funekp Opublikowano 27 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2011 w czwartek przelałem pszeniczke na cichą zeszło mi do 2°Blg.Troche to trwało bo 11dni na burzliwej, ale myśle ża warto było:D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
funekp Opublikowano 2 Września 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Września 2011 3 dni temu zabutelkowałem mojego weizena i dzisiaj sprubowałem i jest dość kwaśnawy nie wiem czy jakaś infekcja?? gdy rozlewałem kwśność była mało wyczuwalna nawet bardzo mi piwko smakowało. Dodam że dopiero co w środe butelkowałem czy to infekcja czy to norma bo w końcu wcześnie prubowałem ale to pszenica w końcu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
funekp Opublikowano 7 Września 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Września 2011 na drożdżach wb 06 nie uzyskałem żadnych posmaków bananowych goździki tydzień po butelkowaniu są na średnim poziomie ogólnie fajne piwko wyszło Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 8 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2011 WB 06 to bardzo dobre drożdże dla uzyskania smaków, jakie w pszenicznym są oczekiwane. Na wydobycie goździków i bananków wpływ ma sposób zacierania i temperatura fermentacji. Z mojego doświadczenia wynika, że nawet bardziej temperatura fermentacji niż sposób zacierania. Pszeniczkę fermentuję zawsze zbliżając się do górnej granicy fermentacji, 22-23st. i niezależnie od sposobu zacierania zawsze mam bananki ze śladową ilością goździków, czyli takie jak lubię najbardziej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mcpol1 Opublikowano 8 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2011 tak teżi mi ostatnio wyszło... a że było dość dobre to za długo nie poleżało. Jutro robie nastepne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się