Rasle Opublikowano 28 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2011 Boję się bo póki co widzę błonę jakby od herbaty na środku. Szczerze to chyba jest to spowodowane tym iż używałem kranówki. Jeśli nie ruszy nic do jutra to dam znać. Miejmy nadzieję, że przez noc jednak zacznie pracować Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawel1024 Opublikowano 28 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2011 jestem "na świeżo" w temacie bo o dzis o 14 użyłem US-05 przy 22°C bez rehydracji i po 6 godzinach fermentacja powoli ruszyła, to na tyle jeśli boisz się o temperaturę dzisiaj czy coś podobnego, do rana ruszy;) fakt, są żwawsze drożdże, te jak na warunki US-05 wolno startują. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rasle Opublikowano 29 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2011 (edytowane) Tak wygląda moja fermentacja. Temp, jaką pokazują termometr LCD naklejony to 17-18°C. Na dole jest nieco chłodniej. Jeśli przyjąć, że brzeczka ma o 2°C wyższą temp to wszystko jest ok. Fermentacja chyba przebiega dobrze, prawda? Pozostaje dać mu spokój i czekać ? Edytowane 29 Sierpnia 2011 przez Rasle Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawel1024 Opublikowano 29 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2011 bardzo ładnie, tylko już nie otwieraj fermentora Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 29 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2011 Temp, jaką pokazują termometr LCD naklejony to 17-18°C. Na dole jest nieco chłodniej. Jeśli przyjąć, że brzeczka ma o 2°C wyższą temp to wszystko jest ok. Jeżeli ten termometr jest naklejony na fermentatorze, to on pokazuje już temperaturę brzeczki wyższą o te dwa stopnie od otoczenia. Widzę, że masz styropianową lodówkę, a w niej dwie butelko z zamrożoną wodą. Sam takiej lodówki nie mam, ale na podstawie relacji innych piwowarów podejrzewam, że tam może być temperatura lagerowa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Porter Opublikowano 29 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2011 na podstawie relacji innych piwowarów podejrzewam, że tam może być temperatura lagerowa. Przy dwóch PETach 1,5l utrzymuję w zamrażarce 10,3°C - 11°C przez równe 12 godzin. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kasanga Opublikowano 29 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2011 Tak się zastanawiam czy przed zrobieniem pierwszej warki nie wkleić w dekiel fermentatora okienko z plexi przeźroczystego , dla zaspokojenia swojej ciekawości i ochrony przed zakażeniem tym samym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rasle Opublikowano 29 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2011 (edytowane) Sam nie wiem... W zasadzie dość często go rozszczelniałem - otwierałem. 15°C wskazuje termometr przy dnie 17-18 temp brzeczki Myślicie, ze trochę za niska ta temperatura czy jest ok? @edycja W takim razie tak zrobię Edytowane 29 Sierpnia 2011 przez Rasle Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 29 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2011 Myślę, że możesz tam wkładać tylko jedną butelkę i zobaczysz jak się wtedy zmieni temperatura. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rasle Opublikowano 29 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2011 (edytowane) Myślę, że możesz tam wkładać tylko jedną butelkę i zobaczysz jak się wtedy zmieni temperatura. To był wydaje mi się bardzo dobry pomysł. Temp wewnątrz 15°C , brzeczka 18°C . Fermentacja wygląda dokładnie tak jak u Elroya : http://www.piwo.org/galeria/displayimage.php?album=32&pos=5 Dziękuje za pomoc wszystkim Mam nadzieję, że za miesiąc z hakiem będę mógł się nim delektować i reszta procesu przebiegnie bez problemów Pozdrawiam Edytowane 29 Sierpnia 2011 przez Rasle Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rasle Opublikowano 2 Września 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Września 2011 Witam. Używam drożdzy US-05. Tak jak pisał Kopyr w temacie: Tym co charakteryzuje te drożdże i zarazem odróżnia od innych jest bardzo gruba czapa drożdży na powierzchni fermentującego piwa, podczas fermentacji burzliwej. Trzeba mieć to na uwadze, aby nie wydłużać nadmiernie fermentacji burzliwej. Wydaje się bowiem, że fermentacja wciąż trwa, bo piana nie opada, tymczasem jest to kożuch drożdży. Fermentują one w normalnym tempie, a więc po 3-4 dniach burzliwej można już zlewać na cichą, oczywiście uprzednio sprawdziwszy blg. Jak mam zlać to piwo na fermentację cichą? Dodam, że jest to dość mocna i duża czapa drożdży. Zlewać z środka piwo ? Pomiędzy osadem dolnym a górynym czy jak ? A co z tą resztą osadów i brzeczki, która zostanie? A może są jakieś specjalne metody ? Może wymieszać to wszystko ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ronin Opublikowano 2 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Września 2011 Jeżeli masz kranik, to zlewaj kranikiem (+ wężyk oczywiście). W innym wypadku przebij się wężykiem przez drożdże z wierzchu i zlej piwo ze środka jak napisałeś. I tylko nie mieszaj tym fermentatorem!!! Z reszty możesz się pobawić w zbieranie gęstwy. Nie musisz od razu jej do następnej warki używać, ale zdobyte doświadczenie na pewno się przyda na przyszłość. Uprzedzając pytanie: http://www.wiki.piwo.org/index.php/Zbieranie_i_ponowne_u%C5%BCycie_g%C4%99stwy_dro%C5%BCd%C5%BCowej Moja pierwsza gęstwa poszła do następnej warki - fermentacja jak i samo piwo OK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marjan Opublikowano 2 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Września 2011 Ja nie długo będę się zabierał do warzenia tego samego zestawu, dziś kupuję butlę gazową co by mi się nie skończyła w połowie warzenia, bo bym chyba oszalał. Mam pytanie ile wody daliście do chmielenia i jakie mieliście proporcje woda:słód ?3:1? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ronin Opublikowano 2 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Września 2011 Mam pytanie ile wody daliście do chmielenia i jakie mieliście proporcje woda:słód ?3:1? Wody do chmielenia nie dawałem bo chmieliłem gotując uzyskaną z filtracji brzeczkę, ale do zacierania proporcje takie jak podałeś czyli 3:1 (lub nawet 3,5:1). pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rasle Opublikowano 2 Września 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Września 2011 Ok. W takim razie zleję kranikiem na cichą a gęstwę zbiorę dla doświadczenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gregroc Opublikowano 3 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2011 Ok. W takim razie zleję kranikiem na cichą a gęstwę zbiorę dla doświadczenia Nie spiesz sie tak. Napisałeś, że jest duża warstwa drożdży (dość zbita warstwa czy piana?), więc mogły jeszcze nie skończyć pracy. Zacząłeś fermentację 28.08, czyli trwa pięc dni - to nie jest jeszcze długo. Zacznij od pomiaru gęstości, powtórz pomiar za dwa dni i jeśli otrzymasz taki sam wynik, to wtedy przelej na cichą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 3 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2011 Święta prawda.Słuchaj gregroca. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rasle Opublikowano 3 Września 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Września 2011 Jest to czapa drożdzy, ale głównie piana, sam nie wiem jak to dokładnie opisać... Mam obszar taki brązowawy dość zbity oraz obszary samej piany. Zrobię dziś pomiar a zlewać i tak zamierzałem w niedzielę Zmierzę jakie °Blg i w razie czego przedłuże fermentację. Aczkolwiek moim zdaniem wszystko ok, temp trzymalem się z zalecanego zakresu a dziś nieco ją podniosłem aby reszta dofermentowała tak jak jest to polecane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gregroc Opublikowano 3 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2011 (edytowane) Z Twojego opisu wynika, że fermentacja jeszcze trwa, więc nie ma co się spieszyć. Moje pale ale fermentowało 9 dni zanim przelałem na cichą. A instrukcji dołączanych do zestawu nie ma co się trzymać w najdrobniejszych szczegółach, bo u każdego zacieranie i fermentacja wygląda nieco inaczej, więc nie przejmuj się, że Twoje piwo zamiast 4 dni to fermentuje 7 - ważne żeby wyszło dobre Edytowane 3 Września 2011 przez gregroc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rasle Opublikowano 3 Września 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Września 2011 Najnowsze foto robione przy okazji mierzenia °Blg. Największa piana już opadła. Z mojego pomiaru wynika iż brzeczka ma 3°Blg. Próbwałem i w smaku jak najbardziej przypomina piwo tylko jeszcze nie gotowe Drożdze zadane w niedziele, wystartowały jakoś w nocy ( rano już było widać pianę ). Czy według was już jutro mogę zlewać na cichą ? Ile zostawić piwo na fermentacji cichej ? Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
twawrzyniak Opublikowano 3 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2011 Ja wszystkie piwa na tych drożdżach robiłem 7 dni burzliwa i 7 dni cicha.Przy nastu warkach nie miałem niespodzianek. Twoje piwo już finiszuje. Przy zlewaniu na wężyk zakładam woreczek z gazy jałowej , przebijam sie przez drożdże i zlewam ( woreczek na wylocie). Na cichej piwo ładnie wyklaruje , a na powierzchni bedziesz miał drobne skupiska małej pianki gdyby piwo jeszcze dofermentowywało. Ponieważ piwo już nie pracuje tak mocno więc nie tworzy "poduszki" z CO2 , zaglądanie nie wskazane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gregroc Opublikowano 3 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2011 Zaczekaj dwa dni i zmierz ponownie gęstość. Jeśli dalej będziesz miał 3°Blg to przelewaj. U mnie cicha trwała 14 dni i piwo się pięknie sklarowało. Tak jak napisał twawrzyniak piwo jest teraz bardziej podatne na infekcje więc zamknij fermentor na głucho i nie zaglądaj aż do końca fermentacji cichej. Jeśli masz rurkę fermentacyjną to możesz ją teraz zastosować ale nie jest to niezbędne, ponieważ co2 nie będzie się wydzielał w takiej ilości jak podczas burzliwej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rasle Opublikowano 3 Września 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Września 2011 W takim razie zastosuję się do waszych rad, poczekam 2 dni i zmierzę Blg. Jeśli się nie zmieni przeleję na cichą za pomocą wężyka i gazy. Wyjdzie w sumie 7 dni burzliwej i chyba zostawię na kompromisowo 10-14 dni cichej z rurką. Dziękuje i pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Merv Opublikowano 3 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2011 Gazy? A po co Ci ona? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
twawrzyniak Opublikowano 4 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Września 2011 Jak byłem mało doświadczony to przy przelewaniu na cichą zaciągałem wężykiem jakieś farfocle, dlatego stosowałem woreczek z gazy na wężyk. Każdy z czasem opracowuje własną wygodną tylko dla niego technologię produkcji domowego piwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się