajtek99 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kajtek99 Opublikowano 3 Maja 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2012 (edytowane) Dzisiaj do butelek powędrowała warka nr 13. Połowę tej warki chmieliłem na zimno pigułą Fuggles z BA, a drugą połowę Lubelskim (w sumie 9 dni na cichej z chmielem). Zobaczymy czy moje podniebieie wyczuje różnicę w smaku . Wyszło 90 butelek *0,5l. Do refermentacji poszła glukoza- 140g/20l Edytowane 3 Maja 2012 przez kajtek99 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kajtek99 Opublikowano 3 Maja 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2012 Również dzisiaj zabutelkowałem swojego drugiego ALT'a- warka 14. Wyszło 80*0,5l i 4*0,33l. Do refermentacji glukoza- 150g/20l. Trochę mnie martwi zbyt intensywny smak kawy. Dodałem co prawda 0,3kg Caraffy II, czyli 3% zasypu i miałem nadzieję, że wpłynie to bardziej na kolor niż smak.....a tu zoonk .....przebijający wyraźny smak kawy.......No cóż- jak naważyłem będę to teraz musiał wypić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kajtek99 Opublikowano 4 Maja 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2012 Warka 15- wybrałem sitkiem chmiel po chmieleniu na zimno. Piwo dośc mętne więc potraktowałem je żelatyną 4g/20l, może pomoże . Warka 16 powędrowała na cichą- zeszło do 2Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kajtek99 Opublikowano 6 Maja 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2012 Warka 15 zabutelkowana(140g glukozy/20l). Wyszło 91*0,5l. Kilka uwag dla potomności : Zarówno 13 jak i 15 warka wzorowana była na FAH z drobnymi modyfikacjami zasypu. Podstawowa różnica to zadane drożdże. W 13 S-04 a w 15 S-33. Zacieranie , chmielenie i chmielenie na zimno niemal identyczne w obydwu warkach, a przy rozlewie widoczne różnice. Warka 13 klarowna idealnie, natomiast 15 mętna na całego- nawet po klarowaniu żelatyną- chociaż w fermentatorza gdzie było chmielenie na zimno lubelskim piwko jest wyraźnie bardziej klarowne niż tam gdzie do chmielenia na zimno poszła piguła Fuggles. Mam nadzieję, że wszystko wyrówna się w butelkach podczas leżakowania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 7 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2012 Również dzisiaj zabutelkowałem swojego drugiego ALT'a- warka 14. Wyszło 80*0,5l i 4*0,33l. Do refermentacji glukoza- 150g/20l. Trochę mnie martwi zbyt intensywny smak kawy. Dodałem co prawda 0,3kg Caraffy II, czyli 3% zasypu i miałem nadzieję, że wpłynie to bardziej na kolor niż smak.....a tu zoonk .....przebijający wyraźny smak kawy.......No cóż- jak naważyłem będę to teraz musiał wypić 300g to porządny dunkel, a pewnie nawet schwarz. Na kolor to może ze 30-50g. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepo Opublikowano 7 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2012 a mówiłem że będzie za dużo? dobrze że nie zapodałeś pół kilo tak jak planowałeś nie martw sie! wypijemy i to Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kajtek99 Opublikowano 7 Maja 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2012 (edytowane) 300g to porządny dunkel, a pewnie nawet schwarz. Na kolor to może ze 30-50g. ....oj tam....to tylko jedno zero więcej ......ale trochę szkoda. Chciałem poprawić mojego pierwszego ALT'a....... Zobaczymy, podobno do trzech razy sztuka Edytowane 7 Maja 2012 przez kajtek99 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kajtek99 Opublikowano 7 Maja 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2012 a mówiłem że będzie za dużo? dobrze że nie zapodałeś pół kilo tak jak planowałeś nie martw sie! wypijemy i to No i wykrakałeś !!! Wszystko przez Ciebie ........jasne, że wypijemy!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kajtek99 Opublikowano 13 Maja 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2012 Warka 16 w butelkach. 150g glukozy/20litrów- wyszło 94*0,5l..........ach te podskakujące kapselki na butelkach....piekna muzyka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się