leech Opublikowano 2 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2011 Witam, czytałem, że na jednej saszetce drożdży suchych spokojnie można warzyć przez cały sezon odsypując cześć i robiąc starter, a resztę chowając do lodówki. Czy podobnie jest z drożdżami płynnymi? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marmur Opublikowano 2 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2011 Do płynnych (przynajmniej tych 50 ml) i tak musisz starter zrobić, więc myślę że nie warto ryzykować zainfekowania ich i zrobić to jak książka każe czyli użyć do 1 warki a potem zebrać gęstwę a tą użyć do nowej warki. Gdy się namnożą to gęstwę już jak najbardziej możesz dzielić na kilka warek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leech Opublikowano 2 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2011 Chcę korzystać z drożdży 3068, a z tego co czytałem, drożdże z gęstwy po każdym następnym warzeniu tracą swoje właściwości bananowo-goździkowe. Z robieniem startera nie byłoby problemu u mnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marmur Opublikowano 2 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2011 Zakażone tracą dużo bardziej na smaku A ryzyko jest dość duże, biorąc pod uwagę że ubytek smaku w pierwszym pokoleniu gęstwy którą już będziesz mógł podzielić na kilka warek będzie raczej prawie żadne więc nie ma sensu go podejmować. Ale to oczywiście tylko moja opinia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skybert Opublikowano 2 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2011 Podzielenie saszetki na pół drożdży płynnych i zrobienie startera dla obydwu połówek wydaje się dobrym pomysłem ale w teorii. W praktyce musisz tą drugą połówkę przechować tak aby nie spowodować zakażenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dżony Opublikowano 2 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2011 Lepszym pomysłem wydaje mi się zrobienie startera i podzielenie go na pół. Jedną połówkę schować wtedy do lodówki i wykorzystać kiedy indziej, a do drugiej dolać świeżej brzeczki w odp. ilości, zależnie od nastawu. Oczywiście w trakcie tych czynności należy zachować możliwie sterylne warunki, ale o tym chyba nie muszę pisać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogdan62 Opublikowano 2 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2011 Miewamy różne doświadczenia z wielokrotnym używaniem drożdży płynnych, dobrze gdy każdy sam wypraktykuje co jest dla niego najlepsze. Przy drożdżach płynnych zawsze robię starter i warkę "na rozruch". Gęstwe z tej warki w części zamrażam, w części używam do kolejnych warek. Mrożenie gęstwy może jest niekonwekcjonalne, ale tym sposobem do mrożenia idzie potężna ilość komurek drożdżowych i nie miałem przypadku jakichkolwiek kłopotów przy ich aktywowaniu nawet po 2 latach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leech Opublikowano 2 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2011 Miewamy różne doświadczenia z wielokrotnym używaniem drożdży płynnych, dobrze gdy każdy sam wypraktykuje co jest dla niego najlepsze. Przy drożdżach płynnych zawsze robię starter i warkę "na rozruch". Gęstwe z tej warki w części zamrażam, w części używam do kolejnych warek. Mrożenie gęstwy może jest niekonwekcjonalne, ale tym sposobem do mrożenia idzie potężna ilość komurek drożdżowych i nie miałem przypadku jakichkolwiek kłopotów przy ich aktywowaniu nawet po 2 latach. To rozwiązanie mi się podoba. Na ile warek można podzielić taką gęstwę? Rozumiem, że gęstwę mrozisz po prostu wstawiająć ją do zamrażarki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogdan62 Opublikowano 2 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2011 Na ile warek można podzielić taką gęstwę? Rozumiem, że gęstwę mrozisz po prostu wstawiająć ją do zamrażarki? To nie tak, nie czytałeś na forum o mrożeniu drozdzy. Ja gęstwe w połowie przeznaczam na mrożenie, przekładam do sterylnych pojemników na mocz (z apteki), dolewam glicerynę (z apteki) w ilości "na oko" pół na pół z gęstwą, dokładnie mieszam składniki i dopiero mrożę. Do mrożenia wychodzą 2 lub 3 pojemniki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leech Opublikowano 2 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2011 Czy można zamiast gęstwy podzielić saszetkę na kilka takich pojemników, zamieszać z gliceryną i zamrozić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piter Opublikowano 2 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2011 Witam Można nawet tak jest lepiej http://www.piwo.org/forum/t454-Mrozenie-drozdzy.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 2 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2011 Czy można zamiast gęstwy podzielić saszetkę na kilka takich pojemników, zamieszać z gliceryną i zamrozić? Tylko zwróć uwagę, że tych drożdży jest 50 ml, czyli mówiąc wprost tyle co kot napłakał. Jak je podzielisz na kilka porcji to będziesz musiał stopniowo zwiększać objętość startera. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 2 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2011 Moim zdaniem najlepiej zrobić skosy i w ten sposób można utrzymać szczep spokojnie przez pół roku. A sprzętu niewiele potrzeba, kilka próbówek czy buteleczek laboratoryjnych. Przydał by się szybkowar, ale sterylizować można i w piekarniku. Dwie kolby 100ml i litrowa, ezę można zrobić samemu (nie potrzebna nam do tego kalibrowana) i źródło ognia. Zresztą jakiekolwiek inwestycje w tym kierunku zwracają się bardzo szybko! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się