Keleris Posted September 4, 2011 Share Posted September 4, 2011 Witam wszystkich piwowarów;) Mam pytanie odnośnie mojej pierwszej warki. Rzuciłem się od razu na głęboką wodę, bo jak coś mam robić to porządnie. Piwo wg receptury 12,5°Blg ze słodu Pilzeńskiego, samo zacieranie z dekoktem chyba bez problemu wyszło. Jednak czy fermentacja nie przebiegła za szybko? z 14,5°Blg (nie miałem większego garnka żeby zejść na 12,5, więc zostawiłem mocniejsze) po 36 godzinach spadło do 2,5°Blg a po 4 dniach poniżej 1°Blg. No wiec w czwartym dniu przelałem na cichą. Temperatura ok 20°C, drożdze Nottingham coś tam, takie w żółtym opakowaniu. Czy to nie za szybka fermentacja? W smaku nie wyczuwam żadnego kwasu, szczerze bardziej piwnego smaku to raczej nie pamiętam, bo nie omieszkałem skosztować chociażby odrobinę. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sojer Posted September 4, 2011 Share Posted September 4, 2011 Może drożdże były głodne, a może uwarzyłeś tak dobrą brzeczkę. Nie stresuj się. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Keleris Posted September 4, 2011 Author Share Posted September 4, 2011 Nie stresuję się, po prostu wolałem zasięgnąć rady i ewentualnie w razie potrzeby coś zadziałać. Nawet jak piwo pójdzie w kanał, to doświadczenie zostanie w głowie Link to comment Share on other sites More sharing options...
pavulonek Posted September 4, 2011 Share Posted September 4, 2011 Notingamy ponoć żarłoczne są Link to comment Share on other sites More sharing options...
gregroc Posted September 5, 2011 Share Posted September 5, 2011 Spokojnie, najwyżej piwo będzie mało treściwe, za to alkoholowe. Jak smakowało dobrze, to będzie pijalne Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marjan Posted September 5, 2011 Share Posted September 5, 2011 7% będzie miało Trafiły CI się super drożdże i dobrze brzeczkę zrobiłeś. Jak mistrz piwowarstwa Link to comment Share on other sites More sharing options...
Barą Posted September 5, 2011 Share Posted September 5, 2011 z 14,5°Blg (nie miałem większego garnka żeby zejść na 12,5, więc zostawiłem mocniejsze) zawsze możesz rozcieńczyć wodą już w fermentorze Link to comment Share on other sites More sharing options...
Keleris Posted September 5, 2011 Author Share Posted September 5, 2011 Przelałem już na cichą i nie chce otwierać fermentora, jak smak będzie za mocny to może przed butelkowaniem doleje ze 2-3 litry wody. Chyba że to za późno na rozcieńczanie. Jeśli tak wybijcie mi z głowy ten pomysł Dzięki za komplementy Link to comment Share on other sites More sharing options...
rysmis Posted September 5, 2011 Share Posted September 5, 2011 Rozcieńczać nie ma sensu bo oprócz alkoholu spadnie Ci ekstrakt. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Barą Posted September 5, 2011 Share Posted September 5, 2011 Rozcieńczanie to tylko po gotowaniu przed zadaniem drożdży. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Keleris Posted September 5, 2011 Author Share Posted September 5, 2011 Ok, przyjąłem do wiadomości. Link to comment Share on other sites More sharing options...
pawel1024 Posted September 5, 2011 Share Posted September 5, 2011 dolej soku do kufla:D zabija wszelki smak:D Link to comment Share on other sites More sharing options...
pavulonek Posted September 5, 2011 Share Posted September 5, 2011 Może dać więcej wody gdy będzie robił syrop cukrowy do refermentacji. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Keleris Posted September 5, 2011 Author Share Posted September 5, 2011 Zobaczę, nie będę dolewał więcej niż litr, mi moc w piwie nie przeszkadza. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Keleris Posted September 8, 2011 Author Share Posted September 8, 2011 Dziś rozlałem, dodałem pół litra wody jedynie do refermentacji. Wygląda ok, w smaku trochę czuć te drożdże, ale mam nadzieje że to się zmieni po leżakowaniu. Dzięki za porady;) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now