Jacenty Opublikowano 27 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2011 "Lambic to kwaśne piwo o aromacie sherry, siodła i octu." Ktoś wie o co chodzi z tym siodłem ? Kurna, nigdy siodła nie wąchałem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 27 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2011 "Lambic to kwaśne piwo o aromacie sherry, siodła i octu." Ktoś wie o co chodzi z tym siodłem ? Kurna, nigdy siodła nie wąchałem No siodło, końska derka, stajnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mimazy Opublikowano 27 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2011 ponoć prawdziwy mongolski tatar był z mięsa transportowanego/przechowywanego pod siodłem Zakąska do lambików jak znalazł ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 27 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2011 Ale przed Wielką Pardubicką czy po ? Przepocone,nowe czy stare ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawel1024 Opublikowano 27 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2011 kursów sensorycznych nie robiłem ale w Gueuze i w Faro żadnego konia nie wyczułem;D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 27 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2011 (edytowane) kursów sensorycznych nie robiłem ale w Gueuze i w Faro żadnego konia nie wyczułem;D To jeszcze napisz w jakim Gueze. Ale przed Wielką Pardubicką czy po ? Przepocone,nowe czy stare ? Raczej przechodzone, stare. Nowe siodło to będzie zapach skórzany. To musi być spocone, ale bez przesady. Bo takie mocno przepocone, to już kwas izowalerianowy. Edytowane 27 Sierpnia 2011 przez kopyr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sztyft Opublikowano 27 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2011 Po ilu gonitwach siodło ma "ten" zapach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawel1024 Opublikowano 27 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2011 kursów sensorycznych nie robiłem ale w Gueuze i w Faro żadnego konia nie wyczułem;D To jeszcze napisz w jakim Gueze. takie http://smakpiwa.pl/Gueuze_375_ml-77.html moim zdaniem zbyt kwaśne żeby wyczuć w nim smaki w tle, co innego Faro, w którym jednak siodła nie było:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hasintus Opublikowano 28 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2011 To nie jest zapach siodła, tylko spoconego konia. Wystarczy zbliżyć się do jakiejkolwiek stajni. Zapach jest bardzo charakterystyczny i nie da się pomylić z niczym innym. Moim zdaniem jest dość wyraźny w piwie Orval. W lambikach w różnym natężeniu, nawet w tych koncernowych często jest dość wyraźny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 28 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2011 To nie jest zapach siodła, tylko spoconego konia. Wystarczy zbliżyć się do jakiejkolwiek stajni. Zapach jest bardzo charakterystyczny i nie da się pomylić z niczym innym. Moim zdaniem jest dość wyraźny w piwie Orval. W lambikach w różnym natężeniu, nawet w tych koncernowych często jest dość wyraźny. To prawda piłem Orvala nie dalej jak kilka dni temu i był bardzo charakterystyczny. Chociaż trzeba też wiedzieć czego szukać. Co do Lindemannsa to akurat go nie piłem, ale smak kwaśny nie powinien Ci przeszkadzać w odbiorze aromatu końskiej derki. No chyba, że piwo ma tak intensywny aromat octowy, że wszystko przykrywa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 28 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2011 Hm, no to trzeba będzie poszukać stajni w okolicy i ją obwąchać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxhot Opublikowano 28 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2011 (edytowane) Po ilu gonitwach siodło ma "ten" zapach To zależy od predyspozycji konia raz wystarczy jedno okrążenie innym razem kilka. Edytowane 28 Sierpnia 2011 przez maxhot Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się