JakubS Posted August 15, 2011 Share Posted August 15, 2011 Jutro mam zamiar butelkowac 20l cydru. W zwiazku z faktem iz wyszedl dosc kwasny chcialbym doslodzic go laktoza. Ilu gram powinienem uzyc na taka objetosc? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marmur Posted August 15, 2011 Share Posted August 15, 2011 (edited) Zależy jak słodki chcesz uzyskać . Najlepiej moim zdaniem zrobić to "na smak" dodając po trochu. Edited August 15, 2011 by Marmur Link to comment Share on other sites More sharing options...
JakubS Posted August 15, 2011 Author Share Posted August 15, 2011 Zależy jak słodki chcesz uzyskać . Najlepiej moim zdaniem zrobić to "na smak" dodając po trochu. Mozna i tak ... ale chcialem to od razu zmieszac z glukoza do refermentacji, zrobic syrop i wlac. Link to comment Share on other sites More sharing options...
krzysztof1970 Posted August 15, 2011 Share Posted August 15, 2011 Do dosładzania cydru użyj słodzika w tabletkach 2-4 tabl na 0,5 litra (najlepszy z Lidla) lub ksylitol 6-8g/0,5 litra. Poczytaj http://wino.org.pl/forum/viewthread.php?tid=25396 Link to comment Share on other sites More sharing options...
JakubS Posted August 16, 2011 Author Share Posted August 16, 2011 Do dosładzania cydru użyj słodzika w tabletkach 2-4 tabl na 0,5 litra (najlepszy z Lidla) lub ksylitol 6-8g/0,5 litra. Poczytaj http://wino.org.pl/forum/viewthread.php?tid=25396 Czytalem o slodzikach, ale ich smak mi nie odpowiada. Probowalem nawet z probka pobrana przy zlewaniu na cicha, ale posmak byl zbyt wyraznie wyczuwalny. Link to comment Share on other sites More sharing options...
olo333 Posted August 16, 2011 Share Posted August 16, 2011 Gdzieś kiedyś czytałem, że ktoś dosłodził piwo przed rozlewem laktozą i okazało się, że nie była taka w 100% niefermentowalna, co spowodowało znaczne przegazowanie piwa. Nie wiem czy przyczyną była trefna laktoza czy infekcja, ale ja bym chyba na Twoim miejscu dodał laktozę i jeszcze się wstrzymał kilka dni z butelkowaniem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
emcede Posted August 16, 2011 Share Posted August 16, 2011 Do dosładzania cydru użyj słodzika w tabletkach 2-4 tabl na 0,5 litra (najlepszy z Lidla) lub ksylitol 6-8g/0,5 litra. Poczytaj http://wino.org.pl/forum/viewthread.php?tid=25396 Dokładnie to samo polecam. Dla mnie optymalną ilością było 2 tabl. na butelke. Link to comment Share on other sites More sharing options...
krzysztof1970 Posted August 16, 2011 Share Posted August 16, 2011 (edited) Osobiście używam ksylitolu. Na 100% nie podlega fermentacji. Smak neutralny (nie tylko wg mnie). Słodzika nie używam. Choć w testach wypadł całkiem nieźle. Nie wyobrażam sobie smaku cydru dosłodzonego laktozą. Brrrrr Edited August 16, 2011 by krzysztof1970 Link to comment Share on other sites More sharing options...
JakubS Posted August 16, 2011 Author Share Posted August 16, 2011 Osobiście używam ksylitolu. Na 100% nie podlega fermentacji. Smak neutralny (nie tylko wg mnie). Słodzika nie używam. Choć w testach wypadł całkiem nieźle. Nie wyobrażam sobie smaku cydru dosłodzonego laktozą. Brrrrr Hmmmm... Nie smakowalem wczesniej niczego z laktoza wiec myslalem ze smak ma neutralny. W tym wypadku chyba zdecyduje sie jednak na slodzik a cukru brzozowego zaczne szukac. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gwynbleidd Posted January 8, 2016 Share Posted January 8, 2016 temat stary ale po co zakładać nowy skoro jest Czy ktoś dosładzał w końcu laktozą? Mam jej trochę a ksylitolu brak więc pomyślałem że dosłodzę nią cydr. Zmieni mi to badzo smak? Miałem stewie z allegro i próbowałem tym ale smak okropny taki roślinny to miało, wydaje mi się że to sproszkowane liście były stewii. Słodzika akurat w domu nie mam i jeżeli laktoza by dała radę to nie będę kupował Link to comment Share on other sites More sharing options...
joonecky Posted January 8, 2016 Share Posted January 8, 2016 Weź trochę cydru, dosłodź laktozą i spróbuj. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now