mcpol1 Opublikowano 29 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2012 Skusiłemsięrównież jakiśczas temu na 20 ltr cydra i powiem szczerze że szału na mnie nie zrobił. Owszem był lepszy jak sklepowy ( 0,5 ltr za 3 euro) który kupiłem dla porównania ale to chyba nie moja bajka. Zostaję przy piwie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirogster Opublikowano 30 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2012 mcpol1 ja zawsze robie warki probne i eksperymenty w max 5 litrach. Pozniej zalu nie ma jak cos sie nie uda/nie smakuje i idzie w kanal. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 30 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2012 Zawsze można zrobić z tego calvadosa http://pl.wikipedia.org/wiki/Calvados_%28nap%C3%B3j_alkoholowy%29 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gagarin Opublikowano 28 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2012 kilka razy już próbowałem robić cydr.. smak jaki chciałem uzyskać miałbyć podobnych do tego jak w cydrach angielkskich np. Strongbow. I chyba nawet się to w końcu udało. Użyłem 5l soku z Lidla, 0,5l zielonego piwa, sok z cytryny i gęstwy Safale US-05.. przy butelkowaniu mniej więcej 3/4tabletki słodzika na 0,5l i syrop cukrowy do refermentacji.. Jeśli ktoś lubi takie rzeczy to polecam ten przepis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxhot Opublikowano 28 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2012 Czyli cydrolidl :-0. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 28 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2012 (edytowane) Parę dni temu żona kupiła jakiś litewski czy łotewski cydr i ze smakiem wypiły z siostrą, a że mają sad przy domu, to dostałem zamówienie na zrobienie czegoś podobnego... Przeczytałem cały wątek (uff...), próbuję się przegryźć przez forum wino.org.pl ale informacji jest mnóstwo i jak to zwykle bywa w takich przypadkach niektóre sprzeczne. Mam kilka pytań: 1. Czy antonówki nadają się na cydr? 2. Czy Danstar Nottingham będą tu dobre? Mam na nich nastawione właśnie piwo i wykorzystałbym gęstwę. Ew. mogę jeszcze dokupić drożdże do cydru lub jakieś winne (jakie?) i nastawić matkę drożdżową. 3. Czy gniazda nasienne wykrawać czy zostawić? Sok będę wyciskał sokowirówką. 4. Czy siarkować sok? Jeśli tak to kiedy? Całość pirosiarczynu od razu po przetarciu części soku? I ile tego dać na litr soku? Nigdy się tym nie bawiłem: jak szybko po takim siarkowaniu można zadać drożdże? 5. Czy przelewać na cichą? Edytowane 28 Sierpnia 2012 przez Stasiek maxhot 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 28 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2012 Z mojego doświadczenia z zeszłorocznym cydrem wynika, że sokowirowka jednak się nie nadaje, za dużo mętu trafia do moszczu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxhot Opublikowano 28 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2012 (edytowane) Antonówki nadają się są dobre i sok jest ok. Dedykowane drożdże do cydra dają pewnie lepsze walory smakowa po to zostały te szczepy wyselekcjonowane,a jak nie masz to typu tokaj. sokowirówka ma to do siebie że niszczy enzymy, ale jak nie masz prasy do wyciskania soku, to może być.Punkt dla ciebie za robienie cudra z soku wyciśniętego z jabłek ( sok z kartonika ohyda) . Nigdy nie siarkowałem soku w jakikolwiek winie zrobionym w ostatnich 25 latach,produkty domowej roboty powinny być wolne od badziewia typu siarka,pektopol i inne paskudztwa Edytowane 28 Sierpnia 2012 przez maxhot Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gagarin Opublikowano 29 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2012 sok z kartonika ohyda wcale nie ohyda.. napitek z mojego przepisu jest właśnie zajebisty w smaku i nie ma czegos takiego podobnego na polskim rynku (chyba, że w kosmicznej cenie).. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 30 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2012 (edytowane) Dedykowane drożdże do cydra dają pewnie lepsze walory smakowa po to zostały te szczepy wyselekcjonowane,a jak nie masz to typu tokaj. Będzie na drożdżach lalvin 71B - podobno bardzo dobre do cydra, bo m.in. redukują kwas jabłkowy. Nigdy nie siarkowałem soku w jakikolwiek winie zrobionym w ostatnich 25 latach,produkty domowej roboty powinny być wolne od badziewia typu siarka,pektopol i inne paskudztwa Ja też nigdy nie siarkowałem, ale poczytałem trochę na wino.org.pl i chyba tym razem spróbuję. Z mojego doświadczenia z zeszłorocznym cydrem wynika, że sokowirowka jednak się nie nadaje, za dużo mętu trafia do moszczu. Obawiam się że nie mam wyjścia - może jakoś to przeżyjemy. Ja, sokowirówka i cydr. Edytowane 30 Sierpnia 2012 przez Stasiek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lusterko87 Opublikowano 3 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2012 W weekend popełniłem 3 cydra w karierze. Trójka została zrobiona(robi się) z jabłek niewiadomego gatunku - na pewno miękkie i słodkie. W większej części takie które już spadły z drzewa. Jabłek miałem w 18 litrowym garze jakieś 80% pokrojone w ćwiartki. Dorzuciłem 3 dorodne gruszki. Całość przepuściłem przez sokowirówkę, dodałem domowy syrop malinowy około 1 litra i w fermentatorze miałem około..7 litrów nastawu... z uwagi na wysoka gęstość całość ( ponieważ dodałem te odpadki z sokowirówki) musiałem rozcięczyć wodą mineralna 8 litrami wody. Drożdże w postaci gęstwy po poprzednim cydrze( patent croisis'a ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cemik1 Opublikowano 3 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2012 1. Czy antonówki nadają się na cydr? 2. Czy Danstar Nottingham będą tu dobre? Mam na nich nastawione właśnie piwo i wykorzystałbym gęstwę. Ew. mogę jeszcze dokupić drożdże do cydru lub jakieś winne (jakie?) i nastawić matkę drożdżową. 3. Czy gniazda nasienne wykrawać czy zostawić? Sok będę wyciskał sokowirówką. 4. Czy siarkować sok? Jeśli tak to kiedy? Całość pirosiarczynu od razu po przetarciu części soku? I ile tego dać na litr soku? Nigdy się tym nie bawiłem: jak szybko po takim siarkowaniu można zadać drożdże? 5. Czy przelewać na cichą? 1,2,3,5. Tak 4, Nie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 3 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2012 1. Czy antonówki nadają się na cydr? 2. Czy Danstar Nottingham będą tu dobre? Mam na nich nastawione właśnie piwo i wykorzystałbym gęstwę. Ew. mogę jeszcze dokupić drożdże do cydru lub jakieś winne (jakie?) i nastawić matkę drożdżową. 3. Czy gniazda nasienne wykrawać czy zostawić? Sok będę wyciskał sokowirówką. 4. Czy siarkować sok? Jeśli tak to kiedy? Całość pirosiarczynu od razu po przetarciu części soku? I ile tego dać na litr soku? Nigdy się tym nie bawiłem: jak szybko po takim siarkowaniu można zadać drożdże? 5. Czy przelewać na cichą? 1,2,3,5. Tak 4, Nie Dzięki. Nastawiłem w weekend. Ok 25l, ok 11°Blg. Stoi w piwnicy w ok 16-17°C. Ad 2. Zrobiłem jednak na drożdżach lavin 71b (dzięki kilis ) Ad 4. Dałem jednak ok 1g pirosiarczynu potasu zaraz na początku wyciskania soku. Drożdżami zadałem jakieś 6 godzin później (trochę się zeszło z wyciskaniem), ale nawet nie zobaczyłem czy ruszyły bo musiałem wyjeżdzać... Sprawdzę dopiero za 2tyg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lusterko87 Opublikowano 3 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2012 Do cydru należy podejść jak do wina a nie jak do piwa. Plus za użycie drożdży dedykowanych do cydru :] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxhot Opublikowano 3 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2012 Do cydru należy podejść jak do wina a nie jak do piwa. Plus za użycie drożdży dedykowanych do cydru :] Trafione w same sedno !. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kilis Opublikowano 4 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Września 2012 (edytowane) Parę rzeczy można doprecyzować, bo niektórzy mogą mieć błędną opinię. Pektopol to enzym a nie jakieś świństwo. Powstaje przy pomocy żywych organizmów. Siarka była używana w winiarstwie od tysiącleci. Poza tym różne związki siarki produkują drożdże w czasie fermentacji, także w winie była jest i będzie. Co do cydru i technologi. 1. Sok spływający z sokowirówki od razu siarkujemy 1g/10l Cel - ochrona przed utlenieniem, zachowanie aromatów. 2. Sok wstawiamy do chłodnego. Zbieramy pianę. Czekamy aż opadnie osad (nazywa się to sedymentacja) i zlewamy czysty sok do fermentacji, a nie męty. 3. Fermentujemy w 16-18C i zlewamy z nad osadu na cichą możliwie jak najszybciej po ustaniu fermentacji burzliwej. Cicha bez dostępu powietrza. Nie za długo ale musi się sklarować. Drożdże Lalvin 71B redukują kwas jabłkowy co znacznie łagodzi cydr. (do 3g/l). Przynajmniej tyle wyszło u mnie po miareczkowaniu kwasów. Poza tym produkują estry, które dodają aromatów owocowych. 4. Dosładzmy na refermentaję 8-10g/l. Może być cukier lub sok jako rezerwa. 5. Słodzik jak ktoś lubi niewytrawny lub ksylitol. Edytowane 4 Września 2012 przez kilis Porter, skybert i Stasiek 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxhot Opublikowano 4 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Września 2012 (edytowane) Po pierwsze tysiąc i więcej lat temu nie używali enzymów, nie licząc śliny ( ptialina (a-amylaza ślinowa) – trawi wielocukry, skrobię, rozbija węglowodany). Więc trochę się zagalopowałeś.Używasz Pektopol bo nie znasz innej naturalnej metody na zwiększenie wydajności tłoczonego soku. A ten był i jest używany od wieków przez winiarzy robiących wino naturalne ,Pektopol powstał na potrzeby przemysłowej przeróbki,w domu można sobie darować takie specyfiki. Poniżej Karta Bezpieczeństwa Produku Produkt Nazwa: Pektopol PT-400 Symbol PKWiU: 24.14.64 – 70.00 1. IDENTYFIKACJA PRODUKTU Zastosowanie Obróbka miazg i depektynizacja soków owocowych przeznaczonych do produkcji soków pitnych, soków zagęszczonych i win owocowych. Produkt zaliczany jest do substancji pomagającej w przetwarzaniu żywności. 2. CHARAKTERYSTYKA OGÓLNA/INFORMACJA O SKŁADNIKACH Enzymatyczny preparat pektolityczny jest produktem płynnym, otrzymanym w procesie hodowli szczepu Aspergillus niger. Szczep używany do produkcji preparatu nie jest modyfikowany genetycznie. Produkt zawiera substancje białkowe , kompleks enzymów pektolitycznych (poligalakturonazy, pektynoesterazy, liazy pektynianowe ) oraz enzymy towarzyszące – głównie celulozy, hemicelulazy. 3. IDENTYFIKACJA ZAGROŻEŃ Produkt działa drażniąco, powoduje podrażnienia. W przypadku bezpośredniego kontaktu (zachlapanie oczu) powoduje podrażnienie i zaczerwienienie oczu. Może wywoływać reakcje alergiczne, nie wdychać aerozolu. 4. PIERWSZA POMOC W przypadku kontaktu z oczami Bezzwłocznie podnosząc uniesione powieki, przemywać starannie czystą wodą przez 15 minut. Gdy wystąpi zaczerwienienie oczu skierować poszkodowanego do okulisty. W przypadku kontaktu ze skórą Zdjąć zanieczyszczoną odzież i umyć bezpośrednio wodą z mydłem. W przypadku wdychania aerozolu Wyprowadzić poszkodowanego na świeże powietrze. W razie wątpliwości należy wezwać lekarza. W przypadku spożycia W przypadku spożycia przepłukać usta wodą oraz wypić większą ilość wody. Skontaktować się z lekarzem, pokazać lekarzowi etykietkę produktu. 5. POSTĘPOWANIE W PRZYPADKU POŻARU Nie odnosi się. Preparat jest niepalny. Schładzać pojemniki znajdujące się blisko ognia wodą, aby zapobiec ich zniszczeniu. 6. POSTĘPOWANIE W PRZYPADKU UWOLNIENIA DO ŚRODOWISKA Środki ochrony środowiska Powstrzymać i zebrać rozlany materiał do utylizacji. Po mocnym rozcieńczeniu może być odprowadzony do kanalizacji ściekowej. 7. POSTĘPOWANIE Z SUBSTANCJĄ I MAGAZYNOWANIE Stosowanie Podczas stosowania używać rękawice gumowe. I to ma być zdrowe !. Od razu cię nie zabije ale za 5 może 10 lat organizm ci za to zapłaci. Edytowane 4 Września 2012 przez maxhot Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skybert Opublikowano 4 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Września 2012 1000 lat temu nie było samochodów, maszyn, tworzyw sztucznych, szamponów, stali nierdzewnej, internetu itg. To, że czegoś nie było kiedyś a jest teraz nie jest żadnym argumentem, aby nie używać teraz. To jakaś paranoja . Drożdże Lalvin 71B redukują kwas jabłkowy co znacznie łagodzi cydr. (do 3g/l). Redukcja kwasów przez te drożdże do 3g/l to naprawdę świetny wynik. Wodorowęglan potasu nie da rady tyle, co te drożdże. Muszę nastawić zwykłego jabolka na tych drożdżach. Niedługo będą renety i antonówki. Dzięki kilis za info. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxhot Opublikowano 4 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Września 2012 Jak teraz masz kokainę, bombę atomową, aids itd to musisz koniecznie używać bo jest teraz a wcześniej nie było, to dopiero jest paranoja. . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skybert Opublikowano 4 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Września 2012 Pozwolę sobie na jeden post polemiki Przykłady słabe, bo aids to choroba i ciężko jest jej w jakikolwiek sposób "używać", tak samo z bombą atomową do której 99,999% ludzi nie ma dostępu a już na pewno my Polacy i w zasadzie została użyta tylko 2 razy. Kokaina jest zabroniona i nielegalna bodaj całym świecie więc nie ma o czym mówić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kilis Opublikowano 4 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Września 2012 Są jeszcze większe żarłoki, Maurivin B, ale trudno je dostać. Tutaj co nieco dyskutowaliśmy przy okazji kiepskiego roku winiarskiego. http://www.winogrona.org/forum/wytwarzanie-wina/drozdze-cos-malo-o-nich-mowimy-t6361-15.html Redukcja kwasów była spora. Mimo, że w winogronach jest ok 40-60% kwasu jabłkowego, zależnie od dojrzałości. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mimazy Opublikowano 4 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Września 2012 (edytowane) Kokaina jest zabroniona i nielegalna bodaj całym świecie więc nie ma o czym mówić. Nie do końca- liście krasnodrzewu pospolitego były stosowane jako źródło kokainy od tysiącleci i po dziś dzień ich stosowanie jest legalne tam gdzie występują. Żucie liści koki jest niezbędne do przetrwania w terenach Andyjskich Nielegalna jest ekstrakcja kokainy i jej posiadanie w formie czystej, podobnie jak piwowarstwo domowe w Polsce jest legalne a destylacja alkoholu już nie Edytowane 4 Września 2012 przez mimazy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxhot Opublikowano 4 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Września 2012 (edytowane) Niech każdy robi sobie wino z czego chce ja stosuje to co naturalne bez domieszek.Co do kokainy czy głowic nuklearnych jak masz kasę to kupisz wszystko.Po rozpadzie ZSRR trochę głowic znikło bez śladu, pewnie poszły za grubą kasę. Edytowane 4 Września 2012 przez maxhot Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy05 Opublikowano 5 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 5 Września 2012 Są jeszcze większe żarłoki, Maurivin B, ale trudno je dostać. Tutaj co nieco dyskutowaliśmy przy okazji kiepskiego roku winiarskiego. http://www.winogrona...y-t6361-15.html Redukcja kwasów była spora. Mimo, że w winogronach jest ok 40-60% kwasu jabłkowego, zależnie od dojrzałości. Myślę, że może się to przy produkcji cydrów przydać, uwaga tylko przy "słodkich" odmianach jabłek! Ostatnio zmierzyłem z ciekawości Blg i kwasowość soku zrobionego do picia (genialny, dzieciaki się zapijają, nic wspólnego z kartonowym koncentratowym), no i Blg 11, kwas ... 5g/l ! Użycie kwasożerców do takiego soku może spowodować konieczność... podniesienia kwasowości http://wino.org.pl/forum/viewthread.php?tid=28014#pid397195 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pieddro Opublikowano 5 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 5 Września 2012 Myślę, że może się to przy produkcji cydrów przydać, uwaga tylko przy "słodkich" odmianach jabłek! Ostatnio zmierzyłem z ciekawości Blg i kwasowość soku zrobionego do picia (genialny, dzieciaki się zapijają, nic wspólnego z kartonowym koncentratowym), no i Blg 11, kwas ... 5g/l ! Użycie kwasożerców do takiego soku może spowodować konieczność... podniesienia kwasowości http://wino.org.pl/f...28014#pid397195 Andy, sorry za offtop (chociaż może w temacie) ale jak robisz ten sok? Wyciskasz i co? pasteryzujesz? Mogę do zlać butelek po piwie, zakapslować i spasteryzować? Mam 250kg zebranych jabłek z czterech jabłoni, a nie chcę wszystkiego przerabiać na alkohol teraz. Wolałbym zostawić sobie na zimę, dla dzieci,ale nawet jeśli wtedy naszła by mnie ochota na świeży cydr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się