nivko Opublikowano 6 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 6 Września 2011 Witam zrobiłem wczoraj o godz 17 tej drugą warkę z puchy Coopers Lager + Ekstrakt Słodowy ( ciekły ) ( nauczka po ostatnim Lecz mam małą obawę , zrobiłem jak w książce pisze tylko boje się ,że dosypałem drożdże piwowarskiej jak była temperatura powyżej 30 stopni Temperatura to pokazywała się na zbiorniku jak wlałem 3 litry gorącej wody + puchę oraz ekstrakt i nie zmieniła się jak dolałem 20 litów ( wody mineralnej w temperaturze pokojowej ) Mam obawy czy drożdże nie zabiłem bo w rurce cisza jak makiem zasiał !! ( a mija doba ) Czy możliwe jest ,że fermentacja ruszy później ? Po otwarciu zbiornika brzeczka wygląda i pachnie ładnie TYLKO RURKA NIE BULGOCZE , MOŻE SIĘ ZA BARDZO MARTWIĘ !! jak myślicie a może fermentacja trwa tylko uwalnia się inaczej ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 6 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 6 Września 2011 A co jest na powierzchni brzeczki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Merv Opublikowano 6 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 6 Września 2011 Jeśli jest piana na brzeczce, to wszystko jest ok. Jak nie ma, to poczekaj jeszcze dobę i jeśli się nie pojawi, to zadaj nową paczkę drożdży. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nivko Opublikowano 6 Września 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Września 2011 Kurcze nie ma Piany dawajcie szybko namiary na jakieś drożdże ( bo nie mam żadnych ) , żeby to wszytko nie poszło do kibla:( POMOCY Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 6 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 6 Września 2011 Kurcze nie ma Piany dawajcie szybko namiary na jakieś drożdże ( bo nie mam żadnych ) , żeby to wszytko nie poszło do kibla:( POMOCY http://www.homebrewing.pl/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nivko Opublikowano 6 Września 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Września 2011 Przepraszam za Panikę ale jest Piana nie za duża ale na całej powierzchni jest pianka KURCZE TYLKO CZEGO NIE BULGOCZE !!! Wczoraj o godz 17 stej zrobiłem warzenie jest 20 następnego dnia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 6 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 6 Września 2011 (edytowane) Sprawdź bulgotkę , bywa że się zacina ps. 3 minuty po pierwszym poscie pojawiła się piana ? Edytowane 6 Września 2011 przez anteks Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 6 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 6 Września 2011 A chcesz w dziób za to bulgotanie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 6 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 6 Września 2011 Fermentatory najczęściej są nieszczelnie . Tzn dekiel rzadko szczelnie domyka fermentator. Ja przynajmniej nie trafiłem do tej pory na taki , a mam 6 pojemników. CO2 uchodzi nie przez rurkę , tylko szczelinami pod pokrywką. Jeśli jest piana , to się nic nie przejmuj. Wszystko gra ,i nie zaglądaj do fermentatora za często. Narażasz wtedy piwo na niepotrzebne ryzyko infekcji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nivko Opublikowano 6 Września 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Września 2011 dzięki ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Merv Opublikowano 6 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 6 Września 2011 Nivko - cierpliwości. Na przyszłość trzymaj w domu saszetkę S-04 albo Nothingham'ów i będzie dobrze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawel1024 Opublikowano 6 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 6 Września 2011 a jak nie masz drożdżaków w zapasie to syp pół paczki, dadzą sobie radę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Śniący Opublikowano 6 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 6 Września 2011 A może brzeczka była nienatleniona i drożdże nie miały warunków do szybkiego namnażania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 7 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 7 Września 2011 Albo wypełnij profil , bo może za rogiem mieszka piwowar który poratuje w trudnej sytuacji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belzebub Opublikowano 7 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 7 Września 2011 wątek co najmniej tak pasjonujący jakby ktoś w czasie rzeczywistym opisywał własnoręczne odbieranie porodu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marjan Opublikowano 7 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 7 Września 2011 I tak wszystko rozwala tekst z bulgotaniem Przez chwile czułem się jak bym znowu oglądał ostatnie minuty meczu z wczoraj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
strzelczyk76 Opublikowano 7 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 7 Września 2011 Czytając kolejny fascynujący temat o bulgotaniu w rurce musiałem dać upust swoim emocjom mimo, że konkurs koszulkowy zakończony, oto moja propozycja: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 7 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 7 Września 2011 Zamawiam ! Rozmiar L Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Merv Opublikowano 7 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 7 Września 2011 te krople na koszulce... w tym miejscu... tożto wygląda prawie jak niekotrolowana laktacja. Piwem oczywiście. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawel1024 Opublikowano 7 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 7 Września 2011 "Isn't for pussies" chyba lepiej by pasowało offtopic się zrobił Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 7 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 7 Września 2011 A co tu więcej ten temat rozwijać Jak wiele z takim zapytaniem spadnie niedługo na 2 stronę i nikt tam zaglądał nie będzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
strzelczyk76 Opublikowano 7 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 7 Września 2011 te krople na koszulce... w tym miejscu... tożto wygląda prawie jak niekotrolowana laktacja. Piwem oczywiście. Zwłaszcza gdyby koszulkę założyła piwowarka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nivko Opublikowano 7 Września 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Września 2011 Ciągle nie bulgocze ale już nie zaglądam pierdziele w Piątek pakuje ( cukromierz ) i patrze obok pojemnika czuć drożdże więc fermentator jest nie szczelny ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shooter Opublikowano 7 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 7 Września 2011 Do mojego pierwszego brewkita, zadałem drożdże w temperaturze około 40°C. Wszystko się udało. Patrz ten wątek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nivko Opublikowano 8 Września 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Września 2011 Czwarty dzień nie bulgocze ale wyjaśniliśmy sobie ,że to wina nie szczelnego pojemnika filtracyjnego ps. dzisiaj otworzyłem ,żeby zobaczyć co się dzieje i jest piana i to gęsta ale do około pojawił się brązowy kołnierz , wsadziłem cukromierz i pokazał 5 blg , więc nie można zlewać jeszcze do butelek . Martwi mnie ten mały kożuch:( na pianie pojawiają się małe brązowe plany ( może tak drożdże pracują ) Ostatnim razem jak robiłem warkę nie miałem tęgiego kozucha ale robiłem na cukrze a teraz na ekstrakcie słodowym w płynie Zapach tez mi się wydaje ok wiec może nie doszło do jakiegoś zakażenia ? co wy na to ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się