kajtek99 Opublikowano 21 Maja 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2012 Qurcze, mam pytanie (bo mnie zaraz coś trafi )!!! Czy ktoś może mi pomóc policzyć zużycie prądu przez moją kadź zacierną. Zaokrąglając, że podczas jednej warki kadź pracuje ok 2.5godz na grzałkach 2*2000W a koszt energii to 0,27pln (taryfa nocna-weekendowa) Czyli koszt pracy kadzi zaciernej podczas jednej warki wynosi..............???? proszę o policzenie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pieddro Opublikowano 21 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2012 Qurcze, mam pytanie (bo mnie zaraz coś trafi )!!! Czy ktoś może mi pomóc policzyć zużycie prądu przez moją kadź zacierną. Zaokrąglając, że podczas jednej warki kadź pracuje ok 2.5godz na grzałkach 2*2000W a koszt energii to 0,27pln (taryfa nocna-weekendowa) Czyli koszt pracy kadzi zaciernej podczas jednej warki wynosi..............???? proszę o policzenie 2,5*2*2=10 10*0,27=2,7 pln nie licząc opłaty przesyłowej (miesięcznej) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sojer Opublikowano 21 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2012 Do tego opłata zmienna, zależna od zużycia kW. Może to rozwiałoby wątpliwości co do rzeczywistego zużycia? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kajtek99 Opublikowano 21 Maja 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2012 Tak to się chyba skończy, bo mi teściunio kochany gula rozhuśtał..... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kajtek99 Opublikowano 21 Maja 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2012 2,5*2*2=10 10*0,27=2,7 pln nie licząc opłaty przesyłowej (miesięcznej) Dzięki! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sojer Opublikowano 21 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2012 Jeśli jedziesz na Boleckim pamiętaj, że grzałki nie idą jednocześnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pieddro Opublikowano 21 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2012 (edytowane) Jeśli jedziesz na Boleckim pamiętaj, że grzałki nie idą jednocześnie. dlatego dla bezpieczeństwa policzyłbym jak we wstępie, zakładając moc maksymalną przez cały okres czasu (nierealne - przy zaizolowanej kadzi raczej w przerwach nie będzie pobierać/pracować pełną mocą) dla świętego spokoju,szczególnie jeśli ma to służyć rozliczeniom z rodziną Kwota i tak nie wychodzi duża (aczkolwiek jeszcze opłata przesyłowa/zmienna). edit: W Krakowie: taryfa nocna oszczędna: abonament: 5,97 PLN/miesiąc opłata przejściowa do 500 Kwh: 0,35 PLN powyżej 500 do 1200: 1,51 PLN/miesiąc stawka nocna przesyłowa: 0,05 PLN brutto/kWh stawka nocna kWh: 0,22 zł/kWh ceny brutto Edytowane 21 Maja 2012 przez pieddro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kajtek99 Opublikowano 21 Maja 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2012 (edytowane) dlatego dla bezpieczeństwa policzyłbym jak we wstępie, zakładając moc maksymalną przez cały okres czasu (nierealne - przy zaizolowanej kadzi raczej w przerwach nie będzie pobierać/pracować pełną mocą) dla świętego spokoju,szczególnie jeśli ma to służyć rozliczeniom z rodziną Kwota i tak nie wychodzi duża (aczkolwiek jeszcze opłata przesyłowa/zmienna). edit: W Krakowie: taryfa nocna oszczędna: abonament: 5,97 PLN/miesiąc opłata przejściowa do 500 Kwh: 0,35 PLN powyżej 500 do 1200: 1,51 PLN/miesiąc stawka nocna przesyłowa: 0,05 PLN brutto/kWh stawka nocna kWh: 0,22 zł/kWh ceny brutto To w Krakowie macie troszkę taniej . Fakt- jadę na Boleckim, ale nie będę bawił się w takie szczegółowe wyliczenia. 3 zeta w zaokrągleniu załatwiają temat. Dzięki chopaki za pomoc. Edytowane 21 Maja 2012 przez kajtek99 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kajtek99 Opublikowano 1 Czerwca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2012 31-05-2012 WARKA 17- "experyment" Słody: -pilzneński 8,2kg -carapils 1kg -caraamber 0,5kg -melanoidymowy 0,2kg -caramunich III 0,1kg Zacieranie w 35l wody: -64C- 30min -72C- 50min -78C- 5min wysładzanie 10+10+10+12 Gotowanie 60min -80g marynki- od początku -27g EKG (resztka )- 40min -25g citra- 15min -10g citra- 1min Pod koniec chłodzenia wyłowiłem z brzeczki wstrętne muszysko . Nie wiem kiedy tam wpadła. Mam nadzieję, że podczas gotowania........może nie sponiewiera mi mojego piwka drożdże s-05 Wyszło 59litrów 11blg. W fermentory poszło 2*po około 27litrów.......resztę niestety zutylizowałem Jak na razie burzliwa bez zakłóceń....pianka ładna . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sojer Opublikowano 1 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2012 Pod koniec chłodzenia wyłowiłem z brzeczki wstrętne muszysko . Nie wiem kiedy tam wpadła. Mam nadzieję, że podczas gotowania........może nie sponiewiera mi mojego piwka Też tak kiedyś miałem... Gotowałem drugi raz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kajtek99 Opublikowano 1 Czerwca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2012 Też tak kiedyś miałem... Gotowałem drugi raz. Ja swoje muszysko wypatrzyłem jak wyciągałem chłodnicę .........no nic....będzie co ma być Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kajtek99 Opublikowano 3 Czerwca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2012 02-06-2012 WARKA 18- PILSnerek........ Słody: -pilzneński- 9,6kg -zakwaszający- 0,25kg -caramunich III- 0,1kg Zacieranie w 35l wody: -64C- 30min -72C- 45min -78C- 5min wysładzanie 10+10+10+6 Gotowanie 70min: -80g MAGNUM- od początku -90g Lubelskiego- 30min -25g Citra- 15min -40g Lubelskiego- 10min Wyszło 52litry- 12blg. Zadane drożdże W34/70 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kajtek99 Opublikowano 3 Czerwca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2012 W końcu moje dolniaczki doczekały się przyjemnego miejsce na fermentowanie ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kajtek99 Opublikowano 19 Czerwca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2012 (edytowane) 18-06-2012: -Do butelek powędrowała warka 17. Refermentacja 150g glukozy / 20l. Wyszło 102*0,5l + 4*0,33l. alk 4,9% -Po 16 dniach na burzliwej przelałem na cichą PILSA- 2blg. Edytowane 3 Lipca 2012 przez kajtek99 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kajtek99 Opublikowano 3 Lipca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2012 26-06-2012 zabutelkowana warka 18(pilsnerek)- 140g glukozy/20l. Wyszło 97 butelek po pół litra......... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kajtek99 Opublikowano 2 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2012 Zapasy na wyczerpaniu więc w niedzielę 29 lipca wpadłem na szalony pomysł uwarzenia piwka.........Na zewnątrz temperatura dochodziła do 30 a w moim browarku podczas gotowania sięgała 40!!!! Drzwi i okna porozwalane na całą szerokość i zero przeciągu To ci była extremalna jazda .............więc w pocie i trudzie powstała warka nr 19- "MAD AFTER DARK" Zasyp: Monachijski- 5kg Pilzneński- 5kg Carrared- 1kg Caramunich- 0.5kg Caraamber- 0.5kg Caraaroma- 0.8kg Carafa III- 50g Zacieranie: 64C- 35min 72C- 35min 78C- 5min Gotowanie 90 minut 65g Marynki(szyszki)- 70min 60g Lubelskiego(granulat)- 15min Zadane drożdże W-34/70. Wyszło ok 44l- 16.5 Blg Po 20 godzinach piękna czekoladowa piana. Piwko stoi w 11C. Mam nadzieję uzyskać piwko z zawartością alk ok 7%. To moje pierwsze "mocniejsze" piwko i mam nadzieję, że nic nie schrzanię . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 3 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2012 Masz prawie 3kg słodów karmelowych. To 7% się może nie udać - stawiam na coś bliższego 6%. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kajtek99 Opublikowano 11 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2012 Masz prawie 3kg słodów karmelowych. To 7% się może nie udać - stawiam na coś bliższego 6%. No i wykrakałeś . Przy przelewaniu na cichą (8 sierpnia) było 4.5-5Blg. Mam nadzieję, że na cichej zejdzie jeszcze z 0.5.........czyli wychodzi trochę ponad 6%. Po refermentacji powinno się skończyć na 6,7%. Czyli pomyłka do zakładanego planu niewielka . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kajtek99 Opublikowano 11 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2012 (edytowane) Dzisiaj malutki jubileusz- warka nr 20 !!!! Piwko do którego wracam po raz kolejny i będę chyba często wracał. Po niewielkich modyfikacjach (experymentach) receptury pod ogólną nazwą "LUBELSKA 60" SŁODY: pilzneński 9kg carahel 0.3kg carapils 0.5kg carabelge 0.5kg zakwaszający 0.2kg Całość wsypana do 35l wody o temp 40C -podgrzanie do 62C i 10min przerwy -72C - 45min -76C - 10min -78C - filtracja i wysładzanie (10l+10l+10l+6L) Gotowanie 90 minut - od początku 70g MAGNUM - 45min 70g lubelskiego (35g szyszki+ 35g granulat) -10 min 30g EKG + 5g Citry -granulaty (miał być lubelski ale WYSZEDŁ ) Do tej pory przy chmieleniu szyszkami używałem damskich rajstop/pończoch ,a od dwóch warek robię to w woreczkach do chmielenia. Odnoszę nieodparte wrażenie, że chmielenie w woreczkach jest bardziej efektywne niż chmielenie w damskiej bieliźnie Podsumowując wyszło 49 litrów- 11,5 Blg. Znowu martwi mnie wydajność. Jak się nie pomyliłem to wychodzi 56,35%...............trochę lipa. Przykręciłem nawet śrutownik i naprawdę drobno ześrutowałem.....nigdy tego nie ogarnę- zawsze wychodzi loteria . Zadane drożdże US-05 Edytowane 11 Sierpnia 2012 przez kajtek99 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Swiaderny Opublikowano 11 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2012 Dzisiaj malutki jubileusz- warka nr 20 !!!! Gratulacje! Ja mam nadzieję, że taką liczbę będę miał we wrześniu najpóźniej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepo Opublikowano 12 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2012 No tak..... tylko że te Twoje warki to 2x większe:) więc i powód do zadowolenia podwójny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kajtek99 Opublikowano 12 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2012 Dzisiaj malutki jubileusz- warka nr 20 !!!! Gratulacje! Ja mam nadzieję, że taką liczbę będę miał we wrześniu najpóźniej Dzięki. Widzę, że Tobie też już malutko brakuje....tylko dotknąć .......no to do roboty, do roboty..... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kajtek99 Opublikowano 12 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2012 No tak..... tylko że te Twoje warki to 2x większe:) więc i powód do zadowolenia podwójny No niby tak......ale jak by liczyć w litrach to prawie na jednym wózku jedziemy . A jak by się Pan pepo nie obcyngalał od pół roku to już dawno by śmigał wareczki po 50 litrów!!!!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kajtek99 Opublikowano 21 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2012 (edytowane) Warka 21 -"Pszeniczne ostatkiem sił warzone" Skład: pilzneński – 5kg pszeniczny- 2,2kg pszenica niesłodowana- 2kg carapils- 0.5kg Zacieranie: 44°C - 90min tylko pszenica 64°C - 60min 72°C - 15min 78°C - 5min gotowanie 90min Chmielenie: 35g Perle - 60min 35g Perle- 15min Cała zabawa trwała 9 godzin !!! Do fermentatorów wlałem ok. 45 litrów. Zadana gęstwa WB-06. Trochę przesadziłem z wysładzaniem- po warzeniu stanęło na 11Blg Przy kolejnej warce pęknie 1000 litrów !!! Edytowane 21 Sierpnia 2012 przez kajtek99 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kajtek99 Opublikowano 30 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2012 Warka 20 i 21 już w butelkach . Warka 20 - wyszło 96 butelek *0,5l. Do refermentacji glukoza: 150g/20l Warka 21 -PSZENICZNE- trochę namieszałem przy burzliwej. 25 litrów normalnie- gęstwa WB-06, natomiast ok 18 litrów potraktowałem gęstwą po US-05......... i to chyba nie był najlepszy experyment.........smak przy rozlewie do butelek .....taki nijaki...nijaki taki...... na razie nie wylewam, może coś się wykształtuje w butelkach. Podsumowując: 50 butelek*0,5l pszenica na WB-06 i 36 butelek*0,5l pszenicy na US-05. 150g glukozy/20l. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się