pawcio416 Opublikowano 18 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2011 (edytowane) Chciał bym uwarzyć coś na samych ekstraktach a potem zacieranie Jeżeli dobrze rozumiem to wystarczy zagotować ekstrakt słodowy rozpuszczony w wodzie i gotować z chmielem 60 minut ostudzić i zadać drożdże. ? W pierwszym brew kicie miałem na chmielony ekstrakt słodowy i puszkę samego ekstraktu, teraz żeby nie przesłodzić ile powinienem mieć ekstraktu nie chmielonego na 20l piwka? i ewentualnie ile chmielu? A z drugiej strony jak bym chciał uwarzyć z samego ekstraktu na chmielonego bez dodatku samego ekstraktu wyjdzie mi ok10l to czy nie będzie to prze chmielone? Edytowane 18 Sierpnia 2011 przez pawcio416 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 18 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2011 (edytowane) Jeśli już brewkita robiłeś to nie trać czasu na ekstrakty.Już wiesz z grubsza o co chodzi przecież.Radzę pominąć ten etap i od razu zacierać. Edytowane 18 Sierpnia 2011 przez jacekan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mahho Opublikowano 18 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2011 Ja aktualnie robie z ekstraktów (niestety, nie mam warunków na zacieranie, jeszcze ) i robisz wg instrukcji. Tzn zagotowujesz oba ekstrakty (po 1.7kg i uzyskasz z tego 20L piwa) wrzucasz pierwszy chmiel (goryczkowy) i gotujesz 45 minut, po czym wrzucasz chmiel aromatyczny i gotujesz kolejne 15 minut. Potem juz tylko chłodzenie i dalej droge znasz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawcio416 Opublikowano 18 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2011 a czy po 45 min gotowania goryczkowego wyciągam go i gotuje sam aromatyczny przez kolejne 15 minut czy oba do końca.? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mahho Opublikowano 18 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2011 Oba do końca. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawcio416 Opublikowano 18 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2011 Rozumiem. Jeszcze jak bym robił z 1 puszki 1,7kg to będzie o połowę mniej chmielu niż w określonym przepisie(wody oczywiście też)? I chmiel granulowany w woreczku ? żeby nie filtrować? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 18 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2011 Jak robisz tylko z jednej puszki to połowa wody i chmielu z przepisu na dwie puszki. Z tych woreczków i tak zawsze się coś wydostanie, więc lepiej po gotowaniu to w jakiś sposób oddzielić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawcio416 Opublikowano 18 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2011 (edytowane) Może przecedzić przez lnianą szmatkę. albo pieluchę tetrową Edytowane 18 Sierpnia 2011 przez pawcio416 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 18 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2011 Osobiście stosuję duże, metalowe sito o drobnych oczkach. Ostatnią warkę zrobiłem tak jak większość piwowarów tzn. schłodziłem w garnku, a następnie zdekantowałem do fermentatora i w wyniku tej operacji miałem w fermentatorze więcej syfu niż zwykle. No ale tutaj kłania się mój brak doświadczenia - za dużo chciałem ściągnąć piwa znad osadów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 18 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2011 (edytowane) Ja zawszę chłodzę w kadzi warzelnej , potem dekantuję wężykiem. Zostawiam zazwyczaj około 2,5 litra. To przelewam do kufli i po paru godzinach spokojnie z litr brzeczki jeszcze z tego uzyskasz ( brzeczka się ponownie oddzieli w kuflach , czy jakichkolwiek innych wysokich naczyniach ) . Potem przegotowywujesz to co uzyskałeś i albo zostawiasz jako rezerwę do refermentacji w butelkach , brzeczkę do starta drożdżowego , albo poprostu przegotowane i wystudzone dodajesz do fermentującego piwa. PS. Ale przetestuję przy najbliższym warzeniu przelewanie całości przez sito. Edytowane 18 Sierpnia 2011 przez pepek84 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 18 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2011 Dodam tylko, że ja przelewam przez to sito gorąca brzeczkę i chłodzę w fermentatorze. Nie jest to proste i trzeba uważać by się nie poparzyć, ale dodatkowo dezynfekuje fermentator. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 18 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2011 Ale rzeczywiście masz w miarę klarowną brzeczkę ? Ile Ci zostaje osadu na tym sicie i czy się nie zatyka ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawel1024 Opublikowano 18 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2011 też chłodzę w fermentorze a cedzę przez grube sito z nałożoną jałową gazą klarowność jest bardzo dobra, niestety kosztem pracy bo trzeba płukać gazę pod woda albo brać co chwila nowy kawałek, na pewno lepiej niż dekantacja metodą usta - wężyk a co do siatki muślinowej do chmielu, to gdy używasz granulatu jest to tylko skarpeta która pływa w garze a i tak 3/4 granulatu po rozpuszczeniu wylatuje do brzeczki... teraz użyje szyszek, może będzie mniej śmieci;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 19 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2011 (edytowane) Ale rzeczywiście masz w miarę klarowną brzeczkę ? Ile Ci zostaje osadu na tym sicie i czy się nie zatyka ? Używam takiego dużego sita, największego jakiego udało mi znaleźć w sklepie. Oczywiście jest za małe, żeby pasowało na fermentator, dlatego na początku leży na chłodnicy (o tej porze nie mam nikogo do pomocy;). Najpierw leci trochę osadu, ale nie tyle żeby zapchać sito. Potem w miarę czysta brzeczka prawie do końca, bo chmieliny są na dnie. A na końcu brzeczka z chmielem. Chmiel na tym sicie zaczyna tworzyć coś jak warstwę filtrującą, brzeczka przelatuje przez tą warstwę klarowna. Wszystko to zajmuje mi jakąś minutę I jeszcze jedno - nawet jakbyś stwierdził, że sito jest zbyt brudne, to raczej śmiało możesz je w trakcie przelewania wypłukać pod kranem. Brzeczka na tym etapie ma pewnie jakieś 90°C, więc ryzyko infekcji z tego powodu jest znikome. Przecież wiele osób dodaje nieprzegotowaną kranówkę do brewkitów i nic się nie dzieje. Edytowane 19 Sierpnia 2011 przez olo333 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 19 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2011 Zdarzyło mi się kiedyś zapomnieć kupić gazę do wyłożenia sita. Znalazłem watę. Nie mając wielkiego wyboru użyłem jej. Od tego czasu tylko waty używam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawcio416 Opublikowano 19 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2011 Czyli nie opłaca się chmielić w woreczku i lepiej chmiel dodać luźno do zacieru (granulat oczywiście) a potem tylko przefiltrować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 19 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2011 Trudno powiedzieć, spróbuj raz zrobić tak, raz tak i sam zadecyduj. Chmieląc w woreczkach zawsze większość część chmielu wyciągniesz z woreczkiem i łatwiej potem filtrować. Z drugiej jednak strony musisz dać więcej chmielu, bo jego ekstrakcja jest gorsza, a chyba kupujesz zestaw z odmierzoną jego ilością? Ja woreczków już nie używam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 19 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2011 A pielucha tetrowa się nada ? Jak myślicie ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 19 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2011 A pielucha tetrowa się nada ? Jak myślicie ? Do filtracji? Chmielenia? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawcio416 Opublikowano 21 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2011 Użycie tetry do filtracji, jeżeli nawet w woreczku drobiny chmielu się wydostają to można granulat wrzucać prosto do gara jak i tak trzeba filtrować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korko_czong Opublikowano 21 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2011 Użycie tetry do filtracji, jeżeli nawet w woreczku drobiny chmielu się wydostają to można granulat wrzucać prosto do gara jak i tak trzeba filtrować. Nie trzeba filtrować brzeczki po chmieleniu, zresztą prawie nikt tego nie praktykuje. Dostateczną metodą jest zrobienie whirlpoola i później po odczekaniu jak chmieliny opadną zdekantowanie brzeczki wężykiem znad osadu. Pielucha to tylko kłopot - musiałbyś ją zdezynfekować, poza tym łatwo się zapycha itd. Nie warto cofać się do prehistorii piwowarstwa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się