JacekKocurek Opublikowano 14 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2011 Ja dodaję słody jęczmienne przed rozpoczęciem podgrzewania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
funekp Opublikowano 14 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2011 warka już w fementorze zaraz zadaje drożdże i zastanawiam sie ile powinła trwać fermentacja takiego pszeniczniaka?? Myśle że nie będe przelewał na cichą pszenicy 10 dni wystarczy i do butelek?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 14 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2011 Jakie drożdże? Jaka temperatura fermentacji? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
funekp Opublikowano 14 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2011 wb 06 i w temp około 22-23 chce trzymać żeby miało smak owocowy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 14 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2011 Zatem prawdopodobnie 10 dni wystarczy. Oczywiście przed butelkowaniem zmierz blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
funekp Opublikowano 19 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2011 Mam dylemat czy zostawić na burzliwej tak na 11 dni moje pszeniczne czy po 7 dniach przelać na cichą? Wiem że na cichej piwo sie klaruje i drożdże jeszcze opadają ale pszenne ma być mętne, prosze o sugestie doświadczonych może ktoś robił tak i tak i przedstawi swoje spostrzeżenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 19 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2011 Przelać, zawsze będzie niej syfów. Drożdże z refermentacji są wystarczające do zmętnienia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 19 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2011 Moim zdaniem nie ma sensu przelewać na cichą, bez przelewania szybciej się nagazuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
funekp Opublikowano 19 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2011 A jakaś różnica w smaku bedzie jak przeleje na cichą? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 19 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2011 Nie będzie. Półcentrymetrowy osad w butelce nie wygląda zbyt dobrze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
funekp Opublikowano 19 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2011 (edytowane) Chyba jednak przeleje na cichą na 5-6 dni, bo nie chce mieć tyle mętów w butelce a widziałem ile opadnie syfu na cichej Edytowane 19 Sierpnia 2011 przez funekp Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
funekp Opublikowano 21 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2011 dzisiaj właśnie zmierzyłem blg i z 11 zeszło mi do 4 po tygodniu drożdże to wb 06 a czytałem że są bardzo żarłoczne i do 1-2 blg zchodzą a na cihcą chciałem przelać. Widze jednak że musze jeszcze poczekać bo troche dużo mają blg tylko zastanawia mnie czy to normalne?? piana mała ale jeszcze jest na piwku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Merv Opublikowano 21 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2011 Funek - proszę, używaj więcej znaków interpunkcyjnych. A co do piwka - zeszło niezbyt nisko, więc bez cichej się nie obędzie. Nie powiem Ci czy to normalne odfermentowanie - nie wiem w jakiej temperaturze fermentowałeś ani jak zacierałeś. Niektóre drożdże tak mają że potrzebują więcej czasu i nie ma sensu starać się ich przyspieszać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 21 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2011 (edytowane) dzisiaj właśnie zmierzyłem blg i z 11 zeszło mi do 4 po tygodniu drożdże to wb 06 a czytałem że są bardzo żarłoczne i do 1-2 blg zchodzą a na cihcą chciałem przelać. Widze jednak że musze jeszcze poczekać bo troche dużo mają blg tylko zastanawia mnie czy to normalne?? piana mała ale jeszcze jest na piwku "Dzisiaj właśnie zmierzyłem Blg i z 11 zeszło mi do 4 po tygodniu. Drożdże to WB 06 a czytałem, że są bardzo żarłoczne i do 1-2 Blg schodzą a na cichą chciałem przelać. Widzę jednak, że musze jeszcze poczekać, bo trochę dużo mają Blg tylko zastanawia mnie czy to normalne?? Piana mała, ale jeszcze jest na piwku." To nic trudnego a przyjemniej się czyta. Edytowane 21 Sierpnia 2011 przez jacekan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
funekp Opublikowano 21 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2011 (edytowane) Ok sorki za błędy. A co do fermentacji to tak od 17 do 20 stopni drożdże to tak jak pisałem wb 06 mocno goździkowe jest piwko ale delikatne w smaku. A to przy 4blg moge już zlewać na cichą?? Czy troche poczekać?? tak ze 2 dni?? Edytowane 21 Sierpnia 2011 przez funekp Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 22 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2011 4Blg to mało. Zostaw na kilka dni jeszcze. Jak Cię ręce świerzbią to możesz teraz poruszać fermentorem. Trochę powinno odfermentować jeszcze. Na cichą zlać zdążysz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Merv Opublikowano 22 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2011 Nie spiesz się - za wczesne zlanie z nad drożdży jest gorsze niż przetrzymanie za długo. Pokołysz fermentorem jak radzi Jacekan, podnieś temperaturę do 20 stopni jeśli możesz i poczekaj jeszcze. Mam w piwnicy pszenicę robioną na WB-06, dziś wieczorem zmierzę ile ma blg już w butelce. Swoją drogą - nigdy nie mierzyłem gęstości piwa już po butelkowaniu, chyba czas najwyższy zacząć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
funekp Opublikowano 22 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2011 Teraz trzymi tak w 20°C ale ogólnie to temperature miałem 17-20°C ostatnie dni przeważnie koło 19°C jutro sprawdze blg, a fermentorem wzruszałem. Co ciekawe gdy mierzyłem blg to prubowałem jak smakuje i całkiem dobre w smaku nie czuć drożdży, mocno wyczuwalne są goździki zero bananów, delikatne w smaku i nawet nie jest mocno mętne. Mam nadzieje że te goździki troche mniej będą wyczuwalne bo dla mnie za mocne są Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawel1024 Opublikowano 23 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2011 super wątek;) miałem właśnie spytać o temperaturę do uzyskania "bananów" więc 20+°C daj znać za kilka dni czy goździki będą nadal mocno wyczuwalne btw szwagier będzie robił pszeniczne w ponad 20°C wiec za jakiś czas dodam rezultat bananów na WB-06 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yarrro Opublikowano 23 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2011 Robiłem kilka razy pszeniczne, za każdym razem na WB06. Temperatura fermentacji była na poziomie ok. 22 stopni. Aromatów bananowych nie uzyskałem ani razu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
funekp Opublikowano 23 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2011 Może to też zależy od zacierania ale nie wiem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
funekp Opublikowano 23 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2011 Właśnie zaglądałem do mojej pszeniczki i fermentacja w pełni jest znów sporo piany a to już 9 dni na burzliwej. Nie wiem czy jakaś zła partia drożdży czy co bo znajomy też miał z tego samego sklepu i to samo zamówienie w sumie razem zamawialiśmy i też mu te wb 06 długo fermentują Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 23 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2011 Spokojnie, 9 dni to żadna tragedia. Ważniejsze żebyś zbyt szybko w butelki nie lał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
funekp Opublikowano 23 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2011 Puki co to myśle o przelaniu na cichą ale narazie tego nie zrobie, wole poczekać niż mieć pełno drożdży w butelkach a o granatach już nie wspominając. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mateos Opublikowano 23 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2011 Póki co to myśle o przelaniu na cichą ale narazie tego nie zrobie, wole poczekać niż mieć pełno drożdży w butelkach a o granatach już nie wspominając. Funekp ale bykola zrobiłeś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się