pawel1024 Opublikowano 14 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2011 zamierzam tez zrobić cydr, mam sok jabłkowy z lidla i kilka brzoskwiń dla smaku ale przy robieniu startera drożdżowego (do miodów pitnych) zaintrygował mnie zapach z torebki po drożdżach, jakiś dziwny, jak nie drożdże... jak coś zepsutego jakiś pomysł co to mogło być? mam nadzieje że starter ruszy, tylko czy ruszy na szlachetnych czy dzikich ;/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mimazy Opublikowano 14 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2011 pawel1024 więcej dowiesz się na forum http://old.wino.org.pl/ Infekcji jest wiele, bardzo różnych... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawel1024 Opublikowano 14 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2011 dzięki, bardziej mi chodziło o to czy drożdże do miodu z natury maja zapach starej kiełbasy czy nie... starter rozwieje wątpliwości bo zobaczę czy BLG opadło Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 14 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2011 starter rozwieje wątpliwości bo zobaczę czy BLG opadło Wydaje mi się, że Blg spadnie również przy fermentacji dzikimi drożdżami lub też nawet jeśli się za to wezmą bakterie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawel1024 Opublikowano 14 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2011 no właśnie, i teraz nawet jak ruszy to nie wiadomo czy dawać te drożdże czy nie... zareklamuje je jutro w sklepie i kupie tokaje;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemski Opublikowano 14 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2011 czy ktoś korzystał z cydr-kitu browamatora? - http://browamator.pl/szczegoly.php?grupa_p=6&przedm=760404 ciekawy jestem jak smakuje ja jestem "w trakcie" na cydrze z soków z Lidla i drożdżach winiarskich - bardzo jestem ciekawy efektu przem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pieddro Opublikowano 14 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2011 czy ktoś korzystał z cydr-kitu browamatora? - http://browamator.pl/szczegoly.php?grupa_p=6&przedm=760404 ciekawy jestem jak smakuje ja jestem "w trakcie" na cydrze z soków z Lidla i drożdżach winiarskich - bardzo jestem ciekawy efektu przem Zostałem raz poczęstowany sajderkitem . Na plus: jakość moszczu, choć tak naprawdę to nic innego jak właśnie skoncentrowany sok z lidla (technologia produkcji taka sama). Na minus: dodatkowy cukier powoduje utrzymanie vol przy niejakiej wodnistości (nie ma np. chmielu który mógłby to przykryć). Zasadniczo "wytwarzacz" chwalił się właśnie "wyselekcjowanym szczepem drożdży" ale dla mnie nie było różnicy (poza treściwością) pomiędzy jego sajderkitem a moim normandzkim na tokajowych biowinu z pożywką B. Ergo: to samo co cider a'la lidl tylko dla leniwych Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemski Opublikowano 15 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2011 a moim normandzkim czy to znaczy że robiłeś z wyciskanego własnoręcznie soku? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pieddro Opublikowano 15 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2011 czy to znaczy że robiłeś z wyciskanego własnoręcznie soku? Nie, wg mojego przepisu wcześniej http://www.piwo.org/forum/p115129-30-08-2011-11-28-30.html#p115129 za pierwszym razem normandzki a'la lidl za drugim normandzki a'la kaufland/tymbark (4l klarowanego soku + 1l soku antonówka z miąższem). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mimazy Opublikowano 15 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2011 dzięki, bardziej mi chodziło o to czy drożdże do miodu z natury maja zapach starej kiełbasy czy nie... Z reguły drożdże suche nie mają takiego zapachu, raczej jest to zapach nieco bakaliowy, nieco drożdżowy (jak drożdże piekarnicze) ale dawno nie używałem, więc tak to pamiętam. Przepraszam źle zrozumiałem, myślałem że opisujesz zapach matki drożdżowej a nie zawartości torebki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemski Opublikowano 15 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2011 może kogoś zainteresuje: krótki wywiad z cydromaniakiem: http://krainacydru.pl/content/66-cydr-z-trzebnicy.html przepis na cydr typu normandzkiego: http://krainacydru.pl/content/32-cydr-typu-normandzkiego.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemski Opublikowano 15 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2011 Ja robię cydr na sposób normandzki: fermentacją matką drożdzową z Tokaya wsad: 5l soku z Lidla 4l wody 1 kg cukru w syropie 2g pożywki 20g kwasku cytrynowego (ważne) pierwsze zlanie po 2tyg w temp 19°C drugie po kolejnych 2 tygodniach. nie wychodzi zbyt rozwodniony? - tu sok i woda są pół na pół więc czy nie ginie jabłkowy smak? czy zlewanie można robić kranikiem z fermentora (licząc że drożdzę osiądą poniżej tego poziomu) czy to powinien być taki winiarski obciąg że rurka wchodzi od góry i trzeba to zassać np pompką? przem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pieddro Opublikowano 15 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2011 nie wychodzi zbyt rozwodniony? - tu sok i woda są pół na pół więc czy nie ginie jabłkowy smak? czy zlewanie można robić kranikiem z fermentora (licząc że drożdzę osiądą poniżej tego poziomu) czy to powinien być taki winiarski obciąg że rurka wchodzi od góry i trzeba to zassać np pompką? przem Sok z lidla sam w sobie jest dość mocny smakowo. Zrób sobie próbę: pół szklanki soku z lidla + pół szklanki mineralnej gazowanej mocno. Ponieważ celowaliśmy w lekki smakowo napój w sam raz na upały - efekt był ok. Zimowy przepis możesz zmodyfikować dając tylko sok i syrop - ale wtedy IMHO wyjdzie ci szampanskoje o smaku jabłek Ponieważ robiłem to w dwóch baniaczkach po wodzie mineralnej 2x5l zlewałem rurką i ustami Osadu jest dużo mniej niż przy piwie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pieddro Opublikowano 15 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2011 A tak w ogóle to od kilku już lat sok z lidla używam do robienia matek drożdżowych - szybko, łatwo i przyjemnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemski Opublikowano 15 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2011 @pieddro - zrobię według Twojego przepisu, a także z soku wyciskanego z jabłek wg przepisu "krainy cydru" - w sobotę kupię na targu hurtowe ilości jabłek - rozumiem że litr syropu cukrowego to po prostu 1l wody + 1 kg cukru + podgrzanie, tak? - czy dosładzałeś pzy butelkowniu jakimś cukrem niefermentowalnym (dla smaku) czy tylko dosładzałeś w celach nagazowania w butelkach? - MD na soku z lidla robisz do piw? czy może mylę MD ze starterem? - pewnie mylę... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pieddro Opublikowano 15 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2011 @pieddro- zrobię według Twojego przepisu, a także z soku wyciskanego z jabłek wg przepisu "krainy cydru" - w sobotę kupię na targu hurtowe ilości jabłek - rozumiem że litr syropu cukrowego to po prostu 1l wody + 1 kg cukru + podgrzanie, tak? - czy dosładzałeś pzy butelkowniu jakimś cukrem niefermentowalnym (dla smaku) czy tylko dosładzałeś w celach nagazowania w butelkach? - MD na soku z lidla robisz do piw? czy może mylę MD ze starterem? - pewnie mylę... 1. Jak zrobisz wyciskany, nie zapomnij się pochwalić smakiem Będziesz dawał pektopol ? Mnie zawsze przerażał fakt loterii ile wyjdzie soku z owoców 2. 1l wody, 1kg cukru, podgrzewasz i mieszasz, mieszasz, mieszasz... 3. dałem do kilku słodzik sacharazowy (słynny słodzik z lidla), ale efekt nie powalał - wyszła taka oranżadka. Wogóle ostatnie moje piwa z wsadem sokowo-owocowym przestałem dosładzać, efekt wytrawności owocowej bardziej mi odpowiada. 4. Nie, nie MD do win Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mimazy Opublikowano 15 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2011 tak mi przyszło do głowy że warto robiąc syrop cukrowy do cydru, rozważyć zrobienie syropu kandyzowanego (minimalna ilość wody z maksymalną ilością cukru z domieszką kwasku cytrynowego i/lub jednoskładnikową pożywką do wina podgrzane do temp 125-130°C i dopiero potem rozprowadzone (ostrożnie!!! wrze!!!) wodą- zamiast jałowego cukru dostaniecie aromatyczny syrop glukozowo-fruktozowy (przy tej tep. aromaty winogronowo- morelowe) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pieddro Opublikowano 15 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2011 tak mi przyszło do głowy że warto robiąc syrop cukrowy do cydru, rozważyć zrobienie syropu kandyzowanego (minimalna ilość wody z maksymalną ilością cukru z domieszką kwasku cytrynowego i/lub jednoskładnikową pożywką do wina podgrzane do temp 125-130°C i dopiero potem rozprowadzone (ostrożnie!!! wrze!!!) wodą- zamiast jałowego cukru dostaniecie aromatyczny syrop glukozowo-fruktozowy (przy tej tep. aromaty winogronowo- morelowe) Do przemyślenia na jesienne cydrowanie (aczkolwiek moje jabłonie są w cyklu dwuletnim i lipa w tym roku . Czy dodanie pożywki w tej temp nie spowoduje jej rozkładu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mimazy Opublikowano 15 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2011 tego nie wiem, jest napewno katalizatorem reakcji rozpadu sacharozy do cukrów prostych http://www.piwo.org/forum/t1145-Cukier-kandyzowany-%26%238211-domowa-produkcja.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawel1024 Opublikowano 15 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2011 katalizatorem nie jest tutaj niskie PH? od tego jest kwasek cytrynowy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mimazy Opublikowano 15 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2011 wszystko co wiem na ten temat, wiem z wątku do którego link zamieściłem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemski Opublikowano 15 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2011 (edytowane) wczoraj zabutelkowałem mój pierwszy cydr tak to mniej więcej wygląda: 13 litrów soku z lidla 12°Blg drożdże + pożywka tydzień burzliwej zlane na cichą z dodatkiem bentonitu (że niby klarowanie) kilka dni na cichej i butelkowanie przy 0°Blg z dodatkiem cukru do nagazowania dodatkowo dawałem trochę słodzika z lidla - od 1 do 3 szt żeby póżniej ocenić która wersja najlepsza co mnie zdziwiło - brzeczka była lekko nagazowana pierwszy łyk to wrażenie czegoś wodnistego i mocno kwaskowatego ale po chwili całkiem przyjemne uczucie orzeżwiającego płynu liczę więc że po nabraniu okrągłości w butelce i nagazowaniu cydr będzie pijalny i nabierze większej klarowności przem Edytowane 15 Września 2011 przez przemski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
danielson83 Opublikowano 15 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2011 No elegancko wygląda, butelka zacna to na pewno będzie super trunek Też nastawiłem taki pseudo cydr na sokach biedrona 12°Blg VS Netto 10°Blg na gęstwie S-04 + olejek waniliowy, zobaczymy co z tego wyjdzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
suchy3 Opublikowano 15 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2011 W jednym cydrze który piłem w składzie był karmel. Czy próbował ktoś dodawać? jak wpływa na kolor i ile dodawać... Miałem robić same jabłuszka (sok) + pożywka i drożdże ale może jeszcze ten karmel ze szklaneczki cukru wg przepisu http://www.wino.org.pl/forum/viewthread.php?tid=20821??? i nie wiem czy dodawać kwasek cytrynowy bo zdania są podzielone. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemski Opublikowano 15 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2011 (edytowane) a tak przy okazji: czy cydr potrzebuje ciemności do dojrzewania tak jak piwo? czy rozlany do przezroczystych butelek nie musi być jakoś szczególnie zaciemniany? p. Edytowane 15 Września 2011 przez przemski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się