Jejski Opublikowano 4 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2011 (edytowane) Bardzo dawno temu obiecałem przepis i dopiero teraz się wywiązuję. Oryginalny przepis ukradziony mojej Babci : Mąka 200g Cukier 200g 4 jajka Sok z jednej cytryny Łyżeczka proszku do pieczenia 1Kg owoców Przepis modyfikowany przezemnie: Mąka 250-350g Cukier 150-200g 5 jajek Sok z jednej cytryny 1-2 łyżeczek proszku do pieczenia 1-1,5 Kg owoców Do ciasta nadają się prawie każde owoce od rabarbaru wczesną wiosną, przez jabłka, porzeczki, wiśnie , śliwki itp. im kwaśniejsze tym lepsze. Cukier z jajkami wymieszać mikserem, dodać ze 150g mąki, proszek do pieczenia i sok z cytryny. Dodawać resztę mąki, aby powstał gęsty glut. "Przelać" (prawie przełożyć) do niskiej, a szerokiej formy posmarowanej margaryną i posypanej bułką tartą. Dodać na górę owoce i powciskać w ciasto ręką. Piec ok. 1godz. w 180°C , najlepiej w piecu z termoobiegiem. Jest to jedyne ciasto które piekę. Jeśli ma się przygotowane wcześniej owoce to całość zajmuje 15min. Przed podaniem można poprószyć cukrem pudrem. Smacznego. Edytowane 4 Sierpnia 2011 przez Jejski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogdan62 Opublikowano 5 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2011 Przed układaniem owoców na cieście można posmarować go białkiem z jajka, sok z owoców nie będzie tak mocno przemaczał ciasta, lepiej smakuje i jest milsze dla oka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się