Rasle Opublikowano 16 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2011 Witam. Posiadam duży garnek 30l, niestety bez pokrywki. Nowa to koszt 20zł, ale wysyłka wynosi drugie tyle. Wśród znajomych znalazłem jedną sztukę, 36cm średnicy, troche pogięta ale pasuje. Niestety jest to blacha ocynkowana... Nada się na pokrwykę ? Czy będzie to szkodliwe? Pozatym jest dość zniszczona, czy ma to aż tak duże znaczenie ? Jeśli może to pomóc, mogę pokazać fotki. A i jest jeszcze brudna tzn umyłem ją http://www.takczysto.pl/srodki_czystosci/meglio_odtluszczacz_750_ml tym. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo70 Opublikowano 16 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2011 Nada się, a i tak nie możesz zamknąć szczelnie, bo gotująca się brzeczka może wykipieć, do przysłonięcia może być Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rasle Opublikowano 16 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2011 (edytowane) Super wiadomość. Tak, wyłącznie do przysłonienia Dziękuje za przypomnienie. @edit Wklejam zdjęcie tej pokrywki od wewnątrz aby się upewnić czy jest ok: Edytowane 16 Sierpnia 2011 przez Rasle Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mcpol1 Opublikowano 16 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2011 Nie mam przekonania do ocynku...to dość agresywny metal.... raczej się go nie stosuje podczas gotowania ani w spożywce... No ale nie spróbujesz wiedzieć nie będziesz... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 16 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2011 Nie mam przekonania do ocynku...to dość agresywny metal.... raczej się go nie stosuje podczas gotowania ani w spożywce... Jak nie jak tak? Foremki do pieczenia ciasta są z blachy ocynkowanej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo70 Opublikowano 16 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2011 Nie mam przekonania do ocynku...to dość agresywny metal.... raczej się go nie stosuje podczas gotowania ani w spożywce...No ale nie spróbujesz wiedzieć nie będziesz... Pokrywka będzie służyć tylko do przykrycia, nie będzie miała kontaktu bezpośredniego z brzeczką, więc nie ma strachu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skybert Opublikowano 16 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2011 Możesz spokojnie używać . Generalnie blachy ocykowe stosujemy tam gdzie zależy nam na odporności korozyjnej, do gotowania wody itg, świetnie się sprawdzają w środowisku b. wilgotnym. Sa tańsze niż nierdzewka. Jednak podobnie jak aluminium, cynk reaguje w środowisku kwaśnym i zasadowym. Do mycia używaj płynu do naczyń i będzie ok. Co do wyglądu to się nie przejmuj. W miarę upływy czasu powłoka cynkowa ulega utlenieniu, czasami jej wygląd od momentu ocynkowania jest już szary i matowy. Ubytkami powłoki cynku też się nie przejmuj odsłonięta warstwa stopowa cynku i żelaza też zapewnia ochronę przed korozją, ponieważ występuje w niej cynk. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 16 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2011 Nie mam przekonania do ocynku...to dość agresywny metal.... raczej się go nie stosuje podczas gotowania ani w spożywce... Jak nie jak tak? Foremki do pieczenia ciasta są z blachy ocynkowanej. Ale są takie ładne , świecące Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mcpol1 Opublikowano 17 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2011 Skoro tak to widzialem fajne kociolki na 100 ltr do parzenia ziemniakow... moze warto taki zaadoptowac na kociol warzelny....:cool2: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 17 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2011 Cześć Ja mam pokrywkę wyciętą z blachy nożycami i nie rdzewieje A jak zardzewieje to wytnę następną Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 17 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2011 Cześć Skoro tak to widzialem fajne kociolki na 100 ltr do parzenia ziemniakow... moze warto taki zaadoptowac na kociol warzelny....:cool2: Na kocioł zacierny to może nie bo jednak środowisko brzeczki nie jest neutralne, ale na gar do grzania wody do wysładzania jak najbardziej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się