Keleris Opublikowano 4 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Września 2011 Witam wszystkich piwowarów;) Mam pytanie odnośnie mojej pierwszej warki. Rzuciłem się od razu na głęboką wodę, bo jak coś mam robić to porządnie. Piwo wg receptury 12,5°Blg ze słodu Pilzeńskiego, samo zacieranie z dekoktem chyba bez problemu wyszło. Jednak czy fermentacja nie przebiegła za szybko? z 14,5°Blg (nie miałem większego garnka żeby zejść na 12,5, więc zostawiłem mocniejsze) po 36 godzinach spadło do 2,5°Blg a po 4 dniach poniżej 1°Blg. No wiec w czwartym dniu przelałem na cichą. Temperatura ok 20°C, drożdze Nottingham coś tam, takie w żółtym opakowaniu. Czy to nie za szybka fermentacja? W smaku nie wyczuwam żadnego kwasu, szczerze bardziej piwnego smaku to raczej nie pamiętam, bo nie omieszkałem skosztować chociażby odrobinę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sojer Opublikowano 4 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Września 2011 Może drożdże były głodne, a może uwarzyłeś tak dobrą brzeczkę. Nie stresuj się. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Keleris Opublikowano 4 Września 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Września 2011 Nie stresuję się, po prostu wolałem zasięgnąć rady i ewentualnie w razie potrzeby coś zadziałać. Nawet jak piwo pójdzie w kanał, to doświadczenie zostanie w głowie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pavulonek Opublikowano 4 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Września 2011 Notingamy ponoć żarłoczne są Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gregroc Opublikowano 5 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Września 2011 Spokojnie, najwyżej piwo będzie mało treściwe, za to alkoholowe. Jak smakowało dobrze, to będzie pijalne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marjan Opublikowano 5 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Września 2011 7% będzie miało Trafiły CI się super drożdże i dobrze brzeczkę zrobiłeś. Jak mistrz piwowarstwa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Barą Opublikowano 5 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Września 2011 z 14,5°Blg (nie miałem większego garnka żeby zejść na 12,5, więc zostawiłem mocniejsze) zawsze możesz rozcieńczyć wodą już w fermentorze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Keleris Opublikowano 5 Września 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Września 2011 Przelałem już na cichą i nie chce otwierać fermentora, jak smak będzie za mocny to może przed butelkowaniem doleje ze 2-3 litry wody. Chyba że to za późno na rozcieńczanie. Jeśli tak wybijcie mi z głowy ten pomysł Dzięki za komplementy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rysmis Opublikowano 5 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Września 2011 Rozcieńczać nie ma sensu bo oprócz alkoholu spadnie Ci ekstrakt. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Barą Opublikowano 5 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Września 2011 Rozcieńczanie to tylko po gotowaniu przed zadaniem drożdży. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Keleris Opublikowano 5 Września 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Września 2011 Ok, przyjąłem do wiadomości. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawel1024 Opublikowano 5 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Września 2011 dolej soku do kufla:D zabija wszelki smak:D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pavulonek Opublikowano 5 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Września 2011 Może dać więcej wody gdy będzie robił syrop cukrowy do refermentacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Keleris Opublikowano 5 Września 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Września 2011 Zobaczę, nie będę dolewał więcej niż litr, mi moc w piwie nie przeszkadza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Keleris Opublikowano 8 Września 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Września 2011 Dziś rozlałem, dodałem pół litra wody jedynie do refermentacji. Wygląda ok, w smaku trochę czuć te drożdże, ale mam nadzieje że to się zmieni po leżakowaniu. Dzięki za porady;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się