Jump to content

Cydr - dosladzanie laktoza.


JakubS

Recommended Posts

Jutro mam zamiar butelkowac 20l cydru. W zwiazku z faktem iz wyszedl dosc kwasny chcialbym doslodzic go laktoza.

Ilu gram powinienem uzyc na taka objetosc?

Link to comment
Share on other sites

Zależy jak słodki chcesz uzyskać :). Najlepiej moim zdaniem zrobić to "na smak" dodając po trochu.

Edited by Marmur
Link to comment
Share on other sites

Zależy jak słodki chcesz uzyskać :). Najlepiej moim zdaniem zrobić to "na smak" dodając po trochu.

Mozna i tak ... ale chcialem to od razu zmieszac z glukoza do refermentacji, zrobic syrop i wlac.

Link to comment
Share on other sites

Do dosładzania cydru użyj słodzika w tabletkach 2-4 tabl na 0,5 litra (najlepszy z Lidla) lub ksylitol 6-8g/0,5 litra. Poczytaj http://wino.org.pl/forum/viewthread.php?tid=25396

Czytalem o slodzikach, ale ich smak mi nie odpowiada. Probowalem nawet z probka pobrana przy zlewaniu na cicha, ale posmak byl zbyt wyraznie wyczuwalny.

Link to comment
Share on other sites

Gdzieś kiedyś czytałem, że ktoś dosłodził piwo przed rozlewem laktozą i okazało się, że nie była taka w 100% niefermentowalna, co spowodowało znaczne przegazowanie piwa. Nie wiem czy przyczyną była trefna laktoza czy infekcja, ale ja bym chyba na Twoim miejscu dodał laktozę i jeszcze się wstrzymał kilka dni z butelkowaniem.

Link to comment
Share on other sites

Osobiście używam ksylitolu. Na 100% nie podlega fermentacji. Smak neutralny (nie tylko wg mnie). Słodzika nie używam. Choć w testach wypadł całkiem nieźle.

Nie wyobrażam sobie smaku cydru dosłodzonego laktozą. Brrrrr

Edited by krzysztof1970
Link to comment
Share on other sites

Osobiście używam ksylitolu. Na 100% nie podlega fermentacji. Smak neutralny (nie tylko wg mnie). Słodzika nie używam. Choć w testach wypadł całkiem nieźle.

Nie wyobrażam sobie smaku cydru dosłodzonego laktozą. Brrrrr

Hmmmm... Nie smakowalem wczesniej niczego z laktoza wiec myslalem ze smak ma neutralny.

W tym wypadku chyba zdecyduje sie jednak na slodzik a cukru brzozowego zaczne szukac.

Link to comment
Share on other sites

  • 4 years later...

temat stary ale po co zakładać nowy skoro jest :)

 

Czy ktoś dosładzał w końcu laktozą? Mam jej trochę a ksylitolu brak więc pomyślałem że dosłodzę nią cydr. Zmieni mi to badzo smak? Miałem stewie z allegro i próbowałem tym ale smak okropny taki roślinny to miało, wydaje mi się że to sproszkowane liście były stewii. Słodzika akurat w domu nie mam i jeżeli laktoza by dała radę to nie będę kupował :)

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.